Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 21:38 - Военна хроника от зоната на АТО за 02.05.2015 г.: подготовка за война
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.05.2015 01:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

InformNapalm
, 03.05.2015 г., 14.30 ч.

image

Хрониката е подготвена от екипа на InformNapalm въз основа на информация от наши източници на окупираните територии, както и от съобщения в открити източници.

Сектор „C“:

Донецк

Надвечер на 02 май силно се активизираха обстрелите в различни райони на гр. Донецк. Съобщава се, че екстремистите използват оръдия с калибър над 100 мм, включително ракетни системи за залпов огън.

Около 23:22 ч. по телевизия „Россия 24“ заявиха, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват Донецк. Но местните жители съобщават, че изстрелите са идвали от центъра на града и са среляли екстремистите. Това е сигнал за началото на майските провокации, които са съпроводени с активна информационна поддръжка от страна на руските медии.

В 23:30 ч. са регистрирани интензивни обстрели на Макеевка, включително и от РЗСО.

В 23:40 ч. откъм купищата шлака на Макеевския металургичен завод (т.нар. Григориевски купища, 48°4"31"N 37°51"16"E) са регистрирани залпове на РСЗО „Град“.

Екстремистите  стреляха с РСЗО и от района на околовръстното шосе и от други райони.

В 23:54 ч. започнаха мощни  залпове на САУ (самоходна артилерийска установка) на екстремистите от района на Путиловската гора и Шчегловското гробище.

Хаотичното обстрелване в различни райони на града също сочат, че се създава необходимата картина за руските медии, които побързаха да заявят, че под нощния обстрел са попаднали и представителите на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа).

От обстрелите на терористите страдат не само украинските военни, но и мирни жители – през деня в района на мина „Пролетарская” възрастна жена загина при взривяването на противотанкова ракета, изстреляна от екстремистите. В момента на взрива жената е работила в собствената си градина. За много пенсионери, които поради окупацията на територията от екстремистите  останаха без финансова подкрепа, поддържането на собствено натурално стопанство на практика е единствения начин да оцелеят.

През нощта в района на Мариинка, Спартак и Курахово се активизираха диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) на обединените руско-сепаратистки сили (ОРСС).

Вътрешните информатори, които контактуват с терористите, предупреждават за възможни провокации от страна на ОРРС. Те съобщават, че за 7-9 май терористите планират показателна акция, жертви на която могат да станат деца. Според обявения план убийците на децата ще се намират между пленените военни от ВСУ и ще бъдат „ликвидирани на място“, а по джобовете им показателно пред „случайно оказалите се там“ камери на руските медии ще бъдат открити улики, водещи към „Киевската хунта“.  Това е аналогична провокация както с огнеупорната „визитка на Ярош“, която да подтикне местното население към поредното искане на отмъщение.

В Донецк с помощта на БПЛА (безпилотен летателен апарат за разузнаване) са регистрирани десетки танкове и друга военна техника, която екстремистите разполагат до жилищни сгради и училища. Според видеото, публикувано от батальон „Днепр-1“ /в края на текста/, една от базите за танкове в Донецк е разположена в Будьоновския район на града, на улица Прокофиева.

МАКЕЕВКА

По традиция през Макеевка се прехвърля активно автомобилна техника на екстремистите.

Към 22.30 ч. са започнали активни изходящи обстрели от тежки оръдия с калибър 152 мм и 203 мм.

В 23:18 ч. от Макеевка (районите откъм  Ясиноватая и Гвардейка) екстремистите обстрелваха Путиловския район на Донецк и Донецкото летище.

image
Ситуацията в Източна Украйна, 03.05.2015 г. / Министерство на отбраната на Украйна

Сектор „А“:

Между Стаханов и Луганск екстремистите оставиха само един блокпост. Останалите са премахнати – вероятно за прехвърлянето на резерви в навечерието на настъплението.

През нощта в Станица  Луганская  ДРГ на ОРСС се опитаха да завземат украинските позиции, започна бой, при който екстремистите отстъпиха към изходните си позиции.

Съобщава се също, че терористите са обстреляли с минохвъргачки и стрелково оръжие блокпост на ВСУ до автогарата в Станица Луганская.

В 15.00 ч. от района, контролиран от „ЛНР“, екстремистите  са стреляли с минохвъргачки по посока на с. Кримское. В резултат на обстрела има ранена от шрапнели пенсионерка.

В 15.10 ч. в Кримское започна бой. Опорните пунктове на украинските военни бяха обстреляни с гранатомети, минохвъргачки и стрелково оръжие, включително голямокалибрени картечници. Огънят е бил открит откъм Соколники, окупирани от терористите.

Около 16.00 ч. с. Новотошковка, Попаснянский район бе обстреляно от с. Желобок с танкове  и минохвъргачки от екстремистите на ОРСС. Няколко снаряда попаднаха в центъра на селото. По данни на разузнаването в Желобок се намират руски танкове с екипажи от Бурятия.

В 16.45 ч. откъм Славяносербск (под контрола на „ЛНР“) са регистрирани 5 изстрела от АГС (автоматичен гранатомет) по опорния пункт на ВСУ в с. Трьохизбенка. В резултат на обстрела са ранени от шрапнели 4 военнослужещи на ВСУ.

В периода от 18.30 до 18.45 часа откъм с. Весела гора (под контрола на „ЛНР“) с АГС беше обстрелян блокпост на ВСУ в близост до автогарата на гр. Счастие.

Сектор „В“ и „М“:

През целия ден в Широкино се водеха боеве. Съобщава се, че украински бойци от 37-и батальон на териториалната отбрана около 05:00 ч. са унищожили танк на ОРСС, който е бил открит в близост до позициите им от оператор на БПЛА.

В района на Комсомолское ОРСС разгърнаха 3 комплекса ПВО (ЗРК „Стрела-10“ и „Тор“).

С мобилни радиостанции на честотите на комуникационната система Zello екстремистите продължават да споделят планове за създаването на „котли” (пълно обкръжение) в района на Волноваха, и след това и на Мариупол.

Според съобщения на местните жители съпругите на екстремистите – сепаратисти са заминали за Крим. Този индикатор се наблюдава в навечерието на всяка нова вълна на ескалация на бойните действия.

Отново се потвърждава намерението на ОРСС да тръгнат в настъпление през Волноваха и да създадат „котел” в района на Мариупол.

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313532
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.