Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 15:34 - Украйна планира да строи терминал за втечнен природен газ
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Правителството на Украйна се връща към скандалния проект за строителство на LNG терминал за прием на втечнен природен газ с обем 10 млрд куб. м на Черноморското крайбрежие, като възобновява преговорите с Турция за предоставяне на разрешение за преминаването на танкери през Босфора.

„В продължение на няколко години ние се опитваме да построим LNG терминал, но за да се построи терминала, е необходимо отначало да се получи разрешение за преминаване (на танкери – бел. ред.) през Босфора“ – каза премиерът Арсений Яценюк на заседанието на  правителството на 9 декември.

По думите му правителството си поставя задача първо да се договори с Турция за възможността на преминаване на танкери през Босфора, а след това да се заеме и със строителството на самия терминал.

„Затова ние продължаваме да преговаряме с нашите турски партньори за възможността за получаване на разрешение за минаване през Босфора на LNG танкери“ – заяви Яценюк.

Справка

На 17 декември 2010 г. е създадено държавното предприятие «Национален проект «LNG терминал», което е трябвало да координира работата на строителството на терминала за прием на втечнен природен газ с обем 10 млрд куб. м на Черноморското крайбрежие на Украйна до 2014 г.

На 30 януари 2012 г. компанията Socoin приключва разработката на технико-икономическата обосновка (ТИО) на проекта „LNG терминал“. На заседание на 8 август 2012 г. правителството одобрява ТИО на строителството в Украйна на терминала за прием на втечнен природен газ (“LNG терминал”). Съгласно ТИО проектът може да бъде реализиран в продължение на 49 месеца. Първите обеми газ могат да бъдат получени вече през 2016 г. Приблизителната стойност на строителството на LNG терминала е около 846 млн. евро. Участието на Украйна в проекта ще бъде около 25%+1 акция.

На 26 ноември 2012 г. Украйна подписва с компанията Gas Natural Fenosa (Испания) скандалното споразумение за 1 млрд. евро за сътрудничество в реализацията на националния проект “LNG терминал”. Както стана известно, документът е подписан от ръководителя на украинския „Госинвестпроект“ Владислав Каскив с представител на компанията Джорди Бонвеи, който не е имал пълномощия за това. След този инцидент ведомството на Каскив така и не е успяло да привлече нов инвеститор.

УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
14



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314918
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.