Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 13:40 - 20 години от подписването на Меморандума от Будапеща
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 4268 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 05.12.2014 18:40


 image

На 5 декември 1994 г. в град Будапеща лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписват Меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Документът се подписва в потвърждение на изпълнението по отношение на Украйна на разпоредбите на Заключителния Акт на ОССЕ, Устава на ООН и на Договора за неразпространение на ядрено оръжие като държава-страна по Договора, непритежаваща ядрено оръжие.

В съответствие с Меморандума и Лисабонския протокол от 1996 Украйна се присъединява към Договора за неразпространение на ядрено оръжие наравно с Казахстан и Беларус като страна-участник, която не разполага с ядрено оръжие.

Съгласно Меморандума САЩ, РФ и Великобритания са задължени:

  • - да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна. ;
  • - да се въздържат от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и че техни оръжия няма да бъдат използвани срещу Украйна, освен при самозащита или по друг начин в съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации;
  • - да се въздържат от икономическа принуда, за да подчинят в техен собствен интерес упражняването от Украйна на нейните права, присъщи на нейния суверенитет и по този начин да си осигурят предимства от всякакво естество;
  • - да търсят с незабавни действия в Съвета за сигурност на Обединените нации предоставянето на помощ на Украйна, като не разполагаща с ядрено оръжие Държава, страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако Украйна се превърне в жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия в които се използват ядрени оръжия. ;
  • - да не използват ядрено оръжие срещу Украйна, освен в случай на нападение срещу самите тях, техни територии или техни съюзници;
  • - да провеждат консултации в случай на възникване на ситуация, вследствие на която се поставя въпрос по изпълнението на тези задължения.
УКРАЙНА ДНЕС
.....................................................................................................................................................

Изявление на МВнР на Украйна по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум
 

На 5 декември 1994 г. Великобритания, Руската федерация и Съединените американски щати подписаха в Будапеща Меморандум за обещание за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО).

Страните, подписанли Будапещенския меморандум се задължиха да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна.

В продължение на 20 години участие в ДНЯО Украйна прилежно изпълняваше всички клаузи на Будапещенския меморандум, а също така заемаше активна позиция относно предимствата в областта на ядреното неразпространение. В частност, пример за последователната позиция на нашата държава в тази сфера стана обявеното на Вашингтонската ядрена среща на върха през април 2010 г. решение за отказ от използване на високообогатен уран.

Заедно с това, през 2014 г. Руската федерация наруши поетите задължения като окупира част от суверенната територия на Украйна (Автономна Република Крим и град Севастопол) и разгърна въоръжена агресия в Източна Украйна.

По такъв начин, под съмнение бяха поставени не само гаранциите за сигурност на ядрените държави относно отделно взета страна, но и беше създаден опасен прецедент, когато държава, гарантирала сигурността на Украйна в отговор на отказа от ядрено оръжие, безочливо наруши нейния суверенитет и териториална цялост.
Подобни действия са не само открита агресия срещу Украйна – те са заплаха за цялата международна система за ядрена сигурност и подкоповат режима за неразпространение на оръжие за масово унищожение като цяло.

В деня на 20-та годишнина от Будапещенския меморандум призоваваме държавите-гаранти на сигурността на Украйна да направят неотложни крачки заради възобновяването на териториална цялост, суверенитета и мира в Украйна, а също така за започнат практическо обсъждане на въпроси за юридически задължаващите гаранции за сигурност за страните, одобрили или планиращи да одобрят историческото решение за отказ от ядрено оръжие.

image

УД


 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311925
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.