Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2015 20:20 - Военна хроника – 24.07.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

 9.10 часа, 24.07.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“  (ИС):

Освен „традиционните“ обстрели със 120-мм минохвъргачки, 122-мм и 152-мм артилерия, руско-терористичните войски в Донбас през последното денонощие активизираха използването на бронирана техника и въздушното разузнаване (регистрирани са най-малко 10 полета на БПЛА /безпилотни летателни апарати/).  Не се преустановяват и активните действия на „малките групи“ на екстремистите в горичките – в целия лугански регион (особено покрай р. Северский Донец) активно действат ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ и рейдови групи на терористите.

Най-напрегната е ситуацията в Донецкия и Горловския райони, където през последното денонощие бяха регистрирани най-много обстрели и въоръжени провокации от страна на екстремистите. Освен района от Маринка до северозападните покрайнини на Горловка се обособи още един район на особено активизиране на противника – района на Светлодарск, Луганское, Мироновское.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 24 юли / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През изминалото денонощие в района Широкая Балка – Новгородское екстремистите нанесоха многократно огневи удари със 122-мм и 152-мм артилерия. Откъм Озеряновка и от източния бряг на Горловското водохранилище противникът откриваше огън по предните позиции на украинските войски с 82-мм и 120-мм минохвъргачки. По разграничителната линия между двете страни в района Ленинское – Шуми активно работеха автоматични гранатомети АГС-17 на терористите.

В района на Донецкото летище и Опитное екстремистите използваха няколко бронирани групи (всяка с по 5-6 ББМ – БМП и БТР). Дадените бронирани групи откриваха огън с въоръжението на ББМ по предните позиции на украинските войски. Излизането на бронираната техника на огневи позиции екстремистите прикриваха с огъня на 122-мм артилерия. Обстрелите се извършваха от две батареи гаубици Д-30 – едната откъм Спартак, другата – от селище Весьолое, южно от  ул.Стратонавтов (гр. Донецк).

Със 120-мм минохвъргачки екстремистите обстрелваха южните преградия на Авдеевка, както и Опитное и Пески.

В района на Маринка, Красногоровка, Лозовое в горичките се наблюдаваше движение на малки пехотни групи на терористите. Противникът се опитваше да доближи до позициите на силите на АТО с цел разузнаване на предната линия на украинските войски. За откриване на огневите гнезда на силите на АТО, дадените групи с цел провокиране на ответен огън откриваха неприцелен огън със стрелково въоръжение.

В района на Луганское са регистрирани обстрели с 82-мм минохвъргачки. В дадения район действаше и бронирана група на противника – предните позиции на силите на АТО бяха обстрелвани с танкови оръдия.

На Алчевското направление минохвъргачна група на екстремистите (шест 82-мм и три 120-мм минохвъргачки) обстрелваше позициите на силите на АТО в района на Кримское.

Регистрирани са въоръжени сблъсъци в горичките – в района на Золотое – Орехово, Весьолая Гора – Счастие, в района на  Станица Луганская. В района на Счастие противникът няколко пъти използва АГС-17.

На Приморското направление (в района на Широкино и източно от Гнутово) екстремистите няколко пъти откриваха огън със стрелково въоръжение, действаха пехотни групи.

Продължава увеличаването на личния състав и бронираната техника на екстремистите южно от Донецк и на Приморското направление. Наблюдава се маневриране на част от силите и средствата на руско-терористичните войски от района Комсомолское – Старобешево към района Куликово – Шевченко – Козацкое. Отбелязва се придвижване към първата линия на най-малко две подразделения на ниво „мотострелкова рота “ (общо – 160-180 души) с 8 танка и 16-18 ББМ (главно БМП-1,2 и МТ-ЛБ). Двете подразделения пристигнаха от северното направление през Телманово. Част от пристигащите сили се разгръщат източно от дадения район като тактически резерв (с до 8 танка, без бронирана техника, с камиони Камаз/Урал).

В района Безименное – Патриотичное – Самсоново е регистрирана още една тактическа група на терористите, която разполага с 10 танка, 25-26 ББМ, до 30 камиона и др. превозни средства.

Източно от път Т0508 са забелязани едновременно няколко артилерийски подразделения на екстремистите (две батареи с по четири 122-мм гаубици Д-30, както и шест САУ 2С1 „Гвоздика“). В района на Гуселшчиково е разгърнат 2-батареен дивизион на терористите с РСЗО БМ-21 „Град“.

Северно от Луганск (в района Весьолая Гора – Христово – Панковка) е регистрирана нова бронирана група на екстремистите (10 танка и 9 БТР, 4 от тях – най-новите руски БТР-82А). Техниката се маскира и окопава.

Въз основа на оперативната информация организацията „ИС“ стига до извода, че в момента терористите създават две големи ударни тактически групи: едната на Волновахското направление (южно от Донецк) в района от Еленовка до Гранитное и Старомаревка. Втората - непосредствено на Приморското направление и малко на север от Безименное до Павлопол и Чермалик.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1311596
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.