Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2015 21:23 - Военна хроника – 08.12.2015 г
Автор: ykpaina Категория: Други   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.12.2015 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие рязко се увеличи интензивността на мащабните обстрели и въоръжени провокации от страна на руско-терористичните войски в Донбас. Обстрели се регистрират на всички направления – включително и в райони, в които през последните седмици не се е наблюдавала активност на екстремистите.

През последното денонощие са обстрелвани позициите на силите на АТО и цивилни обекти в района на Пески, Опитное, Майорск, Красногоровка, Новогородское, Зайцево, Новоселовка, Широкино (от група екстремисти с картечници и три 82-мм минохвъргачки, с място на постоянна дислокация в района на Саханка), Станица Луганская (опорен пункт на силите на АТО южно от нея), Болотенное. Била е обстрелвана и Авдеевка (включително със 120-мм минохвъргачки), както и южните и северните й покрайнини.

Терористите са използвали стрелково въоръжение, въоръжение на БМП-2 и БМП-1 (минимум четири са били задействани през цялото денонощие), ЗУ-23-2, АГС-17, 82-мм минохвъргачки.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 8 декември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Зайцево група екстремисти е влязла във въоръжен сблъсък с подразделение на украинските войски. Терористите са използвали 82-мм минохвъргачки и БМП-2.

В района на Маринка под прикритието на АГС-17 няколко пехотни групи на екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО от неутралната ивица. В този район е регистрирана активност на снайперски групи на противника, пристигащи откъм Петровски район на Донецк.

Откъм Крутая Гора група екстремисти се придвижи към линията на разграничение между страните, още една група настъпи откъм Жолтое. Със стрелково въоръжение и ръчни гранатомети бяха обстреляни позициите на силите на АТО.

Екстремистите струпват артилерия в района на Октябрский – регистрирано е прехвърляне на три 100-мм противотанкови оръдия  МТ-12 „Рапира“, още две са маскирани между частните домове. Освен това, в този район действа батарея с 82-мм минохвъргачки.

В района на Спартак пристигна бронирана група на терористите – четири  БМП-2 и два БТР-80 с екстремисти.

В района на Старомариевка екстремистите са прехвърлили към северното направление два танка. Прехвърлянето се е извършвало по протежение на фронтовата линия през нощта.

В района на Луганск екстремистите прехвърлят техника от южната към северната си база. През последното денонощие са прехвърлени два БТР-80А82А и два МТ-ЛБ (със ЗРК „Стрела-10М“).

По посока към Колпаково откъм Антрацит е регистрирано придвижване на подразделение на ВДВ на РФ. В подразделението има три САУ 2С9 „Нона“, 2 камиона цистерни за зареждане с гориво, четири БТР-80, 4 Камаз-а и три БТР-Д.

Личният състав на батальон „Восток“, който е към т.нар. „Министерство на отбраната на ДНР“, недоволства активно от условията на „службата“ в редиците на тази структура. На екстремистите не им се изплаща  „заплатата“ (към момента частично е изплатена за септември 2015 г.). В същото време „МО на ДНР“ е увеличило натоварването на личния състав на батальона: възложило му е отговорност допълнително за още една зоната на линията на съприкосновение с ВС на Украйна в Ясиноватския район на Донецка област. Във връзка с това сред екстремистите се разпространяват призиви за неподчинение на военното ръководство на „ДНР“.

На влизане и излизане от окупирания Октябр (Новоазовски район) продължават да действат два контролно-пропускателни пункта, на които служат екстремисти, облечени с военни униформи руски образец без опознавателни знаци. Вместо знамената на „ДНР“, които по-рано бяха издигнати на пунктовете, в момента са поставени знамена с надписи „ВДВ на Русия“. Отношението на военните към лицата, преминаващи през контролно-пропускателните пунктове, се е влошило значително, по-старателно се проверяват документите и се претърсват автомобилите.

В окупираните райони на Донецка област екстремистите от „ДНР“ и руските наемници продължават да мародерстват. Така например, в Донецк на ул. Ленина терористите са демонтирали канализационни и водопроводни тръби, което е довело до наводняване на входове и мазета в редица блокове.

По данни на „ДНР“ от началото на военния конфликт в неконтролираните от Украйна райони са загинали 3 935 души (включително 71 деца до 18 години). Още 6 166 души са получили различни по тежест ранявания.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian












Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313421
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.