Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 12:55 - Военна хроника - 05.05.2015г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.05.2015 13:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

 9.30 часа, 05.05.2015 г.

Оперативни данни от организацията Информационна съпротива” (ИС):

През изминалото денонощие руско-терористичните войски в Донбас окриваха огън по позициите на украинската армия повече от 20 пъти, включително с използването на уж „изтегленото“ в съответствие с Минските споразумения въоръжение. Украинските подразделения откриваха единствено ответен огън и единствено с оръжие, което не е в обхвата на споразуменията.

image
Ситуацията в Източна Украйна към 00.00 ч. на 5 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликвайте върху картата за увеличаване/

Терористите обстрелваха позициите на украинските войски в районите на Пески, Опитное, Водяное, Авдеевка, Луганское, Гранитное, Широкино, Каменка, Химик, Красногоровка, Мариинка, Павлопол. Регистрирани са 6 случая на обстрел с 122-мм артилерийски системи от екстремистите (5 пъти в района Пески- Авдеевка и Опитное-Водяное, и веднъж – в района на Широкино). Освен това, в района на Пески противникът откри огън от 120-мм минохвъргачки с поддръжка от зенитни системи  ЗУ-23-2. Също така е регистрирано използването от екстремистите на 120-мм минохвъргачки в района на Мариинка.

Между Авдеевка и Опитное към предната линия се придвижи бронирана група на руско-терористичните войски (задействани 1 танк и 2 БМП-2), която стреля прицелно по един от опорните пунктове на украинските войски в района на Опитное. С ответен огън украинската армия принуди противника да се върне на изходните си позиции.

В района на Мироновский и Луганское на предната линия са регистрирани огневи групи на терористите със 120-мм минохвъргачки и танкове. В настоящия момент те откриват огън от стрелково оръжие, гранатомети и голямокалибрени картечници. Танкове и 120-мм минохвъргачки не се използват.

В района на Широкино един от опорните пунктове на украинските войски беше обстрелян с автоматични гранатомети едновременно от няколко посоки. Екстремистите се опитаха да създадат плътно огнево прикритие за прегрупиране на силите си на предните позиции.

През последните 3 денонощия се наблюдава активно прехвърляне на военна техника и въоръжение на екстремистите от полевите бази и лагери към централните райони на Донецк и Луганск. Цялата техника, която се прехвърля, е преминала ремонт и техническо обслужване. В колоните с прехвърляната военна техника има танкове тип Т-64Б, Т-72БА и Т-72Б3, бронирани автомобили БМП-2, БТР-80, както и 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, системи ЗРК „Стрела-10М“ на МТ-ЛБ, 152-мм буксирни оръдия 2А65 „Мста-Б“ и РСЗО БМ-21 „Град“. Техниката се прехвърля заедно с техническа поддръжка, цистерни с гориво и камиони с тегличи. Съсредоточват я в центъра на градовете, провежда се тренировка „за провеждане на парад“ и след това се разсредоточава. Според анализаторите на организацията ИС, дадените мероприятия могат в еднаква степен да се разглеждат  както като реална тренировка за „парада на 9 май“, така и като съсредоточаване на ударни тактически групи под прикритието „подготовка за парада“.

Северно от Металист, в района на Обозное продължава разгръщането на ударна тактическа група на руско-терористичните войски (до усилен механизиран батальон). Техниката и въоръжението се маскират в частни дворове – общо 11 танка, до 30 ББМ (главно БМП-1,2, общо десетина БТР-80 и MT-ЛБ). Северно от Каменобродския район, вдясно от Металист е съсредоточена артилерийска група на екстремистите (до смесен дивизион – 12 оръдия Д-30 и 6-8 РСЗО „Град“), която ще работи за интересите на дадената тактическа група.

Продължава прегрупирането и укрепването на позициите на две тактчиески групи на ексремистите, разгърнати в района от Сигналное до Телманово. Регистрирано е прехвърлянето на 6 БМП-2 северно от Докучаевск към тила на Еленовската група. Във вторият ешелон екстремистите създават още един взводен опорен пункт (ВОП).

В района на Безимянное и Октябр продължава струпването на сили и средства на терористите. Отбелязва се разгръщането на още една танкова рота – 8 танка Т-72БА и пристигането на 15 закрити военни камиони, включително с 4 оръдия Д-30. На позициите между тези села са регистрирани и 8 ББМ (маскирани и в капонири).

В Горловка продължават дейностите по съсредоточаване и разгръщане на тежка артилерия и бронирана техника. Забелязана е батарея 152-мм САУ 2С3 „Акация“ в северозападната част на града. Регистрирано е и прехвърлянето на смесена танкова рота (танкове Т-64 и Т-72, придружени от механизиран взвод) към позициите в района на Майорское и Курдюмовка (7 танка, 3 БМП-2 и 1 БМП-1).

На 4 май е регистрирано придвижването на 29 транспортни единици за екстремистите (6 от тях – поединично). Това са главно колони с доставки.

Северно от Лутугино в участъка на пътя между Алчевск и Александровка са регистрирани 7 единици техника (предимно закрити военни камиони, ескортирани от 2 БТР-80 и БТР 1 -80A). Две колони по 4-5 камиона и 3 автомобила със специално оборудване (включително командно-щабни автомобили, КШМ) са преминали през Снежное по посока към Старобешево. В едната колона е забелязан УАЗ-469 със знак «UA».

В Луганск се наблюдава функционирането на 3 големи бази за съсредоточаване на военна техника и въоръжение – в северната част на града, в южния край и на югозапад, в района на Лутугино. Регистрирано е интензивно прехвърляне на военна техника между Луганск и южните райони на „ЛНР“. Терористите използват  много активно и автомобилен транспорт за прехвърляне на доставки и материално-технически ресурси от т.нар. логистични бази и гарите в близост до границата (Краснодон , Иловайск и т.н.) към вътрешните райони на окупираните територии (в Донецк, Горловка, Стаханов, Алчевск, Луганск).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311466
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.