Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 11:56 - Битката за донецкото летище – украинският Сталинград
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Борбата за контрола над международното летище в Донецк се превърна в основен момент от кървавия военен конфликт в Източна Украйна.

Гледано от въздуха, вече разрушеното летище изглеждаше сравнително спокойно, но на земята, в сградите и покрай съоръженията сблъсъците бяха по-интензивни от всичко, което е виждала Европа от победата над нацистка Германия досега.

Бойните действия продължиха повече от осем месеца, но чувствително увеличиха своя интензитет от октомври насам.

В средата на януари сепаратистите започнаха поредната си офанзива срещу отбранявания от украинските въоръжени сили обект. През цялото време те бяха подкрепяни от Кремъл не само с въоръжение и техника, но и с жива сила.

За да противодейства на заплахата, армията предислоцира в региона танкови формирования, артилерия, специални части и десантни подразделения, а също и два доброволчески батальона.

Последният щурм на летището започна на 13 януари с масиран артилерийски и танков обстрел от страна на сепаратистите. В същия ден рухна 52-метровата диспечерска кула, а украинските сили получиха ултиматум – да напуснат обекта или да загинат. След отказа им на 19 януари екстремистите взриваха втория етаж на новия терминал, а в нощта срещу 22 януари сградата рухна напълно.

Към днешна дата летището практически не съществува. Унищожени са основните му сгради, кулата за контрол на полетите, противопожарната техника и съоръжения, както и полосата за излитане.

От чисто военна гледна точка може да се оцени, че обектът имаше ограничено стратегическо значение. Разположен е на 15 км от гр. Донецк и в случай, че беше останал под контрола на украинските въоръжени сили, можеше да се превърне в отправна точка за иницииране на офанзива за освобождаване на града. Чрез него силите щяха своевременно да бъдат осигурявани с въоръжение и боеприпаси.

От друга страна, ако сепаратистите бяха завладяли обекта, щяха да могат да разчитат на редовни доставки на оръжие и муниции от Москва.

Днес на летището е значително по-спокойно. Не се водят бойни действия, а по-скоро отделни престрелки и сблъсъци. Но през всичките 242 дни на отбрана и за двете страни битката винаги е носила далеч по-важно символично значение, отколкото военно-стратегическо.

image

Летището се превърна в основната крепост и олицетворение на борбата на украинския народ срещу сепаратистите. Мнозина продължават да сравняват боевете с битката при Сталинград.

Както във всяка война, следва да се има предвид, че всяка спечелена педя земя повдига бойния дух на воюващите. Именно поради това след първата атака през май 2014 г. украинската армия реагира решително и отблъсна сепаратистите с помощта на хеликоптери и бойни самолети.

image

До последно украинските бойци, наричани от народа „киборги“ (за пръв път тази характеристика се появи в социалните мрежи от страна на терористите, разочаровани от поредната неуспешна атака, когато един от тях беше възкликнал: „Това не са хора! Това са някакви киборги!“ – б. ред.) отбраняваха всеки квадратен метър от обекта. Точният брой на жертвите - както от едната, така и от другата страна – е неизвестен, но сред украинците почти всеки ден имаше по няколко загинали, които се превръщаха в национални герои.

Дали украинският Сталинград ще се превърне във Ватерло за руските имперски амбиции – предстои да разберем. Дотогава обаче множество мъже и от двете страни ще заплатят с живота си – преди този ужасяващ военен конфликт да се превърне в история.

ukrainadnes.com




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307810
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.