Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2015 23:33 - Военна хроника – 19.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1140 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.30 часа, 19.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията Информационна съпротива (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на украинската армия и цивилни обекти, а на редица направления извършват и тактически настъпления. 
През последното денонощие се наблюдава активност на екстремистите в сектори, които се смятаха за сравнително „спокойни“ след подписването на Минските споразумения -2.

В района на Маринка терористите не преустановяват опитите си да щурмуват позициите на силите на АТО с цел да завземат с бой населеното място. Под прикритието на стволна артилерия (122-мм и 152-мм) и минохвъргачки (82-мм и 120-мм) пехотните групи на противника се опитват да приближат до предните позиции на украинските войски с цел да се завърже престрелка в близък обсег (на разстояние по-малко от 200 м). През последното денонощие при опитите за настъпателни действия екстремистите използваха 4 танка, 2 БМП-2 и 2 БТР-80. В резултат на ответния огън на силите на АТО единия Т-72Б на терористите получи редица повреди (но успя да се изтегли до изходната си позиция), беше повреден и един БТР на терористите.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 19 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Донецк е регистрирано пристигането на група екстремисти (450-500 души), преминали подготовка в „учебните лагери“ на руско-терористичните войски в окупирания Крим и в Ростов на Дон (РФ). Част от екстремистите са жители на Донбас, най-малко 70% са наемници – граждани на РФ, включително амнистирани криминални престъпници. Подразделението, което наброява около 600 души (около 100 от тях бяха оставени в Макеевка) пристигна от РФ с автобуси, придружени от двайсетина руски военнослужещи. Техниката, оръжието и амунициите за тази група бяха докарани в Донецк по-рано. В Донецк екстремистите бяха доставени в района на Покрития пазар, където им бяха раздадени камуфлажни униформи без отличителни знаци. В рамките на няколко часа две усилени роти от дадената група (около 220 души) бяха прехвърлени в зоната на активните бойни действия в района на Маринка.

В района на Пески, Опитное и Водяное активно „работиха“ руско-терористичните артилерийски и ракетно-артилерийски средства за поражение. Отбелязва се появата в този район на професионално подготвени руски специалисти (както в сферата на организиране на управлението на войските, така и на използването на различните видове войски и организирането на взаимодействието им). В този район  екстремистите използваха бронирана техника (5-6 машини) , която обстрелваше Водяное от „неутралната ивица“.

В района на Гранитное и Степное терористите използваха мобилни ЗУ-23-2 и 82-мм минохвъргачки на транспортни платформи. Няколко пъти през последното денонощие в този район екстремистите откриваха прицелен огън с голямокалибрени картечници.

На Приморското направление екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Широкино със 122-мм артилерия, 120-мм минохвъргачки и АГС-17. В дадения район от страна на терористите „работят“ две артилерийски групи (дивизиона) и 3-4 минохвъргачни подразделения (батареи).

През последното денонощие терористите обстрелваха Нелеповка и Новгородское със 120-мм минохвъргачки. По-голямата част от ударите попаднаха в жилищния сектор.

По Троицкое (Артьомовското направление) екстремистите два пъти нанесоха удари със 152-мм артилерия („работи“ артилерийската група, която по-рано беше прехвърлена през Стаханов в района на Ирмино). В момента в този район са съсредоточени два артилерийски дивизиона на терористите (22-24 оръдия стволна артилерия от двата основни калибъра).

Луганское, Светлодарск и Мироновское също бяха обстреляни от екстремистите както със стволна артилерия (122-мм), така и с минохвъргачки (82-мм и 120-мм).

Терористите нанесоха удар с РСЗО БМ-21 „Град“ по позициите на силите на АТО в района на Новотошковка.

Със стволна артилерия (122-мм) бяха обстреляни позициите на украинските войски в района на Золотое, където е регистриран и опит за обстрел от близка дистанция с въоръжение на бронирана техника по опорен пункт на украинските войски. Екстремистите използваха 6 БМП-2, при ответния огън една БМП-2 беше унищожена в резултат на детонацията на нейния боекомплект.  Беше унищожена и част от личния състав на двете пехотни групи на екстремистите, които с огън от стрелково оръжие се опитаха да прикрият прегрупирането на бронираните си машини.

В района на Соколники, Кримское и Орехово са регистрирани въоръжени сблъсъци. В района на Кримское група от пехотата на противника атакува блок-постовете и се опита да излезе в тактическия тил на силите на АТО. Всички тези опити бяха спрени с ответен огън от украинските войски.

В района на Счастие е регистриран неприцелен огън на екстремистите с АГС-17 и голямокалибрени картчници.

През Стукалова Балка продължава прехвърлянето и рязкото усилване на вече съсредоточената в района на Обозное тактическа група на екстремистите. В дадения район вече са разгърнати около 14 танка и 28-30 ББМ.

Северно от Луганск се разгръща артилерия (приблизително смесен дивизион – 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и оръдия Д-30).

В района от Моспино до Комсомолское са съсредоточени 3 бронирани групи на терористите (всяка - от 30 до 35 танка и 55-60 различни ББМ), още една група – в района южно от Телманово (около батальон, 18-20 танка и 26-27 ББМ).

Продължава прехвърлянето на техника и въоръжение през Алчевск за Стахановско-Первомайската група на екстремистите. За едно денонощие е регистрирано преминаването на 26 камиона, 5 БМП-2, 2 БТР-80, 2 МТ-ЛБ с минохвъргачки 120-мм и 4 танка.

Във всички подразделения на „армията на ЛНР“ беше изплатена в щатски долари заплата за април – май т.г. (включително са изплатени всички забавени възнаграждения). Седмица по-рано също в щатски долари беше изплатена и заплатата на „армията на ДНР“. През цялото време на конфликта на Донбас  такива масови плащания бяха регистрирани само веднъж, през януари 2015 г., преди събитията на Дебалцевския плацдарм.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314221
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.