Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2015 21:49 - Военна хроника – 22.06.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.30 часа, 22.06.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“  (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на украинската армия и цивилни обекти с различни средства за поражение, включително тежко въоръжение. Регистрирани са въоръжени сблъсъци на предните подразделения на украинските войски и групи на терористите както на линията на съприкосновение, така и непосредствено в тактическия тил на силите на АТО  в резултат на опитите на противника да извършва разузнаване в тактическото звено, както и да активизира диверсионно-тактическата си дейност в оперативно-тактическия тил на украинската армия. В отделни райони и направления, екстремистите водят интензивно разузнаване с технически средства – БПЛА /безпилотни летателни апарати/, апаратура за РТР /радио-техническо разузнаване/, оптико-електронни средства.

През последното денонощие екстремистите проявяваха особена огнева активност от района на Маринка до района северно от Авдеевка. Почти в целия този район терористите използваха 122-мм и 152-мм артилерия, в отделни райони – бронирана техника. Широко се използват стрелково въоръжение, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, АГС-17 и ЗУ-23-2, регистрирана е активност на снайперски групи на противника.

В района на Новогородское, Ленинское, Шуми екстремистите обстрелваха със стрелково въоръжение, като периодично използваха 82-мм минохвъргачки и автоматични гранатомети АГС-17. По позициите на силите на АТО два пъти бяха нанесени удари със 122-мм артилерия (представители на ИС засякоха огневи позиции на артилерийско подразделение на екстремистите със 122-мм САУ 2C1 „Гвоздика“ в района на „Майорския автомобилен пазар“, който се намира на шосето Горловка – Артьомовск в района на Горловка).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 22 юни / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Забелязва се промяна на тактиката на екстремистите с цел намаляване на загубите при щурмуване на позициите на силите на АТО и повишаване ефективността на действията на бандитските формирования. Например, активни действия извършват единствено „целеви групи“, които се опитват да работят в тясно взаимодействие  – огнева бронирана група, поддържаща артилерийска група (прикриват действията на пехотните групи или снайперистите, които трябва да заемат или да напуснат позициите си), няколко пехотни групи, понякога снайперски групи и ДРГ (действащи в „неутралната ивица“).

Терористите се опитват да организират пълноценно взаимодействие в тактическото звено и да избягват да действат като „тълпа“, което се наблюдаваше по-рано. В момента използването на тази тактика е проблематично, тъй като „командирите“ в тактическото звено (различни „атамани“, „ветерани от локални войни“ и т.н.) не горят от желание да изпълняват заповедите на „щабните структури“.

В района на Маринка вече няколко денонощия действа професионална група от снайперисти на терористите, която редовно обстрелва опорните и контролно-пропускателните пунктове на силите на АТО на предната линия.

На Приморското направление е регистрирана маневра на артилерийските средства на екстремистите  – смяна на огневите позиции на шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ южно от Октябрский, както и прехвърляне на подразделения със 120-мм минохвъргачки северно от даденото населено място в посока към Телманово.  Имаше и опити за нанесяне на последователни огневи удари чрез концентриране на средствата за поражение в тесни участъци.

В района на Золотое (Луганска област) през последното денонощие екстремистите активно използваха 120-мм и 82-мм минохвъргачки, опитвайки се да нанасят масирани удари по предните позиции на силите на АТО и прикривайки действията на своите ДРГ по посока към Горское.

В района на Станица Луганская откъм Николаевка терористите нанесоха многократни удари със 122-мм артилерия (една огнева батарея 122-мм гаубици Д-30) и с АГС-17 и ЗУ-23-2. Между Новотошковка и Соколники продължава взаимната бойна активност, обусловена от „войната на малки групи“. Регистрират се действия на страните под формата на засади, контразасади и рейдови действия.

От района на Фрунзе и Смелое терористите нанесоха многократни удари със 120-мм артилерия по Кримское, Соколники и Трьохизбенка. Отбелязват се многократни опити на противника – както на дадения участък, така и в района до Счастие – да изпрати свои ДРГ на другия бряг на р. Северский Донец. Там украинските военнослужещи влизаха многократно във въоръжени сблъсъци с ДРГ на екстремистите.

Южно от Донецк (от Еленовка до Гранитное) терористите продължават да използват тактиката на внезапните огневи нападения – използват се малки минохвъргачни подразделения (2-3 минохвъргачки с калибър 120 мм и 82 мм върху транспортни средства), понякога в комбинация с АГС-17 и 122-мм артилерия. Нападенията се извършват по следната схема: 1. Разузнаване на целите и допълнително разузнаване – извършва се главно с технически средства (БПЛА), по-рядко от наблюдатели, коригиращи артилерийския огън с използване на оптико-електронни устройства. Същевременно се подготвят позициите за стрелба. 2. Излизане на огневите средства от дълбочина на предварително подготвената позиция. 3. Бърз огневи удар по целта и изтегляне.

Подобна схема затруднява откриването на противника и ответния огън от силите на АТО и позволява на противника да държи бойната си техника и личния състав повечето време извън зоната на поражение на огневите средства на украинските войски.

В района на Луганское и Светлодарск терористите обстрелваха със стрелково оръжие и минохвъргачки, в района на Мироновское екстремистите използваха танкове при поддръжка на минохвъргачки (от залесените райони действаха 2 групи по 2-3 танка, при изтеглянето им ги прикриваха минохвъргачки). В района на Попасная екстремистите използваха 120-мм минохвъргачки.

Регистрирано е прехвърляне към  Донецк през  Шахтьорск и Зугрес на бронирана група на екстремистите – 22 танка (главно Т-72), 4 БМП-2, 4 БТР-80 и 1 МТ-ЛБ.

Между Червона поляна и Антрацит е регистрирано движението на подразделение от пет 152-мм САУ 2С3 „Акация“, придружени от 2 МТ-ЛБ, 2 БТР-80 и 2 „Урал“-а.

През Шахтьорск – Горное е регистрирано придвижване на 11 танка Т-72 и 4 БМП-2. Подразделението е съставено от руски военнослужещи, но под знамето на „Новорусия“.

През Перевалск към Алчевск и по-нататък към северното направление е прехвърлена батарея РСЗО на екстремистите (шест РСЗО БМ-21 „Град“). В колоната са регистрирани и 2 МТ-ЛБ, 2 БМП-1, 1 БТР-80.

През Александровск и Юбилейний в посока към Светлодарския плацдарм са прехвърлени 24 танка на терористите.

В района на Фрунзе е регистрирано придвижване в посока към  Славяносербск на четири гаубици Д-30, теглени на буксир.

В Иловайск пристигнаха 4 вагона с боеприпаси от Русия. Превозът е извършен от руските държавни железници (РЖД).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307958
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.