Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 17:54 - Резолюция на Европейския парламент за ситуацията в Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3652 Коментари: 0 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес Европейският парламент прие Резолюция за ситуацията в Украйна, която категорично осъжда „агресивната и експанзионистична политика“ на Русия и призовава за продължаване и дори засилване на режима на санкции, докато Москва не изпълни споразумението от Минск.

В Резолюцията се казва, че ЕП изразява пълната си солидарност с Украйна и нейния народ и потвърждава своя ангажимент към независимостта, суверенитета, териториалната цялост, ненарушимостта на границите и европейския избор на Украйна.

ЕП призовава всички страни да приложат изцяло и незабавно Протокола от Минск.

По отношение на Русия

ЕП осъжда актовете на тероризъм и престъпно поведение на сепаратистите и други неправомерни войски в Източна Украйна.

ЕП заклеймява агресивната и експанзионистична политика на Русия, която е не само заплаха за единството и независимостта на Украйна, но е и потенциална заплаха за самия Европейски съюз, включително незаконното анексиране на Крим и воденето на необявена хибридна война срещу Украйна, включително информационна война, пропаганда, енергиен шантаж, икономически натиск, дипломация и политическа дестабилизация.

ЕП призовава Москва да прекрати ескалирането на ситуацията, като незабавно спре потока на оръжие, наемници и войски в подкрепа на сепаратистите и да използва влиянието си, за да ги убеди да се включат в политическия процес.

ЕП призовава Русия да позволи международно наблюдение на руско-украинската граница и да използва влиянието си върху сепаратистите, за да се гарантира, че те се придържат към споразумението за прекратяване на огъня.

По отношение на санкциите срещу Русия

ЕП настоява за продължаване на режима на санкции, докато Русия не зачита напълно или не изпълнява задълженията си от Минск и призовава Комисията да намери начини да засили солидарността между държавите-членки в случай, че кризата с Русия продължи.

ЕП подчертава необходимостта от приемане на ясен набор от критерии, изпълнението на които би могло да предотврати налагането на нови ограничителни мерки срещу Русия или да доведе до отпадането им, включително спазването на примирието, безусловното изтегляне от Украйна на всички руски войски и подкрепяните от Русия незаконни въоръжени групи и наемници, размяната на всички пленници, включително Надежда Савченко, и възстановяването на контрола на Украйна върху  цялата й територия, включително Крим.

ЕП счита, че трябва да се засили диалога между ЕС и Русия, защото единствената цел на тези санкции е да се накара руското правителство да промени сегашната си политика и да допринесе за мирното разрешаване на украинската криза. В Резолюцията се казва още, че политическите и дипломатически канали спрямо Русия трябва да останат отворени, за да се даде възможност за дипломатическо решение на конфликта.

По отношение на Украйна

ЕП изразява твърдото си убеждение, че Украйна има спешна нужда от амбициозна програма за борба с корупцията и призовава украинското правителство да въведе незабавно и ефективно национална стратегия за противодействие на корупцията. ЕП подчертава, че борбата срещу корупцията трябва да се превърне в един от най-важните приоритети на новото правителство.

ЕП приветства искането на Украйна към Интерпол и издаването на заповед за ареста на бившия президент Янукович по обвинения в незаконно присвояване на публични средства, като призовава държавите-членки да изпълнят заповедта за арест на Интерпол.

ЕП припомня, че след вдигане на оръжейното ембарго над Украйна няма правни ограничения за държавите-членки да предоставят оръжия за отбрана на Украйна и счита, че ЕС следва да потърси начини да подкрепи украинското правителство в засилването на нейните отбранителни способности и защита на външните й граници.

ЕП подкрепя позицията на президента Порошенко, че Украйна трябва спешно да се съсредоточи върху политическите, икономическите и социални реформи и че присъединяването към НАТО е въпрос, който трябва да се реши на всенароден референдум на един по-късен етап, като напомня, че по-близките отношения на Украйна с ЕС нямат нищо общо с въпроса за присъединяването й към НАТО.

ЕП подчертава важността на енергийната сигурност на Украйна и необходимостта от реформи в енергийния сектор. ЕП приканва европейската енергийна общност да разработи програма за сътрудничество с Украйна, Южен Кавказ, Централна Азия, Близкия изток и средиземноморските страни, насочена към развитието на инфраструктура и взаимосвързаност между ЕС и неговите европейски съседи независимо от руските газови геополитики.

ЕП подчертава необходимостта ЕС и украинските власти да отделят по-голямо внимание на хуманитарната криза в Украйна и в Крим и да се справят с катастрофалната хуманитарна обстановка и по-специално положението на вътрешно разселените лица чрез финансова и логистична помощ за Украйна.

ЕП призовава украинското правителство да възстанови истинския, всеобщ национален диалог, който да доведе до решение за изплащането на социалните помощи и пенсии и предоставянето на хуманитарна помощ на населението в конфликтната зона.

ЕП счита, че е от решаващо значение да се направи безпристрастно и ефективно разследване на всички сериозни случаи на насилие, включително на тези на Майдана, в Одеса, Мариупол, Славянск, Иловайск и на улица „Римарска“ в Харков.

По отношение на ЕС

ЕП призовава към предприемане на стъпки за намиране на политическо решение на кризата в Украйна, които да се спазват от всички заинтересовани страни, като се подчертава, че такова решение не трябва да включва сценарий за замразяване на конфликта в Източна Украйна и Крим. ЕП приканва правителствата на държавите-членки да се въздържат от едностранни действия и реторика, и да засилят усилията си за създаване на обща европейска позиция по отношение на Русия.

ЕП приветства решението на френското правителство да спре доставката на хеликоптероносачи Мистрал и призовава всички държави-членки да предприемат подобна позиция по отношение на износа на стоки, които не попадат под санкциите на ЕС, по-специално по отношение на оръжията и технологиите с двойна употреба.

ЕП призовава Европейската комисия и Комисаря по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване да подготвят и представят на Европейския парламент в двумесечен срок комуникационна стратегия за противодействие на руската пропагандна кампания, насочена към ЕС, неговите източни съседи и самата Русия.

Пълният текст на Резолюцията е публикуван на сайта на украинското външно министерство.

ukrainadnes.com




Гласувай:
21



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311898
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.