Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2015 18:16 - 13 юни - денят на освобождението на Мариупол! (снимки, видео)
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.06.2015 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Антон Герашченко

Днес се навършва точно една година от освобождението на перлата на Приазовието – Мариупол от путинските терористи.

image
Мариупол 13 юни 2014 г.


Именно този паметен ден трябва с пълно основание да се смята за преломна дата в историята на конфликта, разпален от Русия в Донбас.

До тази дата Путин и неговите стратези разчитаха да водят хибридна война срещу Украйна с помощта на проруски настроени украински граждани от рода на Губарев, Болотов, покойните Мозговой и "Батман" и други подобни дяволи, както и с руски разузнавателни екипи от довчерашни служители на специалните служби, като например Стрелков и Ко, с бандите на така наречените "казаци" а ла "Бабай" и Козицин.

Към тази дата украинската армия вече месец и половина се опитваше да блокира Славянск и не беше постигнала значителен успех. Ще й трябват още три седмици да затвори блокадата и да принуди Стрелков да избяга в Донецк.

image
Ситуацията в Източна Украйна на 20 май 2014 г.
/кликнете върху картата за увеличаване/

До 12 юни 2014 г., в навечерието на щурма на Мариупол, терористите контролираха около 80 % от територията на Донецка и Луганска области, на която живееха около 6 милиона души и се произвеждаше почти една четвърт от БВП.

От тях в Мариупол и околните райони живеят повече от 700 хиляди жители, там се намират и значителна част от големите промишлени предприятия, включително заводите-гиганти - "Азовсталь", металургическият комбинат „В.И. Ленин”, "Азовмаш".

Тези заводи имаха и имат стратегическо значение за отбраната на Украйна, тъй като именно в тях и единствено там в нашата страна се произвежда броня за танкове и бронирани машини.

Ако Украйна загубеше Мариупол, това правеше невъзможно производството на нови танкове и бронетранспортьори, както и завършване на машините, които вече бяха в процес на производство.

Включително и по тази причина Мариупол беше толкова важен за Путин и неговите стратези.

От средата на април Мариуполския градски съвет беше завзет от банди сепаратисти, които взимаха страха на местните жители и демонстрираха, че отсега нататък те са господарите на града. А след трагедията на 9 май, когато терористите по команда от Москва щурмуваха градското управление на МВР, градът премина изцяло под техен контрол. При което те раниха и плениха началника на ГУМВР Валерий Андрошчук, убиха началника на ДАИ Виктор Саенко и боеца от доброволческия батальон на МВР "Азов" Родион Добродомов.

image
Градското управление на МВР в Мариупол - след освобождаването на града

Терористите блокираха с бетонни блокове няколко улици в историческия център на Мариупол, завзеха няколко административни сгради и си направиха нещо като укрепен район за отблъскване на евентуални атаки от украинска страна.

image
Барикадата, издигната от сепаратистите в центъра на града.

На 13 юни 2014 г.:
image

Те организираха мариуполски щаб на т.нар. Донецка народна република в сградата на Държавния приазовски технически университет и в банката  "Банк Греческий ", където стените са дебели около метър.

Милицията, СБУ /Службата за сигурност на Украйна/ и прокуратурата бяха напълно парализирани, а много от служителите им вече се готвеха да обличат руска униформа, следвайки примера на своите кримски колеги.

Съпротивление срещу тази сепаратистка експанзия се опитваше да организира тогавашния областен управител на Донецка област, роденият в Мариупол Сергей Тарута. Обаче той беше генерал без армия. Заповедите, издавани на силовите структури, просто не се изпълняваха предвид парализирането им и предателството.

След събитията от 9 май и фактическата загуба на контрола над третия по големина град в Донецка област – Мариупол, Украйна контролираше само мариуполското летище, където имаше няколко стотин войници от Националната гвардия, военни от ВСУ /Въоръжените сили на Украйна/ и около 50 доброволци от батальон "Азов". Част от тях беше прехвърлена там по въздуха при една безпрецедентна за онзи момент десантна операция, подготовена за няколко часа, за която отделно ще разкажа за историята.

Тогава беше в разгара си подготовката за президентските избори на 25 май и Сергей Тарута правеше и невъзможното, за да се опита да освободи града от терористите и да даде възможност на жителите на Мариупол да гласуват за избора на украински Президент.

Обаче просто липсваха сили и средства, а главно – боеспособни подразделения, способни да щурмуват укрепения район на терористите в центъра на Мариупол. Всички повече или по-малко боеспособни части бяха концентрирани край Славянск и вече месец безуспешно се опитваха да обкръжат там бандите на Гиркин.

Някъде на 12 май в кабинета на вътрешния министър Арсен Аваков се състоя срещата му със Сергей Тарута и неговия първи заместник Андрей Николаенко, в която участвах и аз. На срещата обсъждахме въпроса как да изчистим Мариупол от терористите в условията на пълна парализа на местните силови структури и липсата в района на Мариупол на боеспособни подразделения, които притежават необходимите за това морални и бойни качества.

Арсен Аваков и Сергей Тарута искаха да опитат да освободят Мариупол до деня на изборите и да дадат на жителите му възможност да гласуват, за да видят всички, че Мариупол не е никаква „ДНР”, че това е Украйна!

По време на срещата стигнахме до извода, че не е възможно Мариупол да бъде щурмуван от онези части на армията и Националната гвардия, които имахме на разположение.

Единственият извод, до който стигнахме тогава, беше, че трябва да се доокомплектова и довъоръжи току-що формирания от участници в Майдана начело с Андрей Билецкий доброволчески батальон към МВР "Азов", дислоциран в мариуполското летище в ужасни битови условия след спешното прехвърляне по въздуха на 9 май.

Беше заложено не на онези, които от години и десетилетия служеха във ВСУ или Вътрешните войски, а на онези, които бяха преизпълнени със сила на духа и желание да защитят Украйна от терористите – на онези, които не бяха сковани от разни предразсъдъци и длъжностни инструкции, и бяха готови да откриват огън срещу враговете на Украйна, преди враговете да стрелят по тях; на онези, които бяха получили в ръцете си оръжие преди десетина дена, когато на 5 май Александр Турчинов и Арсен Аваков издадоха заповед за формирането и въоръжаването на батальон "Азов", пламенен поборник за което, ще бъда честен, беше кандидатът за президент Олег Ляшко.

След тази среща аз по своя собствена инициатива се наех да нахвърлям план на щурмуването на укрепения район на терористите, който днес реших да публикувам като своеобразен исторически документ. Към днешна дата той не съдържа някаква секретна информация или факти, които трябва да се крият от обществото.

В него се постарах да изложа подробно направленията и методите на удара, който трябваше да очисти Мариупол от терористите. Първоначално щурмът беше планиран за петък, 23 май, за да има време да бъдат докарани бюлетините и да бъде организирано гласуването, но след анализа на наличните сили и средства стана ясно, че това е невъзможно.

Арсен Аваков взе решение да действа по принципа "седемдесет и седем пъти отмери и един път отрежи", като определи за главен приоритет запазването на живота на хората.

Затова денят на щурма беше отложен за по-късна дата с цел да се подобри подготовката на бойците от батальон "Азов" и да се минимизират загубите.

След това, между 20 май и 10 юни, имаше още две съвещания в кабинета на вътрешния министър, в които участваха командирът на батальон "Азов" Андрей Билецкий, неговият началник щаб Вадим Троян, командващият Националната гвардия генерал Степан Полторак, неговият началник щаб генерал Кривенко, заместник-министърът на вътрешните работи Сергей Яровой, Сергей Тарута и неговият заместник Андрей Николаенко.

image
Командирът на батальон "Азов" Андрей Билецкий

Фактически стоеше задачата за няколко седмици от една шепа доброволци-майдановци да бъде създаден щурмови отряд, способен да очисти Мариупол от терористите.

Някой от диванните стратези, рицарите на мишката и клавиатурата, може сега да надигне вой – ама как така, вие сте хвърлили необучени момчета на сигурна смърт и други подобни, но искам да кажа, че, първо – ние нямахме друг избор – или щяхме да освободим Мариупол и да започнем да развиваме този военен, морален и политически успех – или ДНР и ЛНР щяха да се окажат в Запорожие, Днепропетровск и Харков.

И второ – мотивацията на "азовците" и тяхното желание да спасят своята родна страна от заплахата от путинския тероризъм бяха толкова големи, че щеше да бъде престъпление да не бъде задействон този невероятен човешки и духовен потенциал за започването на освобождаването на нашата родина.

По предложение на Андрей Билецкий министърът реши "Азов" да бъде прехвърлен в Бердянск, където момчетата да могат да се доокомплектоват, да получат още въоръжение, както и документи, и най-главното – да преминат огнева подготовка със стрелково оръжие и гранатомети на местното полуизоставено стрелбище, далеч от любопитни очи.

Подготовката водеха опитни бойци с опит от Афганистан и миротворчески мисии – „Душман”, „Боцман” и други.

Един от съветниците на "азовците" беше и Дмитрий Корчинский, който споделяше с новобранците опита си от войните в Приднестровието, Абхазия и Чечня.

При подготовката за щурма се водеше наблюдение, разузнаване и един път – разузнаване с бой. Разузнаването беше проведено лично от командира на батальона Андрей Билецкий, началник щаба Вадим Троян и техни доброволни помощници, сред които особено колоритния Игор Мосийчук.

image
Вадим Троян

Ако тогава терористите знаеха кой идва да им гостува, със сигурност биха се зарадвали на новите жертви.

При това разузнаване с бой получи първото си бойно кръщение съпругът на Татяна Черновол /известна украинска журналистка, много активна и пострадала по времето на Майдана, сега народен представител/ – Николай Березовой, който след това трагически загина през август край Иловайск.

Окончателно щурмът беше насрочен за петък, 13 юни. Дотогава "азовците" успяха да подготвят няколко импровизирани бронирани автомобила на базата на камиони КАМАЗ и УРАЛ и да монтират върху единия от тях "зушка" (ЗУ 23/2), която трябваше да бъде най-мощното оръжие за нанасяне на огневия удар.

image

Към този момент "азовците" също така бяха координирали действията на щурмовите групи след тренировки на полигона в Бердянск, където бяха направили макет на укрепения район на терористите – границите на сградите и улиците бяха обозначени с автомобилни гуми.

Като подкрепление на щурмовите групи на "азовците" в Мариупол беше изпратена една от ротите на доброволческия батальон "Днепр-1" на Юрий Береза. За отцепване на района на спецоперацията бяха задействани към 500 бойци от Националната гвардия и ВСУ.

Общото ръководство на операцията извършваше командващия сектор "М" /Мариуполското направление/, генералът от Националната гвардия Николай Климчук.

Щурмът започна в 5 ч. сутринта с масиран обстрел на укрепленията на терористите със ЗУ-23/2, монтирана в каросерията на брониран камион.

След това в атака тръгнаха щурмовите групи на "азовците", чиято крайна цел беше да  завземат сградата на банка "Банк Греческий", където се намираше щаб квартирата на терористите.

На пътя на "азовците" имаше добре организирана система от минни заграждения, включително мини-капани с дистанционно управление, заложени под капаците на уличните шахти, под павета, в пукнатини в асфалта. От една от тези мини пострада боецът от батальон "Азов" Руслан с позивна "Легионер".

image

Той беше ранен много тежко – ръката му беше почти откъсната, получи много наранявания от осколки на корема. За да запазят ръката му, лекарите след това ще проведат 19 (!) операции!

За спасяването на Руслан и превозването му в Киев беше изпратен единствения санитарнен самолет на Министерството на отбраната, който за малко да претърпи авария във въздуха при излитането му в Мелитопол. А от Мариупол до Мелитопол раненият беше евакуиран с вертолет на ВСУ.

След като щурмът започна, терористите разбраха, че песента им е изпята и започнаха да се разпръскват и да се крият като плъхове по мазета и тавани, откъдето ги изкарваха "азовците". Това зачистване се ръководеше лично от комбата на "Азов" Андрей Билецкий. Активна роля в зачистването изиграха групите на „Черкас” и на Владимир Шпара .

image
Владимир Шпара

За съжаление, лидерът на мариуполските екстремисти и терористи "Чечен" беше получил информация за щурма и предишния ден заедно с няколко души от своята банда беше напуснал Мариупол, без да предупреди останалите. За пореден път се потвърди истината, че на война и най-малкото изтичане на информация може да провали постигането на поставените цели.

Общо при щурма бяха убити няколко сепаратисти и бяха задържани над 20 души.

image

Нямаше сериозно пострадали сред мирното население на Мариупол.

За съжаление, поради липсата на опит на бойците от оцеплението, както и липсата на изрична заповед за временно задържане на всеки преминаващ, много от сепаратистите успяха да излязат от отцепения район, след като бяха изоставили оръжието си и се бяха престорили на мирни граждани.

Като най-важен резултат от операцията за освобождаването на Мариупол от доброволците може да се посочи следното: самият факт на първия щурм в градски условия показа, че една шепа доброволци – патриоти, само преди един месец взели в ръцете си оръжие, може да бие врага, който дотогава се чувстваше абсолютно безнаказан.

Според мнозина, които бяха наясно с боеспособността на ВСУ в края на май – началото на юни миналата година, именно след освобождаването на Мариупол от доброволческите батальони, офицерите от средния команден състав на ВСУ започнаха да изправят рамене и да поемат отговорност, след като имаха за пример импровизацията на вчерашните майдановци, приспособили бронирани камиони за системи „ЗУ-23/2” и „Утьос” – и всичко това направено на ръка в една от бердянските  автобази.

image


Вечерта на 13 юни бях поканен на ток шоуто "Шустер Live" и там срещнах Михаил Саакашвили, който беше видял моята пресконференция след освобождението на Мариупол.

Той ми каза: "Антон, днес в Мариупол вие победихте Путин! Той разбра, че в Украйна няма да мине никакъв сепаратизъм!"

Така и стана. След загубата на Мариупол Путин и стратезите му решиха да изпратят в Украйна още повече руски наемници с танкове, БТРи и друго тежко въоръжение, докато преди щурма на Мариупол доставяха само стрелково оръжие и гранатомети.

Но това е вече друга история.

Фактът си е факт: именно след освобождаването на Мариупол от доброволческия батальон към МВР "Азов" с подкрепата на Националната гвардия и доброволци от "Днепр-1", украинците започнаха да вярват в победата и започна мащабна офанзива срещу путинските терористи по всички фронтове.

И кой каквото ще да казва днес, но приносът на доброволческите подразделения на МВР, Националната гвардия и ВСУ за защитата на нашата Родина е безценен, както и приносът на всеки, жертвал живота и здравето си за защитата на Украйна от путинската агресия.

Антон Герашченко
съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна

-------------------------------------------------------------------------------

13 юни 2015 г.
Мариупол празнува 

image


image

image
"На това място на 16 април 2014 година военнослужещи от Националната гвардия на Украйна и служители на органите на реда дадоха отпор на въоръжена терористична атака. СЛАВА НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА УКРАЙНА"

image

image

image

image


image

Първият клип -  от днес, 13 юни 2015 г.

Полк "Азов"












Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1308015
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.