Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2015 22:43 - Анализ от InformNapalm на документите на Генералния щаб на ВС на РФ за завземането на Украйна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2015 23:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 bg.informnapalm.org

ОТНОСНО АВТЕНТИЧНОСТТА НА ДОКУМЕНТИТЕ С ПЛАНОВЕТЕ НА РФ ЗА ЗАВЗЕМАНЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ДО РЕКА ДНЕПЪР.

image

Много журналисти се обръщат към екипа на InformNapalm, като търсят обективна оценка на плановете за завладяването на Украйна, които наскоро бяха публикувани от доброволците на Център “Миротворец”.

През последните дни редица експерти вече дадоха своята оценка за тези документи, но тя се свежда по-скоро не до анализ на самите документи, а до преценка доколко е възможно те да бъдат изпълнени предвид конкретната политическа ситуация.

image
Скрийн от сайта “Миротворец”- обяснителните бележки към плана на ВС на РФ

Неблагодарна работа е да се разсъждава за различните вероятни сценарии за развитие на някакви събития. Затова ще насочим вниманието си в друга посока.

Искам веднага да кажа, че отначало се отнесох доста скептично към тези документи, разпечатани на листове с логото на „Миротворец”, без да могат да се видят в електронен вариант. Дадоха ми ги да се запозная с тях няколко дена преди да бъдат публикувани. Фактът, че са съпроводени с доста оскъдна информация, ме накара да застана нащрек, но разузнавателните данни на противника за украинската страна бяха доста обширни.

Разпространяването на подобна информация в мрежата заради някаква съмнителна провокация би било доста глупаво и престъпно, дори и данните да са от април 2015 година и фактически вече да не са валидни. Друг е въпросът, ако тази информация вече е известна на противника и дори вече е анализирана от Главното оперативно управление на ГЩ на ВС на РФ.

Съмненията ми се разсеяха окончателно, когато успях да получа архивни файлове, в които имаше много изходни данни – голям брой файлове със слайдове, таблици, доклади за решението относно използването на войскова група „Север”, както и други съпровождащи ги щабни документи с различни грифове. Физически е невъзможно да бъде подготвен такъв масив от информация, по-голямата част от която няма да бъде публикувана в открит достъп, оформена по всички щабни правила с компетентна оценка на ситуацията и резервите. Дори допуснатите грешки в имената на някои обекти на територията на Украйна съответстват на употребяваните от средностатистическия щабен военен у съседите.

image

Повечето от изготвените документи от плана подлежат на заверка от началник щаба на Западния военен окръг на РФ генерал-лейтенант Виктор Астапов

Отделни военни експерти и от двете страни посочват, че тактиката за провеждане на операцията е доста тромава и азбучна – видите ли, „великорусите” би трябвало да бъдат „по-умни, по-издигнати, по-силни”.
Това твърдение лежи в основата на теорията, че документите са фалшиви. От руска страна тя се опира на имперските комплекси на руския уберменш (Ьbermensch – нем. „свръхчовек”), а от украинска – на един своеобразен комплекс за непълноценност.
В действителност, всички са завършвали едни и същи академии и никой не е отменял тромавия съветски подход, макар че руската страна се опитва да го представи като нещо „хибридно”. Но това са си все същите съветски “Old School” кадри.

image

Повечето от изготвените документи от плана подлежат на заверка от командващия войските на ЗВО на РФ генерал-полковник А.Сидоров

Но ако трябва да сме справедливи – всички са прави посвоему – тези планове изобщо не са нещо, което може да предизвика „страх и трепет”. Планираните сили и средства явно не са достатъчни за постигането на посочените цели. Това не е намек за съмнение относно автентичността на документите, напротив – това е потвърждение, че са истински, само че ако става дума за учения.

Не подлежи на съмнение фактът, че една доста голяма групировка на ВС на РФ се намира постоянно в непосредствена близост до границата с Украйна. Факт е и че в най-критичните моменти, когато подразделенията на наемниците не се справяха с организирането на обкръжение или с напредването при настъпление, на сцената се появяваха „отпускарите” със завързани бели ленти на ръцете – военнослужещи от части на редовната руска армия. Факт е и че OSINT разследванията на InformNapalm многократно потвърждаваха присътствието на руски подразделения и отделни военнослужещи както в непосредствена близост до границата с Украйна, так и в окупираните райони на Донецка и Луганска области.

imageБойният състав според обяснителните бележки към решението за използване на войскова група “Север”

Заслужава да се отбележи, че при командно-щабни учения документите винаги имат гриф „За служебно ползване”, „Секретно” или „Строго секретно”. Но едно от правилата е да се изменят истинските наименования на местността или потенциалния противник, например вместо силите на противника – „сините”, собствените части – „червените” и т.н. Това се прави с цел при евентуално изтичане на информация да няма директни доказателства за агресивни намерения спрямо съседната държава, избрана като потенциален „учебен” противник.

В обнародваните документи за „руския план «Барбароса»” това правило е пренебрегнато и както местността, така и подразделенията на украинската страна са описани с големи подробности и без специални изменения. Това може да означава само едно – плановете са били изготвени с цел в нужния момент да се смени само датата, да бъдат внесени само някои допълнителни промени в оценката на ситуацията въз основа на по-нови данни на разузнаването и да бъдат пуснати заповедите по веригата за изпълнение.

Съответно, като се вземат предвид както вече наличните в открит достъп, така и все още непубликуваните щабни документи на ВС на РФ, с които се запознахме благодарение на доброволците от Център „Миротворец”, уверено можем да кажем, че руските щабни офицери са изпълнили задачата си. Планът за настъпление срещу съседната доскоро братска страна е бил разработен и сложен в сейфовете до часа „Х”, който може и да не настъпи никога, а да си остане само един обект в някаква паралелна реалност.

Не съм съгласен с мнението, че планът може да е провокация на руската страна с цел да сплаши Украйна. За повече от година необявена война, за година на напрежение и очакване на някакъв пределно циничен и подъл удар много украинци се научиха да следват принципа „Прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще”. Подобни „планове Барбароса” само разпалват още повече активността и желанието им да защитят правото си на свобода и независимост и да видят по-бързо развръзката – падането на империята.

Фактът, че документи с плановете на ГЩ на ВС на РФ се появиха в открит достъп, може да сигнализира за това, че в противоположния лагер има много хора с украински корени, които не само кръвно, но и в душата си са свързани с Украйна. И в критичен момент те по всякакъв начин се опитват да предотвратят непоправимото…
Аз вярвам в доброто в хората от двете страни на фронта, все пак не всеки украинец е патриот, както и не всеки руснак е москал. Това не е война между два народа, това е война между две идеологии. Война между стремежа към миналото с неговите червени звезди, репресивни органи и мавзолеи – и вярата в едно бъдеще, където съществува правото да бъдем свободни, прогресивни и успешни. Това е война на духа…

P.S: На 17 юни над 2000 военнослужещи и около 250 единици военна техника от десантно-щурмовите подразделения на Въздушно-десантните войски в Улан Уде и Иваново бяха вдигнати по тревога в рамките на провеждани командно-щабни учения с десант в непозната местност…

Анализ по отделните подразделения, споменати в отчета за плановете за „нахлуването”, ще бъде подготвен по-късно като допълнение към този материал.

Roman Burko специално за сайта InformNapalm

-
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Обсъжданият план е от април 2015 г.
Видеото е от 2012 г.
Специален поздрав - отново - за рашистите, които цъкат минуси на истината от великите си руски компютри с изцяло велик руски софт и хардуер... зомбирани нещастници...






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314901
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.