Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2015 23:12 - Военна хроника – 06.08.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Дмитрий Тимчук – военен кореспондент

9.30 часа, 06.08.2015 г.

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас обстрелват все така активно както позициите на украинската армия, така и цивилни обекти, използвайки стрелково въоръжение, 82-мм и 120-мм минохвъргачки, 122-мм и 152-мм артилерия, бронирана техника.

През последното денонощие терористите използваха 6 групи бронирана техника (включително танкове):

-       - в района на Донецкото летище и Опитное са регистрирани 2 групи бронирана техника (първата група - 3 танка и 6 БМП и БТР, втората – 2 танка и до 10 БМП и БТР). Тези бронирани групи обстрелваха позициите на силите на АТО от раздалечени огневи позиции през нощта;

-       - още две бронирани групи на екстремистите действат в района на Маринка (първата – минимум 8 танка, втората - 2 танка);

-       - в района на Гранитное действа бронирана група - до танкова рота на първа линия (5-6 танка, действащи на първа линия) и около 10 ББМ (главно БМП-2). В този район е регистриран и кратък обстрел от горичките с 2 танка и 1 БМП-2 (с 30-мм автоматично оръдие);

-       - още една бронирана група (до танкова рота, 6-7 танка) действа в района на Светлодарския плацдарм откъм Луганское и Мироновское. В този район бронираната техника обикновено се използва от терористите в комбинация „танкове + минохвъргачки“.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 6 август / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През последното денонощие са регистрирани следните въоръжени сблъсъци:

-       - в района на Троицкое и южно от Верхнеторецкое противникът на два пъти с 2 пехотни групи (всяка до усилен взвод, 28-30 души) се опита под прикритието на 120-мм минохвъргачки да се „промъкне“ в дълбочина на бойните редици на силите на АТО. С ответен огън противникът беше изстласкан на изходните му позиции;

-       - в района Чермалик - Николаевка противникът действаше по същата схема. Пехотна група на екстремистите проникна в горичките и след това под прикритието на минохвъргачен огън се опита да доближи позициите на украинските войски, имитирайки пробив за отвличане на вниманието от своята ДРГ /диверсионно-разузнавателна група/, която през това време се опитваше да се инфилтрира в съседния район. След откриване на ответен огън ДРГ и пехотната група на екстремистите се изтеглиха на изходните си позиции;

На Приморското направление (района между Чермалик и Николаевка) терористите активно действат от горичките в неутралната ивица с няколко пехотни групи при огнева поддръжка от 120-мм минохвъргачки и 122-мм артилерия, опитвайки се да доближат позициите на силите на АТО на дистанция за ефективен огън. В този район е регистрирано използването и на автоматични гранатомети АГС-17 и мобилни зенитни системи ЗУ-23-2 на транспортни платформи.

Южно от Донецк (в района на Березовое, Гранитное, Старомаревка) екстремистите продължават въоръжените провокации, опитвайки се да разкрият конфигурацията и огневите средства на системата за отбрана на украинските войски. В този район екстремистите нанасят кратки огневи удари с 82-мм и 120-мм минохвъргачки, 122-мм артилерия, използват и малки групи бронирана техника (по 2-3 танка, 3-4 ББМ), опитвайки се да предизвикат ответен огън за определяне местоположението на огневите средства и инженерните съоръжения на силите на АТО.

По-голямата част от обстрелите и въоръжените провокации на терористите са в широка ивица от Маринка до северозападните покрайнини на Горловка. Фактически по цялата тази линия екстремистите обстрелват в постоянен режим, като използват различни средства за поражение.

През последното денонощие противникът използва артилерийските си батареи от позициите в района на Ясиноватая и Спартак, обстрелвайки със 122-мм и 152-мм оръдия позициите на украинските войски югозападно от Авдеевка, северните й покрайнини, в района на Опитное, Водяное и североизточно от Пески. Със 120-мм и 82-мм минохвъргачки терористите обстрелваха в района на Красногоровка, Лозовое, Ленинское и Шуми.

С 82-мм минохвъргачки 2Б9 „Василек“ и 120-мм минохвъргачки терористите откриваха огън по позициите на силите на АТО в района на Курдюмовка и Зеленополие. След неотдавнашния огневи удар по Светлодарск и Углегорската ТЕЦ противникът в този район периодично води „безпокоящ“ огън със стрелково оръжие, АГС-17, СПГ и 82-мм минохвъргачки (аналогична е ситуацията в района на Луганское, Попасная, Золотое).

Противникът постепенно увеличава количеството на личния си състав и военната техника едновременно в няколко района. От района Стаханов - Первомайск - Кировск (регистрирано е прегрупиране на бронирана техника) се прехвърля личен състав и артилерия в района Желобок - Фрунзе, както и в района на Счастие и Станица Луганская (района на Христово и Обозное).

На Приморското направление е регистрирано организирането на две големи бази за военна техника на терористите – Саханка (23-25 машини, включително 8 танка), Безименное (до 30 бойни машини, включително 11-12 танка). Според организацията „ИС“, в контекста на „демилитаризация на Широкино“ украинското военно-политическо ръководство би трябвало да обърне специално внимание на тези действия на командването на руско-терористичните войски.

По уточнени данни в района на Моспино в момента се дислоцира бойно-учебен батальон на екстремистите. Той включва усилена сборна танкова рота (до 15 танка – различни модификации на Т-64 и Т-72) и 22 бр. друга техника. Въоръжението, с което разполагат, съответства на типичен мотострелкови батальон на ВС на РФ. Подразделението се снабдява през Старобешево и Иловайск.

Между Лутугино и Новофьодоровка е регистрирано движението на шестнадесет 152-мм САУ 2С3 „Акация“ и 4 ТЗМ (транспортно-зареждащи машини). Колоната се е движила извън пътя, в тъмните часове на денонощието и с маскировка. Намирайки се в дълбокия тил, батареята се е придвижвала с бойна охрана от 3 БТР-80 с пехота.

През изминалото денонощие в района на Луганск откъм Краснодон екстремистите са превозили 4 танка Т-72В, 4 БТР-80, 2 БМП-1, 2 БМП-2, 4 БТР-80А, 2 БПМ-97 „Изстрел“, 1 ГАЗ-2330 „Тигър“ и 3 БРДМ-2.

В Горловка, Енакиево и Макеевка ръководството на „ДНР“ води активна агитация и пропаганда сред шофьорите на таксита и в транспортните фирми, както и „частници“ с цел да ги привлече в редовете на „армията на ДНР“ като шофьори на камиони. Обещава им се гарантиран доход и „висок статус като военнослужещ в Армията на ДНР“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313092
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.