Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2014 11:28 - В Украйна пристигат представители на Хагския трибунал
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През ноември и декември в Украйна пристигат представители на Хагския трибунал във връзка с делото на бившия украински президент Виктор Янукович. Това съобщава в свое интервю заместник-главния прокурор на Украйна Алексей Баганец, цитиран от ZN.UA.

Баганец разказва, че по искане на Украйна през април прокурор на Международния наказателен съд е открил официална процедура за предварително изучаване на ситуацията в Украйна.

„Според изискванията на Римския статут прокурорът на Международния наказателен съд не може сам да събира доказателства, затова от прокурора беше изпратено запитване до украинската държава с молба за предоставяне на цялата доказателствена база в подкрепа на обвиненията по повод събитията от 21 ноември 2013 г. до 22 февруари 2014 г. включително.

През септември вече бяхме готови и предадохме съответната информация по дипломатически канали в офиса на прокурора на Международния наказателен съд. Доколкото ми е известно, негови представители планират работно посещение в Украйна през ноември-декември. Целта им е да се срещнат с главния прокурор на Украйна и с конкретните следователи, които разследват делата за нарушаване на човешките права и свободи, както и убийствата на Майдана“, съобщава Баганец.

Той подчертава, че засега е рано да се говори за привличането на Янукович под отговорност,  тъй като в Международния наказателен съд съществува процедура, която се различава от предвидената от украинския Наказателно-процесуален кодекс.

„Аз като юрист разбирам, че най-важното е събирането на доказателства, които да са достатъчни за Международния наказателен съд. Все пак, те имат свои собствени процедури, различен подход и преценка при събирането на материалите. Да не говорим за разбирането за достатъчност на доказателствата. Това е в тяхната компетенция“, подчертава Алексей Баганец.

На 31 октомври в Украйна влезе в сила закон, който позволява избягалия в Русия Янукович да бъде подведен под наказателна отговорност задочно. 

През октомври срещу него беше възбудено още едно, пето по ред наказателно дело – за държавна измяна и създаване на престъпна организация с цел извършване на тежко престъпление, което е довело до „тежки последици“.

По-рано срещу бившия президент са заведени още четири наказателни дела по 13 члена на Наказателния кодекс.

Янукович също така е смятан за организатор на масовите разстрели на Майдана през периода 18-20 февруари 2014 година.

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313476
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.