Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2015 13:47 - Военна хроника – 16.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Дмитрий Тимчук – военен кореспондент

8.47 часа, 16.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията Информационна съпротива (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас съсредоточиха на Донецкото направление обстрелите по позициите на силите на АТО и цивилни обекти. Като цяло масирани обстрели са регистрирани от Шуми до Гранитное и Старогнатовка. В някои участъци на „фронтовата линия“ са регистрирани въоръжени сблъсъци.

В района на Новогригориевка, Гранитное, Березовое, Богдановка, Степное, Славное и Новомихайловка екстремистите обстрелваха със 120-мм минохвъргачки и 122-мм артилерия. В района на Еленовка и Докучаевск прехвърлените наскоро артилерийски подразделения на екстремистите водят пристрелващ огън, а на предната линия и в „неутралната ивица“ са забелязани лица, коригиращи артилерийския огън на екстремистите.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 16 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Маринка, Красногоровка, Пески екстремистите в състава на няколко групи, изтеглени към позициите на силите на АТО на дистанция за ефективен огън, използваха 120-мм минохвъргачки в комбинация с 82-мм минохвъргачки и АГС-17.

През нощта в района на Маринка екстремистите използваха бронирана група - 2 танка Т-72БА и 1 БМП-2. Под прикритието на минометна стрелба тази бронирана група се придвижи към предната линия и се опитваше да неутрализира с огъня си огневите точки на украинските войски.

Между Красногоровка и Маринка две подразделения на терористите нанесоха огневи удари със 120-мм по позициите на силите на АТО.

В района на Опитное, Водяное и южно от Авдеевка също действаха няколко бронирани групи на терористите. Противникът обстрелваше прицелно позициите на силите на АТО с танкове и БМП, няколко пъти откриваха огън и БТР-и на екстремистите. След тези обстрели бяха нанесени удари с минохвъргачки (120-мм и 82-мм), екстремистите използваха и АГС-17 и голямокалибрени картечници, прикривайки маневрите и смяната на позициите на бронираната техника.

Регистрирани са местата на постоянна дислокация на дадените бронирани групи – Спартак, Ясиноватая и западната част на Киевския район на Донецк (с. Весьолое и улица Стратонавтов).

В района на Донецкото летище са забелязани водещи стрелба артилерийски подразделения на екстремистите с три 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и шест 122-мм оръдия Д-30.

Противникът продължава да обстрелва активно позициите на силите на АТО в района на Авдеевка (както на северния, така и на южния край). Обстрелите се извършват главно от артилерийски подразделения на т.нар. „Горловски гарнизон“ на терористите (4 огневи батареи 122-мм артилерия и една батарея с шест 152-мм гаубици 2А65 „Мста-Б“ – по-рано организацията ИС регистрира прехвърлянето на даденото подразделение в района на Донецк).

В района на Луганское, Камишеваха и Золотое противникът активно използва танкове и минохвъргачки. Привечер и през нощта екстремистите нанасят удари по разузнатите през деня цели. Отбелязва се ниската степен на подготовка на минохвъргачните разчети на екстремистите.

Противникът обстрелваше Кримское със 122-мм оръдия („блуждаеща“ батарея с три 122-мм САУ „Гвоздика“, регистрирана по-рано в района на Трьохизбенка).

Тошковка и Новотошковка бяха обстрелвани с РСЗО БМ-21 „Град“. От района на Весьолая Гора по позициите и обектите в района на Счастие екстремистите нанасяха удари със 120-мм минохвъргачки и АГС-17.

През последното денонощие терористите прехвърлиха в района северно от Луганск (през Гаевое, Юбилейное, Дзержинское) смесено подразделение с 6 танка  (4 танка Т-72Б, 2 танка Т-72БМ), три 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, две 152-мм САУ 2С3 „Акация“, 4 БТР-80, 1 БТР-82А и 4 БМП-2. Част от техниката и въоръжението е от възстановените в Перевалск в машиностроителни цехове, друга част са от батальон „Заря“. В колоната имаше и 4 Камаз-а с екстремисти.

В района на Обилное е регистрирано подразделение на военнослужещи от ВС на РФ, маскирани като местно „опълчение“ (около 50 души) с 6 БТР-80 и 2 Камаз-а тип „Мустанг“. Във въоръжението на руските военнослужещи са забелязани четири ВСС „Винторез“ (руска безшумна снайперска винтовка за подразделенията на специалните части).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313343
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.