Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 20:31 - Военна хроника – 04.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.06.2015 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

8.20 часа, 04.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Маринка, 03 - 04.06.2015 г.

Вчера, 03.06.2015, около 04.10 ч. сутринта руско-терористичните войски откриха масиран огън срещу позициите на украинската армия в района на Маринка.

От 6.45 – 7.00 часа в участъка Маринка - Красногоровка руско-терористичните войски преминаха към активни настъпателни действия.

image

По данни на организацията ИС, в обстрелите участваха следните  подразделения на екстремистите:

-         - две подразделения 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ (общо около 18 системи);

-          - осем 152-мм оръдия „Мста-Б“;

-          - минимум шест 152-мм САУ 2С3 „Акация“;

-          - три 152-мм самоходни оръдия 2С5 „Хиацинт“;

Бяха регистрирани и няколко „блуждаещи“ (активно маневриращи) батареи 122-мм гаубици Д-30 – две подразделения с общо 14 оръдия.

Масово се използваха 120-мм и 82-мм минохвъргачки, включително и мобилна версия (върху автомобилни платформи).

След неуспешния опит за настъпление към позициите на силите на АТО екстремистите използваха ракетни системи за залпов огън /РСЗО/. Бяха нанесени три масирани удара с  РСЗО БМ-21 „Град“ както по предните позиции, така и по тактическият тил на нашите войски (освен това, около 11.30 ч. е регистриран залп от РСЗО 9К58 „Смерч“ по тактическия тил на украинските войски и цивилни обекти в района на Кураховка).


image

От 10.00 ч. терористите преминаха в атака с 2 тактически групи, всяка с численост на усилен „пехотен“ (мотострелкови) батальон:

-          - едната – от Александровка край Донецкото околовръстно шосе (фактически през открита местност, което стана фатално за нея);

-         -  втората – през Старомихайловка към Красногоровка (по доста тесен участък  между два водоема).

Освен това, във втория ешелон руско-терористичните войски разполагаха с резерв за по-нататъшно усилване на направлението, където се набележи успех (общо 2 „пехотни“ групи – всяка с численост до усилена рота, и 1 танкова рота).

В същото време бяха забелязани групи на пехотата на противника в района на Новгородское (с обща численост до усилена рота), които се опитаха да се придвижат северно от Авдеевка. В крайна сметка, след няколко тактически маневри, опити да действат през фланговете и след час и половина близък бой, екстремистите бяха принудени да се изтеглят към западните покрайнини на Горловка.

Всички тактически групи на руско-терористичните войски, които действаха в Петровския район на Донецк в посока към Маринка, разполагаха с бронирана техника и превозни средства.

Артилерията се използваше централизирано, огънят се коректираше и се управляваше от общ център. Екстремистите използваха един от най-сложните методи на артилерийска стрелба – водене на съпровождащ огън (но при това една от авангардните групи на настъпващите терористи излезе рязко напред и попадна под удара на собствената си артилерия).

Освен това, артилерията на противника периодично нанасяше редуващи се огневи удари както по предните позиции на нашите войски, така и по тактическия тил, като се опитваше да попречи на придвижването на подкреплението.

В резултат на въоръжения сблъсък в западната и югозападната покрайнини на Маринка противникът успя с цената на загубени няколко бронирани машини и автомобили да достигне предния контролно-пропускателен пункт  на украинските войски и да го завземе (това беше най-голямото постижение на руско-терористичните войски за изминалото денонощие).

Действащите северно и южно от Маринка подразделения на екстремистите попаднаха под огъня на отбраняващите се украински подразделения, както и няколко групи на терористите, които се опитваха да заобиколят Красногоровка от юг.

В резултат на това на сравнително малък участък между Александровка и Маринка  противникът понесе толкова значими загуби от огъня на украинските войски, че беше принуден да спре настъплението си. След което започна отново да концентрира артилерийския си огън срещу опорните пунктове и позициите на украинските войски – но като цяло безрезултатно.

На свой ред от 13.00 ч. украинската армия изведе артилерията към предните позиции, като същевременно разгръщаше тактическите си резерви западно от Маринка. Украинските войски нанесоха  комбиниран удар със стволна и реактивна артилерия по линията,  до която към този момент бяха достигнали силите на противника. Също така беше контраатакуван контролно-пропускателния пункт на силите на АТО, от който те преди това се бяха изтеглили.

Екстремистите бяха принудени да се изтеглят от превзетия по-рано контролно-пропускателен пункт и да се изтеглят в посока към Александровка на изходните си позиции.  Движещите се едновременно с първия ешелон резервни подразделения на руско-терористичните войски попаднаха под артилерийския огън на ВС на Украйна и не успяха да повлияят на боя за Маринка.

Към края на деня подразделенията на ВСУ окончателно неутрализираха съпротивата на противника в района на Маринка. 

През нощта противникът обстрелваше активно позициите на силите на АТО, без опити да възобнови настъпателните действия.


Приморско,  Луганско,  Донецко,  Артьомовско направления:

През последното денонощие, освен в Маринка, руско-терористичните войски в Донбас  проявяваха активност фактически на всички направления в зоната на конфликта. Най-ниска беше активността на Приморското и Луганското направления.  До 7.45 ч. сутринта на  03.06.2015 г. на Приморското направление, североизточно от Широкино, в района на Павлопол екстремистите обстрелваха със  120-мм минохвъргачки и гранатомети АГС-17).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 4 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


През вчерашния ден най-активни действия на екстремистите бяха регистрирани на Донецкото и Артьомовското направления.

Екстремистите използваха танкове, артилерия от всички калибри (дори и 152-мм самоходни оръдия 2С5 „Хиацинт“), бойни бронирани  машини (БМП-1,2, БТР-70, 80, 80А, МТ-ЛБ - с 82-мм минохвъргачки и ЗУ-23-2, има информация за използването на БМП-3).

На Артьомовското направление в района на Луганское танкова група на екстремистите (до 5 танка) под прикритието на плътен минохвъргачен огън излезе до „неутралната ивица“ и откри прицелен огън по позициите на украинските войски. Изтеглянето на танковете на изходните им позиции беше прикрито с плътен минохвъргачен огън с цел да не се допусне прицелното използване на противотанкови средства от украинските подразделения по изтеглящата се бронирана група на противника.

През изминалото денонощие продължи активният превоз с автомобилен и железопътен транспорт на материално-технически ресурси за формированията на екстремистите по двете основни логистични направления (условно наречени „северно“ и „южно“ – съответно през Иловайск и Краснодон). Превозваха се главно боеприпаси и снаряжение.

Продължава прегрупирането на средствата и силите в Луганск и частично в района Горловка - Донецк - Снежное.

Регистрирано е прехвърляне през Макеевка на 8 танка, 22 ББМ и автомобили (вероятно завърши прехвърлянето на по-рано регистрирано прехвърляно подразделение).

След неуспешното настъпление към Маринка, в Петровския район на Донецк е регистрирано изтегляне от града на артилерийско подразделение на екстремистите - 6 САУ 2С1 „Гвоздика“ са прехвърлени към северното направление.

С автомобилен транспорт в Горловка беше прехвърлено подразделение на екстремистите, наброяващо до 150 души (прехвърлянето се осъществи на две групи по 70-80 души).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1308082
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.