Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 11:17 - Военна хроника – 20.05.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен коресподент

8.40 часа, 20.05.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“:

През изминалото денонощиe се наблюдаваше рязко активизиране на руско-терористичните войски в Донбас. Нарастна броят на огневите удари по позициите на силите на АТО, незаконните въоръжени формирования предприеха и няколко неудачни опита да пробият отбраната на украинските войски.

Руските войски и терористите обстрелваха с артилерийски системи калибър 152 и 122 мм, минохвъргачки калибър 82 и 122 мм. Използваха и танкове и бронирана техника от всички видове и типове, както и тежко пехотно въоръжение. Освен по позициите на АТО, терористите стреляха с прицелен огън и по населени места.

Нажежава се обстановката на Артьомовското направление, където по-рано на фланговете бяха прехвърлени свежи подразделения на екстремистите. През последното денонощие терористите обстрелваха украинските позиции в района на Широка балка, Луганское, Золотое, Катериновка и Светлодарск.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 20 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Влоши се ситуацията в района между Попасная и Орехово. Масирани минохвъргачни и артилерийски обстрели бяха насочени към позициите на украинските войски и опорните им пунктове фактически по цялата дължина на фронта в този район, включително Попасная и Катериновка. По време на дългата престрелка с подразделение на силите на АТО, което отбранява Катериновка, терористите от бандитското формирование „Призрак“ предприеха неудачен опит да обкръжат опорния пункт откъм фланговете. Украинската армия своевременно разкри и блокира движението на пехотните групи на НВФ /незаконно военно формирование/.

Руско-терористичните войски се активизираха и в района на Гранитное, Новогригоровка и Старогнатовка. Позициите на украинските войски многократно бяха обстреляни с 82 и 120-мм минохвъргачки, както и с ЗУ-23-2. В района на Трьохизбенка и Соколники 4 БМП-2 обстреляха един от опорните пунктове на АТО.

Обстрели и бойни сблъсъци са регистрирани и в района на Авдеевка, Красногоровка, Пески и Мариинка. Едновременно в няколко района имаше рязко увеличаване на снайперския огън на противника.

Прехвърляне на подразделения и военна техника:

През Луганск за Краснодон и Ровенки преминаха минимум 2 колони покрити камиони, общо около 11-12 камиона. По-късно в същата посока премина още една колона от 20 превозни средства, включително 3 автобуса с въоръжени хора.

През железопътните гари на Краснодон и Иловайск продължава прехвърлянето на военна техника, въоръжение и боеприпаси за нуждите на екстремистите. В Иловайск е регистрирано пристигането на 8 покрити платформи с верижна техника.

Забелязано е прехвърляне на 4 ЗРК /зенитни ракетни комплекси/ ТОР-М1 и средства за радиолокационно разузнаване в района между Енакиево и Горловка. Прехвърлянето на средствата за ПВО, които са на въоръжение във ВС на Руската федерация, се извършваше открито без маскировка.

По шосето между Старобешево и Телманово е регистрирано прехвърляне на смесена „моторизирано-пехотна“ рота на екстремистите с 14 ББМ.

Групировката на руско-терористичните войски в района на Ясиноватският възел през последното денонощие е подсилена с 2 танка Т-72, 6 БМП-2, 2 МТ-ЛБ и ЗРК „Стрела-10М“.

Освен това се отбелязва оживено движение на автомобилен транспорт в чертите на Донецк, главно в Киевски и Петровски райони, както и южно от Луганск, между Докучаевск и Еленовка.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314368
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.