Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2015 19:42 - Пактът Путин – Рибентроп
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 16.05.2015 23:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Виталий Портников, Радио Свобода 

 Едни естонски колеги ми разказаха как веднъж в навечерието на поредната годишнина от подписването на Пакта Молотов – Рибентроп помолили за коментар внуците на бившите министри – Вячеслав Никонов и Доминик фон Рибентроп.
Внукът на райхсминистъра се извинявал и говорил за ужасната трагедия на Втората световна, а внукът на „сталинския сокол” – приблизително същото, което сега се повтаря по многобройните TВ токшоу – „че това е било целесъобразно”.

Така че не се наложило да се пуска коментар към публикацията – тя нагледно демонстрирала кой и как е преосмислил опита на отминалата война. 

Естествено, Владимир Путин не е роднина на Вячеслав Молотов. Но е истински негов политически наследник. И не само на Молотов, разбира се.
Ние кой знае защо възприемаме съглашателството между Сталин и Хитлер като нещо изключително, което не може да бъде възпроизведено в съвременните условия.
В същото време, съветската – а след това и за руската – дипломация се отличаваше и се отличава с това, че винаги се е оглеждала в търсене на някого, с когото ще може да си подели света.
И не вижда в това нищо странно, тъй като живее с опита от миналите векове.

Парадоксът на болшевизма е, че при декларирането на едно стремително ежедневно развитие тази политическа доктрина всъщност спираше историята. Това си е направо мъртвата вода от руските приказки. Не случайно след краха на КПСС в бившите съветски републики политическите процеси започнаха да се развиват така, все едно изобщо не са съществували десетилетията комунистическа диктатура. С политиката по съветско време ставаше нещо подобно.

Когато Владимир Путин говори за опитите на Сталин да спретне „антифашистка коалиция”, той не пренаписва историята, тези опити са описани във всеки учебник по история от съветската епоха. Но всъщност Сталин не се е опитвал толкова да спретне коалиция срещу Хитлер, колкото да подели Европа със западните страни. А те не са могли – и не са искали – да разберат какво иска Сталин от тях.

Но Хитлер веднага е разбрал. Разбрал е и е извършил предателство. Не случайно нападението на нацистска Германия срещу Съветския съюз винаги се е наричало не просто нападение, а вероломно нападение. Вероломството е – подкопаване, сломяване на вярата…

А нима в края на войната в Ялта Сталин не е правил точно това – разделяне на света със съюзниците – само че този път вече не като молител,  а като победител?

Нима споразуменията между СССР и западните страни по времето на студената война не се свеждаха до прокарване на граници между сферите на влияние, до рязане на жива плът – в Германия, Корея, Виетнам, Берлин?

Съветският съюз реагираше твърдо срещу народните въстания и опитите за реформи в страните от Централна Европа именно защото за лидерите му беше абсурдно да видят някакви народи и техните желания, а в революцията в Унгария през 1956 година или в „пражката пролет” виждаха единствено „ръката на Държавния департамент”, който се опитва да нахлуе в определената със споразуменията от Ялта сфера на влияние на първата в света страна на победилия социализъм.

За тези, които днес ръководят Русия, разпадането на Варшавския договор и социалистическия лагер не е никакъв исторически процес, а е заговор. За украинския Майдан изобщо няма какво да говорим – ако се съди по въпросите на руските журналисти на пресконференцията на външните министри на РФ и САЩ в Сочи, той е бил организиран лично от Джон Кери. А да, и Виктория Нуланд раздаваше там някакви бисквити...

Именно поради убеждението, че не съществува никакъв народ, никаква история, никакъв стремеж към свобода, а съществуват само някакви крепостни и Държавният департамент, Сталин, Хрушчов, Брежнев и Путин се оказват един и същ човек. Човек, който постоянно се озърта наоколо в търсене на някого, с когото ще може да си подели света.

И когато Путин обяснява значението на Пакта Молотов – Рибентроп, той не се занимава с пренаписване на историята, а с променяне на ценностите на съвременността.

Той един вид предлага на своите западни партньори да спрат да се занимават с глупости, да организират заговори и да раздават бисквити – а просто да седнат заедно и да отбележат на картата разделителните линии. Това – за мен, това – за теб, това – за Барак. В крайна сметка, щом Молотов и Рибентроп са го направили, защо и ние да не можем?

Виталий Портников – киевски журналист, автор и водещ на програмата на Радио Свобода "Пътища към свободата"





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307573
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.