Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2023 20:50 - Западните медии: "Вагнер" изгони френския контингент от Буркина Фасо
Автор: lieutenantbenz12345 Категория: Новини   
Прочетен: 1698 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


/Поглед.инфо/ "Вагнер" не се стреми към Африка, той е там повече от пет години. Поне това казват отворените източници, предимно англоговорящите.

Западната преса продължава с раздразнение да пише статии за „неуместното“ присъствие на руснаци в Африка. Bloomberg се оплаква, че напускането на бившата колониална сила оставя вакуум, който според американците „групата Вагнер се стреми да запълни“. И както винаги изданието лъже. "Вагнер" не се стреми към Африка, той е там повече от пет години. Поне това казват отворените източници, предимно англоговорящите.
 

В продължение на много години западните империи изтръгваха всичко възможно от своите колонии, а след това продължиха да правят същото, давайки вид, че напускат. Особено "усърдни“ бяха французите . В Западна и Централна Африка, под предлог за поддържане на реда, те плетеха интриги и "забъркваха" бизнеса си в междуособни войни.

Русия беше призована да възстанови реда

Но местните власти са уморени от тази комедия. Извикаха руснаците да възстановят реда. В края на 2017 г. "музикантите" подкрепиха законното правителство на Судан - за това говори британската корпорация BBC. Няколко месеца по-късно в Централноафриканската република пристигат инструктори от Русия. Те успяха бързо да организират и обучат правителствената армия, която отблъсна войнствените банди и освободи десетки селища, контролирани от бунтовниците.

След това имаше Судан, Либия, Зимбабве, Ангола, Мадагаскар, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Конго. „Забравящият“ Bloomberg веднъж писа за това. През есента на 2022 г., според британски анализатори от Института за изследвания на отбраната, ЧВК Вагнер въведе ред в Буркина Фасо, подкрепяйки местните специални сили „Кобра“ при свалянето на временното правителство - хунтата, която свали законния президент шест месеца по-рано, но не успя да организира управлението на държавата и непрекъснато отстъпваше пред джихадистите.
 

През лятото на 2022 г. САЩ и Европа изпаднаха в истинска истерия, тъй като по техните думи, руснаците, пристигнали в Мали по покана на правителството, за да помогнат на армията да спре терора на ислямистките радикали. Западната преса писа, че рускоезичните бойци са блокирали войници на НАТО, пристигнали от Великобритания и Германия в тази република. По-късно обаче правителството на Мали официално отрече необоснованите обвинения, според които в Мали има бойци на ЧВК.

Припомняме, Съвместните военноморски учения на Русия, Китай и Южна Африка ще се проведат от 17 до 27 февруари в района на пристанищата Дърбан и Ричардс Бей в провинция Квазулу-Натал. И това наистина е само началото.

Французите бяха "помолени" да си тръгнат от територията на чуждата държава

Защо днес Западът отново говори за Буркина Фасо? Да, защото правителството на страната призова Франция да изтегли войските си от републиката. Французите ще изчезнат до месец. Американските медии се оплакват, че "това напускане на контингента е знак за срива на влиянието на бившата колониална сила в региона - и Русия е пряко замесена в това". В Европа се леят крокодилски сълзи и се оплакват, че „там вече няма да има демокрация и Москва ще получи достъп до златните мини“.

„Черешката на тортата“ в историята беше тъжното изявление на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, който преди ден призна, че Брюксел не може да забрани на африканските страни да търгуват с Русия. Той се оплака от безсилието на Европа по какъвто и да е начин да повлияе на ситуацията в интервю за Financial Times.

 

Нека добавим сами: "демокрацията" в разбирането на Запада наистина е към своя край в Африка. Нито ЕС, нито САЩ вече няма да могат да ограбват и корумпират онези страни, които са избрали Русия за партньор. 

Превод: Поглед.инфо




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lieutenantbenz12345
Категория: История
Прочетен: 131870
Постинги: 48
Коментари: 34
Гласове: 93
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031