Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 10:54 - Русия – световен аутсайдер. Москва призна вината си за атентата срещу малайзийския Боинг
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 3453 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.08.2015 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия наложи вето на резолюцията за създаване на международен трибунал за разследване на катастрофата. Това вето беше шок и оскърбление за 18 страни, чиито граждани станаха жертви на атентата.

 image

Руските власти публично признаха своята причастност към свалянето на гражданския самолет MH17, след като в Съвета за сигурност на ООН блокираха създаването на международен трибунал, чиято задача е разследване и наказване на изпълнителите и организаторите на терористичния акт.

След като станаха ясни резултатите от гласуването /11 гласа „За”, 1 „Против” – РФ, „Въздържали се” – Ангола, Венецуела, Китай/, останалите членове на Съвета за сигурност заявиха, че са "шокирани" и "оскърбени" от решението на Москва.

С гласуването си Москва окончателно разсея съмненията за нейната роля в извършването на атентата. Най-важните заявления относно руската позиция на това историческо заседание представя ЛІГАБізнесІнформ

 

Великобритания

"Русия оскърби семействата на жертвите, сред които са и 10 наши граждани. Днес трябваше да създадем трибунал, с което да изпратим ясен сигнал към онези, които са заплаха за международния мир и сигурност.
Но въпреки ветото на Русия, разследването ще продължи. Виновните да не се успокояват. Действията на Русия няма да попречат те да понесат наказанието за това престъпление. Ние няма да спрем."

 

Франция

" Шокирани сме от решението на Русия."

 

Нова Зеландия

"Това е една сериозна присъда срещу Съвета за сигурност на ООН. Безкрайно съжалявам, че беше взето това решение и главно, че Русия наложи вето. Пострадалите страни са наши близки приятели.Създаването на трибунал е най-малкото, което можехме да направим."

 

Малайзия (пострадала страна, съавтор на резолюцията)

"За съжаление, година след единодушното приемане на резолюцията на Съвета за сигурност № 2166 беше направена крачка назад. Беше изпратен погрешен сигнал към семействата на загиналите. Днес беше изпратен сигнал, че едно отвратително престъпление може да остане ненаказано. Но искам да подчертая, че днешните печални събития няма да спрат Малайзия. Ние така или иначе ще направим всичко, за да бъдат наказани виновните. Няма да се спрем и няма да се предадем. Няма да бездействаме. Ние ще вървим напред още по-активно – в името на справедливостта, в името на семействата на жертвите на този ужасен терористичен акт."

 

Русия

"Имаме въпроси към това как се провежда разследването. Ние предоставяме информация, но какво се прави с нея по-нататък? Предложихме да дадем наши експерти. Но това остана без отговор. Наказателното разследване се провежда при закрити врати. Дали е в състояние да издържи натиска? Нашата позиция, че решението за създаване на трибунал е зле организирано, не беше чута. Няма основания за трибунал съгласно глава 7 от устава на ООН. Трудно е да си представим как миналата година това събитие не беше заплаха за международната сигурност, а тази година изведнъж стана такова. Пък и по принцип създаването на трибунал не е работа на Съвета за сигурност на ООН. Опитът на трибуналите за бивша Югославия и Руанда едва ли може да се счита за успешен предвид тяхната сложност и голяма продължителност. Днешната проекторезолюция нямаше каквато и да е правна или прецедентна база. Ние многократно разяснявахме това на колегите, но авторите отказаха да действат в дух на сътрудничество, като знаеха предварително, че това няма да доведе до някакъв резултат. Да се надяваме, че разследването ще изясни нещата и ще има безнаказаност и за онези, които са свалили самолета /"безнаказаност" – вж. видеото в края/, и онези, които са го насочили към зона на военни действия."

 

Холандия (пострадала страна, съавтор на резолюцията)

"Русия попречи на Съвета за сигурност в правосъдния процес. Трибуналът е едно оптимално решение. Трудно ми е да разбера една ситуация, в която постоянен член на Съвета за сигурност на ООН възпрепятства правосъдието. Но ние няма да спрем, докато не накажем всички виновници. Моята страна няма да се спре. Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна – ние ще продължим нашата работа, без да губим време."

 

САЩ

"В този полет имаше пътници от 18 страни, включително и от моята страна. Но те можеше да бъдат от всяка една страна. Съединените щати са абсолютно уверени, че извършилите това престъпление не могат да останат ненаказани. Затова когато Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна предложиха проекторезолюция, ние ги подкрепихме.
Като наложи вето на резолюцията, Русия се опита да спре правосъдието.
Москва игнорира исканията на пострадалите страни. Тя игнорира исканията на семействата на загиналите. Това е предизвикателство за всички наши страни. Но ветото на Москва няма да стане пречка за възстановяването на справедливостта. Искаме да кажем на всички семейства на жертвите: никакво вето няма да спре разследването и наказването на виновниците. Виновните ще бъдат наказани."

 

Австралия (пострадала страна, съавтор на резолюцията)

"Заедно с Холандия, Малайзия, Белгия и Украйна ние настоявахме за правосъдие и създаване на трибунал. Нашият проект имаше за цел да превърне принципите на правосъдието в конкретни действия.
Ветото на Москва утежнява това престъпление. Не могат да съществуват оправдания от страна на Русия. Трябва да се отнесем с пренебрежение към това вето. Русия се подиграва със своите задължения, свързани с наказването на виновниците. Те може би смятат, че по този начин ще успеят да се скрият зад решението на Москва и да избягат от отговорност. Но справедливостта така или иначе ще възтържествува.
Австралия ще направи всичко възможно виновните за това варварско нападение да бъдат наказани. Ние ще вземем решение за алтернативен механизъм за наказване на убийците. Нашата решимост по този въпрос няма граници. Трагедията на MH17 потресе целия свят. И днес поведението на Русия е осъдително. А нашият стремеж към гарантирано наказване на убийците ще бъде осъществен – така или иначе."

 

Украйна (съавтор на резолюцията)

"На този исторически етап се случват събития, които ние никога няма да забравим. Но не само заради ветото на Москва. Ще запомним духа на единството на всички страни, които застанаха до нас. Атентатът срещу MH17 е наша национална трагедия. Помня стотиците хора и планините от цветя пред посолствата на пострадалите страни в Киев. Ние от първите минути след терористичния акт осигурихме всичко необходимо, за да бъдат наказани убийците. Да бъдат наказани онези, които извършиха този чудовищен акт. Ние скърбим заедно с всички, които са загубили своите близки. Именно затова искаме виновните да застанат пред открит международен трибунал.

Не може да има аргументи срещу това, освен ако не сте сред тези убийци.

Използването на модерно мощно оръжие против гражданска авиация представлява заплаха за целия свят. Единственият начин да се предотвратят подобни трагедии в бъдеще, е да бъдат наказани виновните. Нашата цел е да се създаде ефективен, прозрачен и безпристрастен механизъм за наказване на убийците.

Ветото на Русия не може да има никакво разумно обяснение.

Но причината за него е ясна: хиляди руски войници и танкове пресичат границата на Украйна. Това е невъзможно да се скрие. Наскоро в Украйна беше задържан камион с боеприпаси от Русия и съпровождащия руски офицер. И като гледам днес руската делегация – обзема ме жалост. Нима те се надяват да зачеркнат очакванията на целия свят, особено на семействата на жертвите?! Чрез подкрепа за онези, които са извършили това ужасно престъпление?

Руската федерация току-що уби тази проекторезолюция. Но тя няма да може да убие надеждите на онези, които са обичали загиналите, на техните семейства и техните роднини. Това само ни прави по-силни и ще засили нашата решимост да създадем ефективен правосъден механизъм.

Що се отнася до позицията на Москва: ако се страхувате от истината – ще бъдете самотни. Това са думи от Светото писание."

 

Белгия (пострадала страна, съавтор на резолюцията)

"Декларирам нашата солидарност с нашите партньори – Австралия, Малайзия, Холандия и Украйна. Нашият екип прави всичко възможно, за да се хвърли светлина върху трагедията на MH17. Днес предложихме на Съвета да бъде създаден международен трибунал, който би гарантирал правосъдния процес. Въпреки широката подкрепа, не можахме да постигнем споразумение. Но ще продължаваме да сме настойчиви. Това е наша отговорност пред загиналите и техните близки. Нашите пет страни са обединени от една скръб.
Една безнаказаност ще има катастрофални последици. Така че ние ще вървим напред. И ще направим всичко възможно виновните да бъдат наказани."

 

Израел

"Терористичният акт срещу MH17 е бил умишлен и целта му е била да всее страх. Ние в Израел сме много добре запознати с тези методи, които се използват и срещу нас."

 

Германия

"Стремежът на Съвета за сигурност да се гарантира справедливостта стана жертва на едно вето. Но ние ще направим всичко възможно виновните да бъдат наказани. Създаването на трибунал би било една важна крачка напред. Ето защо Германия стана съавтор на резолюцията.

В момента, когато говорим тук, продължава да е налице една недопустима ситуация, която е довела до гибелта на хора.

Всеки ден в Източна Украйна има убити и ранени, хора губят домовете си. Трябва да се сложи край на това.

Днешното решение не означава, че е възтържествувала безнаказаността. Ние ще направим всичко възможно Съветът за сигурност да намери друг механизъм виновните да бъдат наказани. Това е наш дълг."

 
image

Представителят на Москва Чуркин се надява на безнаказаност:






Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1306598
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.