Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 19:02 - Стогодишната агония на руската империя ще приключи в Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2131 Коментари: 0 Гласове:
25

Последна промяна: 31.01.2015 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Автор: Виталий Портников 

Само преди няколко месеца, когато кримската авантюра едва започваше, малцина вярваха в икономическия крах на Русия. Икономическите санкции на Запада изглеждаха като „бълха ги ухапала руснаците“, резервите на Русия изглеждаха неизчерпаеми, а рублата беше като долар. Самите руснаци и грам не се интересуваха от последствията на войната, подпалена от страната им срещу съседна държава.

Сега, когато почти никой не се съмнява в икономическия крах на Русия, възникват нови въпроси: ето го крахът, но защо нищо не следва от това? Защо нищо в политиката на Владимир Путин не се променя? Не трябва ли руският президент да е заинтересуван от решаването на украинския конфликт поне от чувство за самосъхранение?

Защо не реагира по никакъв начин руското общество, което, свикнало на стабилност, сега е принудено да се раздели с нея? И къде е прагът на руското търпение и кремълското упорство?

Руската криза възникна не заради Крим и дори не заради падането на цените на нефта, а заради некомпетентността и неадекватността на Путин и останалите представители на управлението на страната. Ако през годините, в които цените на нефта бяха високи, Путин и компания се бяха замислили за бъдещето, щяха да развиват икономиката, а не да харчат парите от нефта като луди. Същото се отнася и за простосмъртните им съотечественици.

Лесните пари и ролята на хора, издържащи се от нефта, устройваше руснаците.

Човек не може да не забележи, че върши безполезни неща срещу висока заплата, че страната му нищо не произвежда, а самият той купува само вносни стоки и почива зад граница. Но ако го вижда и това му харесва, значи крахът на такава страна е предопределен, остава само да се направят няколко погрешни стъпки и да се дочака стечението на обстоятелствата.

Затова и Путин не се напряга — той просто не разбира какво всъщност става. А пък руснаците не роптаят, защото приемат идеята за заговор срещу великата им държава. Както и не се съмняват, че проблемите им са временни.

Това, впрочем, е още един много важен фактор на руското спокойствие — скоро всичко ще свърши. На практика нито самите руснаци, нито украинците, нито Западът са в състояние да оценят какъв е мащабът на настъпващата криза.

На много хора в Русия им се струва, че трябва да изчакат цените на нефта отново да се покачат, за да могат пак да заживеят весело и безгрижно.

В Украйна разчитат, че икономическата криза ще подтикне руската власт към умиротворяване, а народа – към Майдан.

На Запад се надяват, че новите проблеми ще заставят руските власти да погледнат на света по-реалистично и да възобновят сериозния диалог с Европейския съюз и Съединените щати.

Всички тези надежди нямат нищо общо с бъдещето.

Твърде много неща се събраха в една точка – икономическият крах, некомпетентността и реакционните позиции на властта, апатията и липсата на единство в обществото, разривът с Украйна, войната.

Който си мисли, че Русия е способна да преодолее тези проблеми, дълбоко се заблуждава. Не е способна.

Пред очите ни приключва столетната агония на руската империя. По-нататък следва само смърт.

Друг е въпросът, че тази смърт ще бъде истинска трагедия не само за жителите на последната отломка от империята, но и за съседите на Руската федерация. За Украйна наистина би било по-добре, ако в Русия просто се смени политическия режим и новата власт успее да постигне разбирателство с нашата страна.

Това е важно от гледна точка на възстановяването на политическата цялост на Украйна и онези икономически връзки, които все още имаме. За Запада действително е важен адекватният диалог с Русия, а не нейният крах. А и самите руснаци, разбира се, искат да живеят в нормална страна, а не в хаос.

Но ние с вас, колкото и разумни да са желанията ни, нямаме власт над историческите процеси: смятам, че Майданът трябва да ни е убедил в това. Историята, естествено, не е математика, но също е точна наука и никой не може да обори законите й.

Не може безнаказано да режеш клона, на който седиш, и да вярваш, че няма да паднеш от дървото, просто защото така ти се иска, или защото си най-великият. Русия за сетен път пренебрегна шанса си да излезе от задънената улица на историята и да започне да се движи напред.

Понякога изглежда, че в самия характер на империята е бил заложен синдромът на самоубиеца, който не преодоляха нито реформите на Петър I, нито освобождаването на крепостните селяни от Александър II,  нито Февруарската революция от 1917 г., нито хрушчовското размразяване, нито горбачовската перестройка, нито август 1991-ва – нищо.

Винаги се появява някой налудничав човек или мошеник — Николай I, Аракчеев, Сталин, Брежнев, Путин — и всички дружно си загубват ума.

И ако мислите, че така може да продължава вечно, дълбоко грешите.

ukrainadnes.com
-
----------------------------------------------------------------

image

--------------------------------------------------------------------



Три песни на харковчанина (което автоматично го прави НЕбандеровец) Борис Севастиянов.
Третото видео е интервю с него - той говори на руски - струва си да се чуе...
Между другото този украинско-руски разговор е типичен за Украйна - всеки говори на езика, на който му е по-удобно... това може да се чуе навсякъде - в магазина, в градския транспорт и т.н. - навсякъде...
На който не му се вярва, да намери в гугъл "билингви" и да изучи за какво става въпрос :)
Езиковият въпрос НИКОГА не е бил актуален за обикновените украинци. (Сравняваме кой и кога разиграва етническата карта в България.)













Гласувай:
25



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307674
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.