Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 14:00 - Военна хроника - 18.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.10 часа, 18.05.2015г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски продължават да извършват въоръжени провокации и да обстрелват позициите на силите на АТО, както и населените места в районите, контролирани от Украйна.

В района на Пески и Авдеевка незаконните въоръжени формирования (НВФ) под прикритието на минохвъргачки с калибър  82-мм и 120-мм придвижиха напред няколко пехотни групи и нанесоха масиран огневи удар със стрелково оръжие, включително голямокалибрени картечници, а след това под прикритието на минохвъргачен огън се върнаха на изходните си позиции. Непосредствено след тази провокация последва обстрел на дадения район с 122-мм стволна артилерия.

Б близост до Луганское, Соколники, Гранитное и гара Майорская са регистрирани интензивни престрелки със стрелково оръжие. Така терористите „опипват“ плътността на отбраната и огневото прикритие пред предните позиции на силите на АТО.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 18 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Красногоровка и Мариинка снайпериски двойки на екстремистите обстрелват наблюдателните пунктове и постовете на силите на АТО.

Регистрирана е активност на бронирани групи на руско-терористичните войски между Мариинка и Шуми.

В района на Троицкое терористите с 3 БМП-2 при поддръжка на АГС-17 атакуваха позициите на един от опорните пунктове на украинските войски. Чрез обстрел с голямокалибрени картечници екстремистите се опитаха да предотвратят излизането на огневи позиции на украинските разчети на ПТРК (противотанкови ракетни комплекси), целта на които е да  противодействат на атакуващата тактическа група на екстремистите. След откриването на ответен огън бронираната група на НВФ бързо се изтегли зад позициите си на левия фланг.

На приморското направление, между Чермалик и Павлопол, е регистриран сблъсък между предните подразделения на украинските войски и пехотна група на терористите. Екстремистите се опитаха да изтласкат украинските бойци от заеманите от тях позиции. С ответен огън от стрелково оръжие атаката бе отбита.

В района на Светлодарск, Кримское, Донецкое и Счастие са регистрирани кратки престрелки в следствие  на  тактическото прехвърляне (прегрупиране) на сили и средства на противника към предната линия, както и на действиятана диверсионно-разузнавателни групи.

Руските терористи продължават активното радиотехническо и авиационно разузнаване на бойните позиции на нашите войски. Регистрирано е използване на БПЛА (разузнавателни безпилотни летателни апарати) в района на левия фланг и тила на сектор „А“ (включително и от територията на РФ), както и на приморското направление (североизточно от Мариупол). Местните наблюдатели съобщиха за разгръщане южно от Донецк в района на Еленовка на станция за радиотехническо разузнаване, а друга такава станция РТР е видяна между Енакиево в Горловка.

 

Прехвърляне на бойна техника и подразделения:

През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни средства, предимно в районите на Луганск и Донецк.

Прехвърля се техника главно на следните направления: от Краснодон и Ровенки на север (към Луганск), между Луганск и Лутугино, от Алчевск и Перевалск към Стаханов и Первомайск, от Дебалцево към Горловка.

Вътре в Донецкият „възел“ се наблюдаваха предимно рокадни прехвърляния между Петровски и Киевски райони на града, също така е регистрирана и колона за доставки до 13 транспортни средства, включително цистерни с гориво и мобилни ремонтни работилници.

Оживено движение се наблюдава между Старобешево и Иловайск и на юг (предимно единични транспортни средства или малки колони от 2-3 транспортни единици). В посока Докучаевск също имаше движение на транспортни средства, натоварени със сандъци с боеприпаси.

Пристигналото по-рано в Алчевск бандитско формирование „Призрак“ (до 80 души, 6-7 ББМ и 3 камиона) замина на североизток. Очаква се, че ще се появи в района Новотошковское – Донецкое.

На позициите на екстремистите северно от Макеевка е регистрирана появата на 4 САУ (самоходни артилерийски установки).

В района между Весела гора и Николаевка, североизточно от Луганск, се отбелязва наличието на 2 усилени батальона на терористите с 22-24 танка, 46-48 ББМ, няколко малки подразделения с бронирани леки автомобили (общо до 25 бр.), 25 оръдия стволна артилерия и 16 РСЗО; извършва се постоянно попълване с личен състав и техника.

Във вторият ешелон на руско-терористичните войски се отбелязва наличието на обединени подразделения от руски военнослужещи (численността им варира, но има един постоянен състав около 1000 души). Фактически тиловата им база за снабдяване е Луганск. Като се има предвид съсредоточената в района на Славяносербск тактическа група (също до усилен батальон, с 12 танка и 25 ББМ), може да се каже, че на северно-луганското направление се съсредоточава и разгръща обединена бригада на екстремистите.

Действащите на направлението Станица Луганская и Счастие подразделения на терористите се управляват и координират от един команден пункт с преден наблюдателен пункт, регистриран в района на Обозное.

Продължава прегрупирането на руско-терористичните формирования на приморското направление. Командването на екстремистите се опитва да съсредоточи в района на Безименное и северно от него тактически резерв за подразделенията, които участват в боевете в района на Широкино.

 Срещу Павлопол и Чермалик се концентрира още една обединена БТГ на терористите с 14 танка, 26 ББМ с пехота и голямо количество автомобилен транспорт. Това подразделение действа на ротационен принцип в района на Широкино.

В Петровският район на Донецк, в Спартак и в северозападната част на Горловка са разгърнати усилени тактически групи на екстремистите – 2 батальонни-тактически групи. По-голямата част от бронираната техника е изтеглена назад и е концентрирана в няколко бази за военна техника, предимно на територията на промишлени предприятия и логистични терминали. Периодично тази военна техника на малки партиди отива към предната линия.

 

Социално-политическата обстановка:

През последното денонощие на окупираната територия продължава вълнението, свързано със слуховете, че се „закрива мрежата от магазини „Брусничка“. Купувачите буквално измитаха всичко от рафтовете.

След серията от въоръжени сблъсъци на диверсионно-разузнавателни групи на бандитското формирования „Призрак“ с украинските подразделения в района на Кримское, Донецкое, Новотошковское и 29-и блок-пост, през последните дни в болниците на Стаханов и Алчевск са пристигнали около 8 автомобила с ранени екстремисти, най-вече с огнестрелни рани.

В района между Снежное и Донецк (Торез, Шахтьорск, Зугрес), се наблюдава значителен брой мародерстващи „опълченци“ от разформированите и „прочистените“ формирования. Мародерите, които нямат каквото и да е централизирано ръководство и средства, за да напуснат зоната на АТО, се обединяват в банди, грабят и мародерстват. Местните „комeндатури“ на терористите се опитват многократно да извършат „прочистване“, но безрезултатно.

Военното командване на „ЛНР“ е решило сериозно да се бори с пиянството сред екстремистите. Задържаните пияни ще бъдат наказвани с тежки дисциплинарни наказания – арест и някакъв „обществено полезен“ труд, както и с нововъведени наказания: глоби и намаляване на заплатата.

Намалена е „заплатата“ в някои бандитски формирования – до 1 500 – 2 000 гривни на месец. В някои НВФ изобщо са престанали да плащат – забавят заплатите вече повече от 2 месеца.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307767
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.