Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 18:21 - Военна хроника – 09.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 987 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.06.2015 23:05


 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.00 часа, 09.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски обстрелваха позициите на украинската армия и цивилни обекти, като използваха стрелково оръжие, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, 122-мм артилерия и бронирана техника.

На Приморското направление в района на Широкино екстремистите нанасяха огневи удари със 120-мм минохвъргачки по предваритело разузнати цели (с висока ефективност и плътност на огъня).

На Донецкото направление терористите нанасяха удари с минохвъргачки (82-мм и 120-мм), АГС-17 и стрелково оръжие в района на Маринка. Отбелязва се работата на снайперисти в този район. Регистрирано е и многократно използване на противотанкови средства (ПТРК) срещу опорните пунктове на украинските войски.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 8 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Опитное и Авдеевка, както и на север от тях (в района на Кирово и Ленинское) екстремистите използват 122-мм стволна артилерия и 82-мм минохвъргачки (върху транспортни платформи). Използване на 122-мм артилерия е регистрирано и в района на Семигорие, Травневое, Голмовское и на десния фланг на Светлодарския плацдарм. По информация на организацията ИС, тези обстрели от страна на екстремистите се извършват от артилерийска група, прехвърлена в района на Горловка (най-малко 10 оръдия Д-30 и няколко САУ 2С1). Освен това, в района на Травневое е забелязана и бронирана група на противника (2 танка под прикритието на 4 БМП-2).

В района на Счастие и Трьохизбенка, както и на север от тях (в района на Кримское и Новотошковка) са регистрирани мобилни групи с 82-мм минохвъргачки. Дадените групи работят  „на повикване“ от пехотните групи на противника, които действат на предната линия и в „неутралната ивица“ и идентифицират позициите на силите на АТО. Минохвъргачните групи на екстремистите, които пристигат след идентифициране на целите, извършват 5-6 изстрела и незабавно променят позициите си.

Нараства заплахата от „диверсионно-терористична война“ в тактическия тил на силите на АТО (за което организацията ИС предупреждава от есента на 2014 г.), където нараства броят на регистрираните обстрели и случаите на миниране на местността от ДРГ на екстремистите. Линията на разграничение фактически е прозрачна и за група обучени диверсанти не представлява никаква трудност да заобиколи всеки контролно-пропускателен пункт на силите на АТО. В районите, граничещи с територията на „ДНР“, ситуацията се усложнява от позицията на ръководството на Донецката областна администрация относно „улесняването на пропускателния режим в зоната на АТО“. В тази връзка е актуална заплахата от прехвърляне на „диверсионната война“ в оперативно-тактическия тил на силите на АТО, което ще доведе до уязвимост на органите на военното командване, комуникациите и логистичната система на украинските войски.

Придвижване на подразделения и военна техника:

-          - През Телманово към южното направление са прехвърлени до 60 екстремисти с камиони, съпровождани от 2 БТР-80 и 1 БМП-1.

-          - Западно от Иловайск са регистрирани 4 РСЗО, движещи се към Моспино. В района на самото Моспино е регистрирана бронирана група (18-20 танка).

-          - В източната част на Горловка е регистрирано прехвърляне на 3 САУ 2С1 „Гвоздика“ към съсредоточената там по-рано артилерийска група.

-          - Северно от Луганск, към Металист и към Станица Луганская екстремистите продължават прехвърлянето на ББМ (по 2-3 бр.). До момента вече е прехвърлен мотострелкови батальон с 1-2 роти танкове (всичко това се простира от Николаевка до Весела Гора, действат на групи по 3-4 танка, понякога допълнително се включват и 3-4 ББМ).

Още относно настъплението към Маринка на 03.06.2015 г.:

Ние от организацията ИС първоначално се отнасяхме доста скептично към версията, че проваленото настъпление на екстремистите към Маринка на 03.06.2015 г. е било извършено без указания от Москва. Обаче все повече факти свидетелстват, че това е било „импровизация“ на ръководството на „ДНР“.

 Установено е, че на 02.06.2015 г. в Донецк пристига генерал от ВС на РФ с позивна „Беркут“ (фамилия Соколовский или Соколов), упълномощен да поеме ръководството на група „съветници“ на ГРУ на Генералния щаб на ВС на РФ в Донецк и да организира арестуването на ръководството на „ДНР“ за присвояване на „помощта“ от РФ.

След срещата с този руски генерал ръководителят на „ДНР“ А.В. Захарченко е издал заповед за настъпление в района на Маринка – очевидно като „реабилитация“ и опит да се избегне отговорността пред  кремълските „господари“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313277
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.