Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2015 11:42 - Спецификата на кремълската пропаганда
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.05.2015 09:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Аз се страхувам повече от три вестника, отколкото от сто хиляди щика”,  казва навремето Наполеон Бонапарт. Той още тогава разбира, че по време на война информацията също е оръжие. И кой е могъл да предположи, че след двеста години успехите в една война ще се определят именно от информационните победи…

Анексирането на Крим миналата година с пълно право може да се смята за резултат на медийните усилия на руските пропагандисти. Не случайно е призната първостепенната роля на журналистите  в информационната война.

Руската военна журналистика, съпровождала двете чеченски кампании, конфликтите в Грузия, а днес и войната в Донбас, е организирана според традиционния съветски принцип: на масите се съобщават „правилните” решения на политическото ръководство на страната и едновременно с това се разобличават „неправилните” възгледи на чуждестранните идеологически противници.

Този принцип е насочен към формирането на мнението на читателите за това как трябва да бъде възприемано това, което им се съобщава,  и какиви изводи трябва да бъдат направени от предоставената им информация.

На една от първите си пресконференции през юли 2001 г. президентът В.Путин призна, че на руското население е лесно да се влияе чрез медиите, защото то (населението) няма много ориентири. След няколко години корифеят на кремълската пропаганда Д. Кисельов ще създаде собствената аксиома на руската информационна гилдия – народът ще възприеме абсолютно всичко, което му бъде поднесено.

image

Самите руски журналисти не крият, че дейността им минава през ситото на „необходимата редакционна политика”. Тя се свежда до избора на нужната информация с предварително определен характер и създаването на определена смислова конструкция за читателската аудитория. Редакциите очакват да получат от военния кореспондент някакъв „военен материал”, като при това обективността му не е водещ критерий. Съответно тяхната редакционна политика може да се опише с една дума – пропаганда.

Днешната военна журналистика в Русия се движи в потока на руските информационни кампании. Като една от задачите й по време на военната конфронтация продължава да бъде пропагандата на руските идеали.

Както смятат самите руски военни кореспонденти, тяхната работа в районите на военните действия, в които официално или неофициално участва Руската федерация, се отличава с фактически пълна липса на обективност. Казано по-просто, налагат се представи за това кой е врагът в дадения конфликт. Това е характерно без изключение за всички войни, които Русия създава изкуствено и след това участва в тях.

Например, в конфликтите през 2014 г. в Крим и Източна Украйна, също както в конфликтите в Южна Осетия и Абхазия (2008 г.), се наблюдават абсолютни симпатии към едната страна на конфликта – руската.

Всъщност, работата на руските репортери в Донбас е точно копие на представянето на събитията в Грузия през 2008 г. И в единия, и в другия случай от самото начало на войната главната задача на кремълските медии е да прикриват факта на руската агресия и да прехвърлят отговорността за войната от отсрещната страна.

Така че няма как да говорим за безпристрастна руска военна журналистика.

През март 2015 г. министърът на отбраната на РФ С.Шойгу награди 14-те най-добри военни журналисти, отразявали войната в Украйна. Като директно подчерта, че „камерата, снимките, интернет и изобщо информацията се превърнаха в още един вид съвременно оръжие”. Трябва да се отбележи, че преди една година президентът на РФ В.Путин награди 300 руски журналисти за тяхната пропагандистка дейност при анексирането на Крим.

Главният информационен ресурс на руските военни кореспонденти е „Звезда” - телевизионната и радио компания на въоръжените сили на РФ. Тя се позиционира като военно-информационен център, който обединява военните медии. Това позволява провеждането на информационни кампании в конфликтните региони, както и формирането на единна информационна политика в армията и флота.

Успоредно с военните медии в информационния процес участват активно блогове, информационни сайтове, новинарски профили в социалните мрежи и други източници за интернет комуникация. Много от тях, например сайтовете „Новости Антимайдана” и „Русская весна”, информационните агенции „Новороссия” и „Донецкое агентство новостей” и др., сътрудничат с ТРК „Звезда” – т.е. образуват едно общо информационно поле, в което се наблюдава следната закономерност: дадена информация се появява най-напред на някой от тези сайтове, а след това се създава информационен резонанс в държавните медии.

Това означава, че някаква абсолютно абсурдна информация може да се появи в някой от второстепенните източници в интернет и след лека обработка се разпространява в официалните и военните руски медии.

Един такъв метод е изгодно да се използва за разпространяване на поръчкови материали с цел създаване на негативен образ на другата страна във военния конфликт. Като в съобщенията се посочва второстепенния източник, който по никакъв начин не се чувства задължен да е обективен.

Ето едни от най-резонансните такива съобщения /подхванати, естествено, и от български сайтове, подгряващи антиукраински настроения, без изобщо да са наясно какво всъщност става в Украйна – бел. ykp./:

- На 30.09.2014 г. сайтът на ТРК „Звезда”, телевизия „Россия 24”, сайтовете „Русский день”, dnr-news и др. започнаха да разпространяват информация за „украински ловци на човешки органи”. В различни инсинуации се формираше представа за някакви „черни трансплантолози” с украинска военна униформа. В десетина публикации и телевизионни репортажи, както и в документален филм-разследване (реж. А. Павловский) се натрапва негативна картина на действията на украинските военни в зоната на АТО.

- На 23.01.2015 г. на сайта на ТРК „Звезда” се появява публикация със заглавие „Киев изпрати в зоната на АТО мобилни крематориуми”, като се позовава на преслужбата на лидера на „ДНР” А. Захарченко. Както стана известно, самият Захарченко уж бил получил тази информация от своите разузнавачи. Информацията светкавично беше подхваната от десетина електронни медии – ria.ru, km.ru, vz.ru, dni.ru и др.;

- През 2014 г. – 2015 г. на сайта на ТРК „Звезда” имаше около трийсетина публикации за това, че уж украинската армия използва фосфорни боеприпаси, като за свидетели се посочват самите  руски военни журналисти в Донбас и уж местните жители.

- През 2014 г. – 2015 г. на сайта на ТРК „Звезда” са публикувани около петдесет материала за загинали деца в Донбас в резултат на стрелба или заложени мини от страна на украинските военни. В тези случаи официалният военен източник предоставя като доказателства твърдения на журналисти, екстремисти, местни жители, представители на местната власт, случайни минувачи и др. под. В обърканите и грубо монтирани репортажи се прокарват постоянни обвинения срещу украинската страна за гибелта на деца в окупираните райони на Донбас

Ако трябва да продължим списъка,  можем да си спомним дейността на руските военни репортери при провеждането на редица други информационни операции, провеждани от страна на РФ: „хуманитарната катастрофа”, „руският Крим”, „сваления Boeing 777”, „отричането на участието на Русия в конфликта”, „формирането на мнения в «Новорусия»”, „общоруската подкрепа за «Новорусия»”, „екоцида в Крим” и др.

Нашият Център за военно-политически изследвания следеше провеждането на тези информационни операции. Целта им беше създаване на необходими определени условия, тоест формиране на информационен фон и обществено мнение.

Самите руски военни журналисти многократно отбелязват, че главната им  задача при отразяването на войната в Донбас е създаването на негативен образ на украинската страна във всички възможни случаи, както и демонстриране на някакви положителни черти на самопровъзгласените републики и техните лидери.

Съществува мнение на руски медийни експерти, че работата на журналистите в районите на военния конфликт често се превръща в манипулиране на достоверността на информацията.

Фактически всички руски репортери се занимават с фалшификации с помощта както на постановъчни кадри, така и представяйки кадри от една война за случили се по друго време. Използването на тези похвати позволява на редакциите по-бързо да публикуват/излъчват „необходимия” материал, като по този начин пренебрегват обективността, но постигат целите си, свързани с манипулирането на съзнанието на своята аудитория. 

При това се наблюдава и още една закономерност – използането на авторитетните руски медии за разпространяването сред обществеността на необходимата информация.

Новинарските репортажи за войната в Донбас в контекста на позицията на руските власти се излъчват от държавните медии на РФ – Россия 1, Россия 24, РТР-Планета, EuroNews, Радио России, Маяк и др.
За чужбина военната информация се разпространява чрез международната ИА „Россия Сегодня” и телевизионната мрежа RT (Russia Today), която излъчва денонощно.
Към този списък могат да бъдат добавени и  десетките електронни медии, които дублират позицията на Кремъл.
Всичко това спомага за поддържането на информационния фон в необходимия за руската пропаганда контекст.

***

В заключение може да се каже, че руските военни журналисти, които работят в окупираните райони на Донбас, използват същите методи, както и в Грузия през 2008 г.

В материалите си те предоставят непроверена или фалшифицирана информация, като се позовават на „собствени достоверни” източници.
С цел привидно потвърждаване на достоверността на подобна информация се използват новинарски сайтове и информационни агенции от окупираните региони, като тези медии фактически се контролират от Кремъл.

При отразяването на военния конфликт в Донбас руските военни журналисти се придържат към следните главни теми:

- формиране на негативен образ на украинската държава и нейните лидери;

- демонстрация на нечовешко отношение от страна на украинските доброволци и военни към мирното население, особено към децата, жените и възрастните хора;

- формиране сред населението в окупираните райони на нагласа за отричане на украинската държавност;

- утвърждаване на образа на справедливата и силна руска държава.

 

Вячеслав ГУСАРОВ, експерт по информационната сигурност в Центъра за военно-политически изследвания, член на организацията „Информационна съпротива"

 
ТОП ФАКТИ ЗА РУСКИТЕ ЛЪЖИ ЗА УКРАЙНА






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307643
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.