Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 13:51 - Военна хроника – 15.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.06.2015 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.30 часа, 15.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията Информационна съпротива (ИС):

През последните почивни дни (13-14.06.2015) се отбелязва рязко активизиране на руско-терористичните войски в Донбас. Регистрирани са активни обстрели с тежко въоръжение на позициите на украинските войски и населени места, които са под контрола на украинските власти. На няколко направления са регистрирани опити за придвижване на пехотни групи на противника към предните позиции на украинските войски (всички подобни опити бяха спрени с ответен огън от силите на АТО).

През последното денонощие са регистрирани обстрели със 120-мм минохвъргачки и 122-мм артилерия на Опитное, Водяное, Пески, Красногоровка, Маринка и Авдеевка (бяха обстрелвани фактически през целия ден).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 15 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


Южно от Донецк (в района на Новомихайловка, Славное и Степново) е регистрирано използването от терористите на РСЗО БМ-21 „Град“. В същият район противникът използва и танкове. Забелязана е група от 5-6 танка в района на Опитное и югозападно от него, в района на  Новомихайловка действаше танкова група, прехвърлена през Еленовка откъм Докучаевск).

Регистрирани са опити за придвижване на пехотни групи на противника към предните позиции на украинските войски. Като цяло се забелязва значително усилване на групировката на руско-терористичните войски, действаща по направление на Маринка и южно от нея, както и северно от Маринка, по направление на Красногоровка.

В района на Новая Ласпа и Старогнатовка няколко пехотни групи на терористите под прикритието на минохвъргачен огън (120-мм) се опитаха да атакуват предните позиции на силите на АТО. След откриването на плътен ответен огън от силите на АТО, терористите използваха 122-мм артилерия. Въпреки това, силите на АТО принудиха пехотните групи на екстремистите да се оттеглят на изходните си позиции.

На Артьомовското направление (в района на Золотое, Попасная, Новозвановка), екстремистите обстрелваха позициите на украинските войски с АГС-17, 120-мм и 82-мм минохвъргачки. Ударите бяха нанесени по предната линия на силите на АТО, в отделни случаи – по опорни пунктове.

В района на Луганское продължава да работи свръзката „танкове-минохвъргачки“ на терористите. Противникът се опитва методично да разрушава предните позиции на силите на АТО с цел да се попречи на подразделенията на украинските войски да се закрепят на заетите от тях позиции.

Северно от Троицкое екстремистите използваха две РСЗО БМ-21 „Град“.

По дъгата северно от Донецкое, от Новотошковка до Трьохизбенка (включително Кримское, Соколники, Причепиловка), през последното денонощие бяха нанесени удари фактически по всички позиции на украинските войски. В дадения район противникът действаше с три маневрени огневи групи, разполагащи с бронирана техника (всяка с 3-4 танка и 4-5 ББМ), мобилни ЗУ-23-2 и минохвъргачки на транспортни платформи. Регистрирани са опити за придвижване на пехотни групи на терористите към предните позиции на силите на АТО при поддръжката на АГС-17 и голямокалибрени картечници. Североизточно от Бахмутското шосе терористите използваха за непосредствена поддръжка на своите пехотни групи няколко БМП-2 и БТР-70, 80.

На Приморското направление през последното денонощие екстремистите обстрелваха както обекти и позиции на силите на АТО в района на Широкино, така и позиции на север и северозапад от него (включително Павлопол и Чермалик). Терористите използваха главно стрелково оръжие и АГС-17, но надвечер екстремистите прехвърлиха към Безимянное две батареи 122-мм САУ 2С1 и до 4 системи 9П132 „Град-П“ („Партизан“), с които нанесоха огневи удари непосредствено по позициите на силите на АТО в района на Широкино и по пътя, водещ към него от северозапад.


Придвижване на транспорт и личен състав на екстремистите:

-          - В района на Горловка през Ясиноватая и Енакиево е прехвърлено подразделение  на екстремистите (450-500 души, на няколко групи). Едновременно се прехвърля и артилерия (за последното денонощие са регистрирани 6 САУ 2С1 „Гвоздика“, 5 оръдия Д-30).

-          - През Шахтьорск са прехвърлени два ЗРК ТОР-М1. Колоната беше придружена от два БТР-80 и три Камаза.

-          - Между Садовое и Харцизск е регистрирано движението на 3 самоходни ЗРК „Стрела-10М“.

-          - От Алчевск към Дебалцево на малки партиди (по 5-6 камиона) се прехвърля подразделение на местните екстремисти (общо минимум 550 души).

-          - През Алчевск премина колона (4 БТР-80 и 4 САУ 2С3 „Акация“) в посока към Исаковското водохранилище.

-          - Южно от Луганск са регистрирани 20 камиона, превозващи понтонен парк (всички със заличени тактически номера).


По оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС), Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ ГШ ВС РФ) има пряко отношение към нападението срещу Генералното консулство на Украйна в Ростов на Дон (РФ) през нощта на 12 срещу 13 юни.

image


Установено е, че преди да пристигнат на мястото на провокацията (пер. Халтуринский 2840, където се намира Генералното консулство на Украйна), нападателите са се събрали и им е бил проведен инструктаж в „базата за подготовка“ на наемници за формированията на руско-терористичните войски в Донбас (разположена в Ростов на Дон, в района на ул. Левобережная).

image


Тази „база“ е обект на ГРУ ГШ ВС РФ, където под ръководството на инструктори от 22-а отделна бригада на войските със специално предназначение (22 обрСпН, командир - Андрей Евгениевич Хоптяр) екстремисти от Донбас и наемници – граждани на РФ преминават подготовка (снайперска стрелба, коригиране на артилерийски огън, миниране и взривяване, стрелба с гранатомет и т.н.) преди да бъдат изпратени в Украйна за участие във военните действия .

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313419
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.