Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 11:20 - Военна хроника - 19.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.30 часа, 19.05.2015г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“:

За обстрелване на позициите на украинските войски и цивилни обекти руско-терористичните войски продължават да използват тежко пехотно въоръжение (включително автоматични гранатомети, минохвъргачки, голямокалибрени картечници), както и артилерийски системи.

На приморското (Мариуполското) направление екстремистите едновременно с няколко 82-мм минохвъргачки тип 2Б9 „Васильок“ обстрелваха позициите на украинските войски в района на Широкино.

Същото въоръжение екстремистите използваха и срещу позициите на украинската армия и в района на Опитное и Водяное.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 19 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

С минохвъргачки калибър 82 мм и 120 мм екстремистите обстрелваха позициите на украинските войски в района на Майорское и Авдеевка.

В района на Пески, Красногоровка и мина Бутовка екстремистите обстрелваха активно с автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“ и голямокалибрени картечници тип „Корд“. По време на обстрелите е регистрирано прехвърлянето на няколко групи на терористите (до 20-25 души всяка) към Петровския район на град Донецк.

В района на Луганское, Лозовое, Мироновское, Золотое и Ленинское екстремистите активно обстрелват позициите на украинските войски с минохвъргачки (120-мм и 82-мм) и друго въоръжение (автоматични гранатомети АГС -17, картечници НСВ-12,7 „Утьос“, „Корд“, зенитни системи ЗУ-23-2). Забелязва се висока степен на координация между огневите групи на екстремистите на Артьомовското направление като цяло.

В района Новотошковское – Кримское, както и Счастие – Станица Луганская продължават да действат активно диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) на терористите, с подръжката на минохвъргачно –артилерийски подразделения. Също така командването на руско-терористичните войски не прекратява опитите за пробив на десния флнаг в дадения район. Всички активни действия на формированията на екстремистите  се блокират с ответен огън от подразделенията на силите на АТО.

В района на Троицкое поредната ДРГ на противника (до 15 души) бе разкрита от предните постове на силите на АТО при опит за проникване в тактическия тил на украинските войски. В резултат на възникналия огневи контакт, ДРГ на екстремистите извърши тактическо отстъпление, връщайки се в контролирания от терористите район.

В района на Гранитное се забелязва усилено прехвърляне на формирования на терористите към предната линия. В този район са регистрирани и няколко обстрела по позициите на украинските войски (предимно с минохвъргачки и стрелково оръжие) с цел прикриване на прегрупирането на силите.

Източно от шосето Малониколаевка – Мирное – Успенка екстремистите разгърнаха едновременно няколко „центъра за военна подготовка“ и най-малко 2 усилени батальона (единия от тях – танков). В даденият района са съсредоточени значителна бронирана техника и артилерия (до 25 танка от двата основни типа – Т-64 и Т-72), 38 ББМ (различни типове – от  БМП-1, 2 до БМП-97 „Изстрел“), 22 РСЗО, 16 оръдия стволна артилерия (главно гаубици Д-30), 12 САУ (2С1 и 2С3).

Общо през последното денонощие е регистрирано прехвърляне на около 40 транспортни единици на екстремистите в окупираната зона, които се движат предимно поединично или на колони със снабдяване от 2-3 автомобила, по-рядко до 5 автомобила. Най-активно движение на товарни камиони се наблюдава в района на Луганск и северно от него, както и от Краснодон и Свердловск към Луганск, Красний Луч и Донецкия „възел“.

Регистрирани колони:

-          Автомобилна колона от 12 единици  между Лутугино и Красний Луч. Включва няколко единици инженерна техника (1 полкова земекопна машина ПЗМ-2, 2 инженерни разузнавателни машини ИРМ, 1 машина за прокарване на път БАТ-2, 1 военен багер Э-305). Колоната се е насочила към района на Дебалцево.

-          На шосето Донецк – Луганск в района на Енакиево (отбивката за Шахтьорск) е регистрирана колона от 4 натоварени и старателно покрити автомобилни платформи (по предварителни данни се превозват зенитни ракетни системи тип ЗРК ТОР-М1) и 3 камиона, придружени от 2 БТР-80.

Прехвърляне на военна техника и подразделения:

-          В района източно от Ясиноватския възел е регистрирано прехвърляне на 4 танка и 2 БМП-2 на екстремистите. Бронираната техника е заела маскирани позиции.

-          В района на Спартак продължава прехвърлянето на минохвъргачни разчети. Терористите масово използват автомобилен транспорт не само за рокадно прехвърляне на силите и средствата си, но и за рязко повишаване на степента на мобилност и подвижност на огневите си групи. По-голямата част от огневите средства на екстремистите в районите с най-голяма интензивност на бойни действия са монтирани върху транспортни платформи (главно камиони).

-         Част от бронираната група на екстремистите, действаща по-рано в района между Первомайск и Стаханов, се е придвижила в посока Донецкое и Фрунзе (6 танка и 6 ББМ).

Група екстремисти от Алчевск (до 80 души) с танкове и ББМ е регистрирана в района на Брянка.

-          От Старобешево в района на Еленовка е прехвърлено пехотно подразделение на терористите (общо до 50 души, с две 120-мм минохвъргачки, 3 камиона, 2 БТР-80 и 2 БМП-2).

-          Терористите извършват ротация на подразделенията си в редица райони на приморското (Мариуполското) направление. Регистрирано е пристигането от север и през границата с РФ едновеременно на няколко групи руски наемници (общо до 250 души в състава на няколко „подразделения“).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307781
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.