Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 16:27 - 1 и 2 февруари - интернет-революция в Украйна - в отговор на закриването на най-големия украински файлообменник
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3684 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 03.02.2012 10:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Украйна се разгръща хакерска революция. Второ денонощие изобщо не работят или работят с прекъсвания всички сайтове на държавните институции. През нощта на сряда срещу четвъртък блокира  и сайтът на СБУ /Службата за безопасност на Украйна – бившето КГБ/.

Трудно се отварят сайтовете на Министерския съвет и Върховната рада /Парламента/. Не работи официалният сайт на Партията на регионите /партията на президента Янукович/.

Периодично блокира сайтът на президента.

Във вторник вечерта блокира сайтът на украинското МВР. Милиционерите обясниха, че официалният сайт на министерството временно е недостъпен „поради големият брой посетители, а така също поради възможни DОS-атаки”. В сряда милиционерите посъветваха желаещите да посещават не сайта им, а тяхната страница във Facebook. 

Прес-секретарят на президента Янукович – Дарка Чепак – чрез своя блог на опозиционния сайт /!!!/ „Украинская правда” излезе к обръщение да бъде спряна атаката срещу правителствените информационни ресурси.
....
„Разбират ли всъщност какво правят хората, които атакуват сайтовете?” – пита Дарка Чепак. Естествено, че разбират. Там е цялата работа.

Какво се случва?

Във вторник сутринта милиция нахълтва в офиса на компанията – собственик на файлообменника 
EX.UA   /с повече от 5 милиона регистрирани потребители/.
Иззети са сървъри, компютри, информация на хартиен носител.
/Естествено, това става „по молба на трудещите се”, т.е. – на три компании във връзка с нарушени права върху интелектуална собственост. Едната от тези компании е ТВ каналът „1+1”, чийто сайт също вече „е в немилост”, а във Facebook се вихри акцията „Аз не гледам „1+1”. По данни на служителие на
 EX.UA  милицията търси достъп до личните данни на потребителите/.

Като че ли най-обикновена борба с пиратството. Но всичко е направено някак си дебилно-показателно. Случайно или не, закриват ex.ua след като там се появява карикатурно видео с Янукович...
...
Показателна е реакцията на украинското общество на затварянето на сайта. Хората организират масова атака срещу сайтовете на органите на държавната власт. Тези атаки не са дело на някаква локална група отмъстители. Това е един почти народен фронт. 

В социалните мрежи се разпространяват стотици призиви и конкретни съвети как да бъде увеличен натискът върху сървърите на президентския и другите сайтове, за да не издържат на натоварването. В нощта на сряда срещу четвъртък към атаката се присъединяват потребители от САЩ и Канада, където живеят стотици хиляди украинци. На своята страница във Facebook EX.UA моли своите привърженици да не нападат сайтовете на държавните институции, но това остава глас в пустиня.

....

Показателно е наличието на такъв обществен самоорганизиращ се протест в Украйна. Имаше оранжев Майдан, после - "данъчен", "афганци" и чернобилци чупеха оградите около парламента. Сега - революция в интернет. 

В Украйна редовно, някъде веднъж на два месеца има масови протестни акции. И по това Украйна се различава от Русия. 

Да, там няма нормална държава. В смисъл, силна и дееспособна. В Украйна има различни кланове, които, докопали се до властта, приспосабяват държавните механизми за собствените си нужди. Да, Украйна е по-бедна от източния си съсед, защото там от земята не блика фонтан от зелени банкноти. Там няма средна класа в смисъла, който се влага в това понятие в Русия. ....

Но главната разлика между Украйна и Русия е в това, че там значителната част от обществото не иска да се примирява и да се предава, когато чиновниците се опитват да ги натискат. И протестният електорат се състои от хора от различни социални слоеве. Там съществува протест не на богатите, а все пак – на свободните хора. Сегашният украинкски елит е много по-слаб от руския. Но хората, и това е очевидно, в основната си маса са по-свободни. И не се разделят лесно със свободата си.

 Автор Павел Шеремет 
Със съкращения от ТУК
Курсивът е мой 

----------------------------

Днес по обед за час и половина е бил блокиран сайта на Украинската национална банка, трудно се отварят сайтовете на Антимонополния комитет и Държавната данъчна служба. 

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2012/02/2/6948071/
 

------------------------------------

Властта в Украйна се е побъркала напълно. Нали ако украинците няма  да могат вече да си убиват времето с гледане на западни нелицензионни филми, да свалят музика и програми, те ще започнат все повече да си задават политически въпроси.


Например:

image
За нас не може безплатни файлове...Затова пък те могат да крадат милиарди!

Всъщност, това е и квинтесенцията на всичко, което се случва. Защо гнилата крадлива власт забранява съгражданите й да правят същото, при това в много по-безобидна форма? Защо МВР признава, че почти 50% от софтуера, който използва, не е лицензионен, но  за същото  заплашва 
украинците с пет години затвор?

http://sd.net.ua/2012/02/02/zakrytie-exua-otnyali-xleb-teper-i-zrelishha.html 








Гласувай:
9



1. анонимен - Браво!
03.02.2012 11:53
Браво на тях!Само така!
Вдигайте се и вие БЪЛГАРИ!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307636
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.