Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2015 20:43 - Украйна и четири други страни стартират "План Б" след руското вето в Съвета за сигурност на ООН
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1299 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 31.07.2015 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Украинският премиер Арсений Яценюк в четвъртък, 30 юли, обяви старта на "План Б", след като Москва наложи вето на резолюцията за трибунала по случая с MH17.

image
Представителят на русия единствен гласува "против" създаването на международен трибунал за изясняването на обстоятелствата и разкриването на истината за свалянето на малайзийския Боинг

"Светът ще продължи процеса за установяване на справедливост. Виновните няма да избегнат наказанието. Не трябва да се позволи на Русия да унищожи системата на международните отношения и да подкопае авторитета на Съвета за сигурност и ООН. С нашите международни партньори започваме изпълнението на план Б", написа Яценюк на страницата си във Фейсбук, без да съобщава подробности. Според него ветото, наложено от Русия, свидетелства за пряката връзка на Кремъл с гибелта на пътниците от малайзийския самолет.

За разработването на "план Б" в случай на блокиране на резолюцията за трибунала по-рано разказа Марияна Беца, прессекретар на МВнР на Украйна. По думите й, в разработването на плана са участвали петте страни, които са внесли в Съвета за сигурност на ООН резолюцията за трибунала: Малайзия, Холандия, Белгия, Австралия и Украйна.

"Не бих искала да навлизам в детайли, защото в момента сме фокусирани главно върху това да получим активната подкрепа на всички държави – автори на резолюцията за създаване на трибунала. В случай на негативно развитие на събитията ще предприемем съответните действия", отбеляза представителката на украинского външно министерство.

 

Холандия вижда три варианта за провеждане на съдебен процес

Въпреки разочарованието от блокирането на резолюцията, холандското правителство заяви твърдото си намерение да стигне до привличане на виновните към съдебна отговорност. "В този аспект ветото нищо не променя", подчерта премиерът на Холандия Марк Рюте.

Той заяви, че неговата страна и партньорите й ще търсят други възможности за наказателно преследване. Украйна и Холандия разглеждат заедно с Малайзия, Австралия и Белгия алтернативни варианти, включително процеси в международни и държавни съдилища.

"Единият вариант е да се организира международен трибунал с подкрепата на петте страни. Друг вариант е съд под егидата на Общото събрание на ООН", каза представител на Министерството на външните работи на Холандия пред агенция Reuters.

Като трети вариант той определи  провеждането на съдебен процес в една от четирите страни, дали най-много жертви при свалянето на самолета. Но дипломатът отбеляза, че подобен съд ще има много по-малко правомощия, отколкото един трибунал, подкрепян от ООН, по-специално по отношение на издаването на заповеди за арест.

 

Европейският съюз изрази съжаление във връзка с на блокирането на резолюцията

В изявление, публикувано в Брюксел, ЕС призовава всички заинтересовани страни, независимо от блокирането на резолюцията за трибунала, да продължат сътрудничеството си, за да бъдат изяснени всички обстоятелства около свалянето на малайзийския самолет. 

dw.com




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307646
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.