Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2015 19:06 - Военна хроника – 22.05. 2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.05.2015 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.50 часа, 22.05.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват позициите на украинските войски и населени места.

През последното денонощие бяха обстреляни с 82-мм и 120-мм минохвъргачки и автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“ позициите на силите на АТО в района на Золотое, Донецкое и Новотошковское. По време на обстрелите противникът предприе многократни опити с малки пехотни групи (10-15 души), под прикритието на минохвъргачният огън и интензивния огън от стрелково оръжие да проникне по фланговете и в тила на отбраняващите се на това направление украински подразделения. При тези опити украинските военнослужещи многократно трябваше да влизат в огнево съприкосновение с противника и да го спират с ответен огън от позициите си.

Според експертите на организацията ИС, характерът на действията на екстремистите позволява да се предположи, че пред дадените тактически групи на притивника стои приоритетната задача за залавянето в плен на украински военнослужещи. Според нас това трябва да накара украинското командване да предприеме мерки за повишаване на сигурността на пребиваването и придвижването на военнослужещите в тактическия тил на армията.

В района на Кримское и Соколники, както и в района на Счастие и Станица Луганская терористите продължават да действат активно в крайречните малки горички на многобройни  „малки групи“ (при това, ако се съди по характера на действията им, само малка част от тях може да са професионално подготвени  диверсионно-разузнавателни групи, а по-голямата част явно  не е преминавала съответната подготовка). Действията на дадените групи са съпроводени с обстрели по украинските позиции с АГС, минохвъргачки и голямокалибрени картечници.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 22 май / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Луганское – Рассадки – Санжаровка екстремистите обстрелваха с тежко пехотно въоръжение (предимно минохвъргачки и АГС), като се опитваха да предизвикат ответния огън на силите на АТО, за да определят огневите им позиции. Екстремистите използваха 120-мм минохвъргачки.

Също така, в района на Луганское минохвъргачна група на екстремистите (с 82-мм минохвъргачки) зае позиции фактически в самите покрайнини на населеното място. Украинските военнослужещи бяха принудени да открият огън с пехотно въоръжение, като принуждиха терористите да се изтеглят в дълбочина на бойните си позиции.

На Донецкото направление терористите използваха активно артилерия (122-мм), минохвъргачки от двата основни калибъра (82-мм и 120-мм), както и бронирана техника. Под обстрел попаднаха позициите и опорните пунктове на украинските войски в района на Опитное, Водяное, Первомайск, Северное, Авдеевка, Пески.

В района Мариинка – Красногоровка екстремистите също се активизираха и обстрелваха предните украински позиции.

От огневите си позиции в района на Спартак терористите обстрелваха Тоненкое със 120-мм миннохвъргачки и 122-мм артилерия. Като ориентир за водене на стрелбата екстремистите използваха местната църква (в която в този момент се извършваше богослужение). Също така беше обстрелвано и съседното Северное.

В района на Мариинка позициите на украинските войски бяха обстреляни с няколко танка на екстремистите, действащи под прикритието на огъня на АГС и минохвъргачки, заели по-рано подготвени позиции. Едновременно с танковете, по украинските позиции стреляха и снайперисти на терористите, които се опитваха да предотвратят ответното използване на противотанкови средства от украинските военни.

В района между Опитное и южните покрайнини на Авдеевка също е забелязана бронирана техника на противника (3 танка и 3-4 ББМ), която периодично излиза на по-рано оборудвани позиции на предната линия и стреля с прицелен огън по позициите на украинските войски и по цивилни обекти.

На приморското (Мариуполско) направление екстремистите обстрелваха позициите на украинските войски както в района на Широкино, така и на височините северозападно от него (с минохвъргачки, АГС и 122-мм артилерия). Няколко пъти през изминалото денонощие екстремистите използваха танкове, които откриваха огън от дистанция до 2 км от предните позиции на украинските войски, опасявайки се от прицелен ответен огън от украинските ПТ- средства.

В района на Гранитное екстремистите откриваха огън по позициите на силите на АТО от стрелково оръжие и 82-мм минохвъргачки (действаше минохвъргачна батарея на терористите).

През последното денонощие движението на автомобилни колони на терористите беше най-оживено на следните направления: Краснодон –Луганск, Луганск – Красний Луч, през Амвросиевка към Старобешево и Харцизск, в района на Донецк, както и от Шахтьорск към Енакиево-Горловка и през Макеевка към Донецк.

Наблюдава се рязко увеличаване на броя цистерни с гориво в колоните, които се движат към района на Донецк. Откъм Иловайск продължава прехвърлянето на боеприпаси, въоръжение и снаряжение към северното и североизточно направления. В района на Алчевск е регистрирана автомобилна колона (16 автомобила), в която са идентифицирани 4 машини Р-149БМР „Кушетка-Б“ (командно щабна машина на оперативно-тактическо звено от ВС на РФ).

Прехвърляне на военна техника и подразделения:

-          - В Петровския района на Донецк се наблюдава усилване на местния „гарнизон“ на екстремистите – пристигнаха допълнително до 100 души личен състав.

-          - В района на Мариинка са регистрирани 2 нови подразделения на терористите – едното с минохвъргачки (шест 120-мм и шест 82-мм „Васильок“), 8 ББМ (главно БТР и БРДМ) и камиони, второто – с 6 танка (част от тях не са в боева готовност) и 15-16 ББМ (включително МТ-ЛБ със ЗУ-23-2, БМП-2 и 4 БТР-80).

-          - В района на Пантелеймоновка и Ясиноватая екстремистите продължават усилено да маскират прехвърлената в дадения район бронирана техника. Оборудват се маскираните позиции, техниката се разсредоточава в местността, създават се мобилни огневи групи (1-2, по-рядко 3-4 танка, плюс група за поддръжка от 5-6 ББМ и пехотна група, понякога се добавят 2-3 минохвъргачки или с 1-2 ЗУ-23-2, поставени върху превозни средства). Подобни групи на терористите действат в района от Шуми до Мариинка.

-          - В района Докучаевск – Еленовка екстремистите продължават да извършват прегрупиране в мащабите на тактическата група, разгърната северно от Докучаевск. Регистрирано е прехвърляне на транспорт и бронирана техника.

-          - В Макеевка пристигнаха шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“. По-рано в дадения район бяха регистрирани 4 маскирани 152-мм САУ 2С3 „Акация“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Превод: Diana M Dian


 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313706
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.