Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2015 21:57 - Николай Маломуж: Русия работеше по два сценария за завземането на Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2570 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Русия е готвила два сценария за завземането на Украйна – както операции в Крим и редица други райони в Източна и Южна Украйна, така и използването на бившия президент Виктор Янукович в качеството на марионетка.

Това заяви в интервю за интернет изданието ОБОЗРЕВАТЕЛЬ бившият шеф на украинската Служба за външно разузнаване Николай Маломуж.

„Русия много точно пресмяташе ситуацията в Украйна – както и ние, по принцип. Виждахме, че към есента на 2013 г. хората вече ще се надигнат. Толкова висок бе градусът на напрежението – повече от 80 % от украинците вече бяха готови за масови протестни акции, а 40–60 % – за активни радикални действия.

Половин година преди Майдана ние вече ясно прогнозирахме, че през ноември – декември 2013 г. хиляди, ако не и милиони хора ще излязат масово в опит да свалят властта. Това, че Янукович ще употреби сила, също беше прогнозирано. Както и това, че в резултат на тези негови действия той ще бъде свален.

Докато нашите оперативни служители и анализатори отработваха версията за възможно изпълнение на подобен сценарий, Русия също работеше. Във всичките си сфери на дейност, в анализаторските си центрове. Работеха и структурите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), особено по отношение на Крим. Те виждаха, че в обществото вече съществува изключително мощна опозиция срещу Янукович и че ситуацията ще се взриви“, отбеляза Маломуж.

И според тези сценарии се готвеха много мощни и политически, и оперативни, и военни операции по отношение на Крим и по отношение на други региони в Югоизточна Украйна – ако говорим за големия сценарий.

И обкръжението на Путин (особено такива мощни ястреби като ФСБ, Министерството на отбраната, разузнаването) го убеждаваше, че тук го чакат. Защото той е най-рейтинговият политик в Украйна и особено в югоизточната й част“ - така описва първия план на Русия Маломуж.

„В Украйна дълго време се създаваше един механизъм на противопоставяне – още при Кучма, до известна степен при Юшченко и много активно при Янукович. Противопоставяне между източните и западните региони. Умишлено се създаваше конфронтация между Крим и Югоизтока от една страна и централните и западни области на Украйна – от друга.

По времето на Майдана бе решено този сценарий да бъде разигран в глобален мащаб. А след това вече да бъдат реализирани конкретните планове за провеждането на референдуми „по инициатива на народа“, но мощно ръководени от специалните служби и проруските сили в Крим. Което те и направиха.

А нашата власт, която трябваше веднага да събере всичките си сили за защита и отбрана, за да се предпази от този сценарий, както се действаше през всичките години на независимостта ни, не направи абсолютно нищо.

В резултат на това политическият контрол бе загубен. А след него – и оперативният. Не беше въведено извънредно положение, не беше обявена антитерористична операция. Не бяха вдигнати на крак всички военни от Центъра и оперативните служби. И съответно цялата акция бе пусната в свободно плаване.

А Русия реализира съществуващия отдавна сценарий в новите условия. Те още по времето на Янукович бяха предвидили, че този сценарий ще бъде пуснат в действие, защото виждаха колко бързо президентът губи обществена подкрепа. И че той няма да свърши добре“, анализира действията на РФ бившият шеф на разузнаването.

Имаше и друг сценарий, според който Янукович трябваше да бъде държан в качеството на марионетка срещу предоставяне на подкрепа. Предвиждаше се той да подпише всички договори в икономическата, политическата, отбранителната и финансовата сфери.

Очакваше ни преминаване към рублата и постепенно преминаване под контрола на Русия – чак до създаването на конфедерация. Този сценарий също се разглеждаше – освен силовия. Предвиждаше се цяла Украйна да бъде завладяна – но чрез контролирания от Русия Янукович и неговия екип. Това беше главният безкръвен сценарий“, подчерта Маломуж.

„Тези два сценария бяха разработвани паралелно. Към 2013 г. те вече бяха готови. Най-напред започнаха да действат чрез Янукович, за да си свърши той докрай работата, да ликвидира окончателно Майдана със сила и да победи. Русия му гарантираше всички преференции – и силова, и политическа, и финансова подкрепа. Както те се изразяваха, по този начин Янукович получаваше пълна защита от Запада, който „посягаше“ на властта му.

В замяна на това Янукович трябваше да се движи само в една посока, в един коридор – към Русия. Изпълнението на този сценарий започна през декември. Тогава Янукович, както си спомняме, подписа и официални споразумения с Русия, и - което е най-важното – и тяхната неофициална част.

Но Майданът разби на пух и прах всичко това – всичките тези планове. И тогава бе задействан сценарий „Б“ – същият този сценарий за завземането на Юга и дестабилизирането на Югоизтока. Като разчитаха след това на една масова дестабилизация.

Тук, обаче, сметките на Путин сериозно се объркаха, защото той не предполагаше, че ще срещне отпора на милиони хора в Югоизточна Украйна. На фона на общата дестабилизация бе планирано създаването на проруски образования като „Новорусия“ и други формати на „републики“. Към този момент централната украинска власт вече трябваше да е паднала, защото в тази ситуация тя не би могла да управлява процесите.

Нещо повече, според очакванията им, властта щеше да бъде непрекъснато нестабилна под влиянието на радикални структури и съответно щеше да има постоянна борба. Като резултат от всичко това, властта в страната трябваше да бъде сменена изцяло от проруски сили, които щяха да дойдат на власт след представителите на Майдана.

Ето такъв сценарий бе задействан. Частично той беше реализиран, като Крим беше завладян в резултат на неефективните действия на нашата власт и специалните служби, преди всичко на младите - сравнително младите, защото повечето работеха още от 90-те години - както и за сметка на нерешителните действия на властта. И днес виждаме последиците“, добави Маломуж.

УКРАЙНА ДНЕС

В
идео:
бъдещата война в Украйна, планирана за 2015 г.
Видеото е от 2012 г.






Гласувай:
17



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307547
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.