Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2015 21:45 - Ракетоносачът „Крим”
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2072 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 08.02.2015 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Юрий Шпак

Анексирането на Кримския полуостров доведе до доста неприятни политически и икономически последици за Руската федерация. Но какъв е бил първоначалният тласък за едно такова решение?

Приказките за „сакралния град Корсун” и „спасяването на съотечествениците” са само димна завеса за обикновения народ и жалък опит за оправдание пред световната общественост. Истинските причини са други и една от тях е базова, но за нея не се говори.  

Повторение на историята

Да започнем оттам, че Руската федерация, въпреки презрителния статут на „суровинна колония”, притежава две основни характеристики.

Тя разполага с огромна и извънредно богата на природни ресурси част от земната суша, а също така – с един от двата най-силни ракетно-ядрени потенциали в света.

Всъщност, без второто й е невъзможно да претендира за първото и да го удържи.

Казват, че разпадането на Съветския съюз е свързано с цената на петрола. Огромна част от приходите от търговията с петрол е била поглъщана от военно-промишления комплекс.

Плюс това в самия край на своето съществуване съветите са се хванали на хитрия американски блъф с космическата противоракетна отбрана СОИ (Стратегическа отбранителна инициатива / Strategic Defense Initiative, придобила широка известност като Програмата „Звездни войни” – б. ред.).

Днес ситуацията се повтаря. Цените на петрола спадат, а руската военна промишленост се нуждае от все повече пари.

Но има и една разлика – днес САЩ не блъфират и са на една крачка от създаването на ефективна  противоракетна отбрана, която лишава Русия от възможността да отговори на удара.

Без право на отговор

imageСтава въпрос за многофункционалната бойна система „Aegis”, която е разположена както на американски кораби, така и в редица страни от НАТО. Системата включва ракети SM-2 и по-новите SM-3.

Трябва да се отбележи, че тези ракети могат да прихванат орбитален спътник, летящ със скорост до 8 км/сек.

Но главната им задача е прихващането на балистични ракети след старта и в средата на траекторията им. За няколко секунди  комплексът „Aegis” може да открие едновременно 300 цели и да изстреля 18 ракети към най-опасните от тях.

Фактически на САЩ им предстои да решат само една задача – да разположат по протежението на руската граница радари и пускови установки както на сушата, така и в морето.

Подходящи за разполагането на тези системи са Полша, Румъния и Турция.

През октомври 2014 година Полша призова новия секретар на НАТО Йенс Столтенберг да предприеме по-активни действия за създаването на противоракетна отбрана. Поляците водят преговори и със САЩ.

Руската федерация има отговор на тези нови предизвикателства - ракетите със среден обсег на действие „Искандер-М”.  С тях би могло да се противостои ефективно на американските ракетни системи „Aegis”.

За РФ е важно да има възможност не само да отговори на един евентуален удар, но и да нанесе първия удар, което изрично е предвидено в новата военна доктрина на Руската федерация.

За тази цел е повече от важно да бъдат блокирани американските системи за противоракетна отбрана, които скоро ще бъдат в състояние да прихващат всички руски стратегически ракети.

Кримският плацдарм

Именно за тази цел са идеални ракетите „Искандер”. Първият плацдарм е в Калининградска област. Миналата година там бяха проведени успешни учения за тяхното разполагане.

Но южният фланг на РФ оставаше потенциално уязвим. За Русия доскоро беше невъзможно да противостои ефективно на бъдещите американски системи за противоракетна отбрана в Турция и Румъния, а още повече – на корабите, влизащи  в Черно море.

imageКрим е идеалното място за разполагане на „Искандерите”. Той е близо и почти на еднакво разстояние от Турция и Румъния. Наличието на руски ракети на полуострова значително укрепва южните граници на Руската федерация в глобалната ядрена конфронтация със САЩ.

Естествено, в началото Владимир Путин не би могъл да прогнозира последствията от анексирането на Крим и по-нататъшната военна ескалация в Донбас. Но той нямаше възможност за други маневри – Украйна щеше да блокира дори най-незначителното засилване на руско военно присъствие в Крим.

Фактически ние попаднахме между чука и наковалнята в най-важната геополитическа игра на света. Играта на ядрено възпиране и господство. И в нея ние не сме играчи, а жертва.

И няма значение, че в Украйна се случи Майданът. Даже ако Виктор Янукович беше изкарал целия си мандат, при всяко положение главната задача на РФ за разполагане на ракети със среден обсег на действие в Крим трябваше да бъде решена.

И Москва я реши. От руска страна липсват официални коментари, но ако се съди по писмата на американски конгресмени до президента на САЩ Барак Обама, Русия е решила да разположи в Крим комплекси „Искандер”, както и стратегически бомбардировачи  Ту-22М3.

А през декември 2014 година Генералният щаб на украинската армия вече официално заяви за наличието на комплекси „Искандер” на полуострова.

Впрочем, решавайки така грубо своите ракетно-ядрени проблеми, Руската федерация рискува да загуби стратегически, като повтори  печалната съдба на своя предшественик – СССР.

image
УКРАЙНА ДНЕС




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307726
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.