Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 23:16 - Украйна се бори за ценности, Европа пресмята цената
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.11.2014 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Превод от украински

Една година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович по време на своя изява във Виена обръща внимание върху  пропастта във възприемането на събитията в самата Украйна и в Европа


image
Ю. Андрухович 

Почти на точната дата година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович, много от книгите на когото са преведени на немски и са добре познати в Западна Европа, участва в откриването на международния книжен панаир Buch Wien във Виена. Той със съжаление говори за разликите във възприемането на сегашните събития в Украйна в страната и извън нея. Острата му, произнесена на немски език реч под заглавие “Цената на ценностите”, изпълнена с остри фрази и ярки метафори, беше цитирана от много австрийски и немски средства за масово осведомяване.

Право на изход

Само допреди година украинците живееха в съвсем друга страна, заяви Андрухович. “Но днес ние сме в центъра на конфликт, на който не му се вижда краят, в центъра на война с хиляди загинали, ранени и безследно изчезнали. Понякога тази година изглежда като безкраен филм на ужасите, понякога – като вечен кошмарен сън”. Писателят подчерта, че макар Украйна юридически да е престанала да бъде част от Съветския Съюз преди повече от 20 години, фактически тя и досега се бори за “правото на изход”. Андрухович смята: “За тези 23 години в постсъветската пространство не беше решен нито един конфликт. Нещо повече: най-голямата и най-влиятелната държава от това пространство, която би трябвало да се стреми към мир, прави всичко, за да разпалва войни, тя непрестанно ги организира”.

По думите на Андрухович, през това време украинците са стигнали до твърдото убеждение, че най-добрият път за тях е пътят към Европа, европейският вектор. Но при това днес на Украйна и Европа едва ли са им останали допирни точки, смята писателят. Европа се превърна в “зона на благополучие, комфорт и сигурност, твърде защитена, твърде регулирана”. В това време Украйна стана “зона на смърт и зверства”. Сега на Запад страната се асоциира не само с “Чернобил и проститутки”. Към тези стереотипи се прибавят смърт, война, бежанци, страдания, изтезания, фашизъм и десни радикали, смята Андрухович.

Война или криза

В разговорите му за събитията немските му приятели писатели непрестанно го поправяли – “търпеливо, както възрастните поправят дете”, прибавя украинският писател. Ако той казвал, че в Украйна бушува война, събеседниците му говорели за “криза”. Когато наричал руския президент враг, те говорели за “партньор”. “От многобройните ми разговори на Запад и преди всичко в Западна Европа става ясно, че нас не просто не ни разбират, по-лошо – дори не се опитват да ни разберат” – горчиво отбелязва Юрий Андрухович.

Той твърде често се е срещал с хора, подкрепящи Путин. “Остава открит болезненият въпрос защо на миролюбивата, политически коректна Европа агресорът й изглежда по-близък и разбираем, отколкото жертвата на неговата агресия. Имам едно подозрение: ЕС се страхува от Украйна” – допуска писателят. “На Евросъюза и без Украйна не му е лесно, а сега и тая пропаднала държава с лошата си карма. От такава страна е по-добре да се стои на безопасно разстояние, мислят си европейците”.

Цената на ценностите

Украинците излязоха на Майдана, за да се борят за свобода и равенство. Но “циничната геополитика” им остави само едно: “да се защитават самички”. Андрухович добавя: “Дай, Боже тази самотност да не продължи сто години като в романа на Маркес. Толкова дълго няма да удържим”.

Юрий Андрухович подчерта, че в украинския език думите “цена” и “ценности” са от един и същи корен. Но ако днес в Украйна мислят за ценности, в Европа мислят за цената. “Когато испанските фермери палят знамето на ЕС, тях ги вълнуват търговските санкции и падането на цените на портокалите. Когато 19-годишен украински студент гине под куршумите и при това стиска в ръка европейското знаме, той гине за свободата и справедливостта” – убеден е писателят. Речта си във Виена писателят завърши с думите: “Извинете, че Украйна не ви позволява да живеете със спокойна съвест”.

 УКРАЙНА ДНЕС





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313323
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.