Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2015 11:21 - Военна хроника – 26.08.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 27.08.2015 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да демонстрират активност, като нарушават Минските споразумения и обстрелват  позициите на силите на АТО и цивилни обекти (включително с тежко въоръжение). Също така в редица райони се отбелязва активност на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ на противника.

В района на Опитное – Водяное екстремистите два пъти откриваха огън със 120-мм минохвъргачки. Със широк спектър от въоръжение (от 122-мм артилерия до стрелково въоръжение) бяха обстрелвани позициите на украинските войски североизточно от Пески. Със 152-мм оръдия бяха обстреляни позициите на силите на АТО в района между Невелское и Красногоровка, както и южно от железопътната гара „Красногоровка“ и в района на Троицкое.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 26 август / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Авдеевка, Маринка, между Новогригоровка и Гранитное, както и непосредствено в района на Гранитное терористите обстрелваха позициите на украинските войски със 122-мм оръдия и 120-мм минохвъргачки. През нощта в района на Гранитное е регистрирано излизане на първа линия на бронирана техника на противника (2 танка изстреляха по десетина 125-мм снаряда по позициите на силите на АТО). По на север, в района на Новоласпа противникът многократно откриваше огън с  въоръжение на БМП-2 и БТР-80.

На Приморското направление през последното денонощие екстремистите продължиха артилерийско-минохвъргачните обстрели по предните позиции на силите на АТО, като обстрелите се редуваха с опити за действие с малки пехотни групи в „неутралната ивица“. Наблюдават се опити на командването на руско-терористичните войски да организират постоянно взаимодействие между пехотата и артилерията на екстремистите в този район.

Към този момент на Приморското направление са регистрирани общо три артилерийски групи на терористите, които включват общо 8 батареи 122-мм и 152-мм оръдия. Позициите на едната от артилерийските групи са разположени в района на Октябр, на втората – в района на Коминтерново и на третата – югоизточно от Саханка. Противникът обстрелва главно със 122-мм стволна артилерия (5 огневи батареи от споменатите артилерийски групи), периодично използват 152-мм оръдия (3 огневи батареи). В постоянен режим екстремистите обстрелват с 82-мм и 120-мм минохвъргачки, както и с автоматични гранатомети АГС-17.

Основните цели на артилерията на противника на това направление са пунктовете и маршрутите за снабдяване, пунктовете за управление и контролно-пропускателните пунктове на силите на АТО, чието местоположение е известно на противника в резултат на разузнавателните му действия. Ударите се нанасяха главно в района на път М14 и по предните позиции на силите на АТО северозападно от Широкино. Също така са регистрирани и удари на артилерията на екстремистите по обекти и позиции в района на Сопино, Бердянское, Ломакино, Талаковка и Лебединское.

В района на Светлодарския плацдарм (района на Новолуганское, Светлодарск и Луганское) през последното денонощие терористите използваха 152-мм артилерия. Позициите на артилерийските подразделения на екстремистите са разположени в „триъгълника“  Енакиево – Углегорск – Булавинское. В този район противникът използва и „традиционната“ схема „танкове + минохвъргачки“.

С минохвъргачки и АГС-17 бяха обстреляни позициите на силите на АТО в района на Кримское и Новотошковка, с танкове и БМП – позициите в района на Счастие и северно от Станица Луганская.

В района на Попасная, Катериновка, Степное, Ореховое е регистрирано използването от противника едновременно на няколко минохвъргачни подразделения (общо осем 120-мм и дванадесет 82-мм минохвъргачки).

В Донецк е регистрирано рязко увеличаване на екстремистките формирования. През последните няколко дни в града са прехвърлени до 1 500 екстремисти „от втория ешелон“. Основната част са наемници – граждани на РФ. В Киевския район на Донецк пристигна батарея 203-мм самоходни оръдия 2С7 „Пион“ (5 оръдия). В Донецк пристигнаха и около 15 цистерни с гориво, докарани са и три танка Т-80 от Русия.

В района на Енакиево и Углегорск е прехвърлен мотострелкови батальон на екстремистите, подсилен с 2 танкови роти:

 - в Енакиево са регистрирани до 20 БМП-1,2, както и 9 БТР-70,80 (от тях най-малко 4 БТР-80А) и 6 танка;

 - в Углегорск пристигнаха 10 танка (главно Т-72БА, както и  2-3 танка Т-64БВ), по-рано там пристигнаха и 12 други ББМ (главно МТ-ЛБ и БМП-1,2).

Екстремистите от „ЛНР“ продължават да струпват техника и въоръжение на линията между Счастие и Станица Луганская. В района на Красний Яр, Панковка, Глиняное, Весьолая Гора, Обозное, Приветное, Христово е регистрирано разгръщане на още едно подразделение на терористите – усилен сборен мотострелкови батальон с артилерия. Общо в този район са регистрирани 15 танка, 34 бойни бронирани машини (БМП-1,2, БТР-70,80, 80А, 82А, БПМ-97 „Изстрел“, МТ-ЛБ, БРДМ-2) и артилерийска група (включва 3 батареи, шест 122-мм оръдия Д-30, осем 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“ и осем 122-мм РСЗО БМ-21 „Град“).

В „ЛНР“ и „ДНР“ продължават усилени „мобилизационни дейности“. От Дебалцево и Углегорск масово заминават младежи с цел да избегнат „мобилизацията“ (отбелязват се множество случаи за „насилствена мобилизация“, включително и заплашване с разстрел). На руската граница са спрели преминаването на територията на РФ на мъже под 50 години.

В Луганск са прехвърлени до 500 души от РФ. Тези екстремисти са преминали подготовка в учебен център на ГРУ на ГЩ на ВС на РФ в Ростов на Дон (РФ). Основната част са завършили „диверсионни курсове“. Пристигналите руснаци се маскират като „казачество“ –с характерните казашки шапки „папаха“, панталони с лампаси и т.н.

През Краснодон от РФ пристигна колона от 15 танка и 28 БМП и БТР. При придвижването на колоната в този район за известно време е била заглушена мобилната връзка.

 

По данни на организацията „ИС“ към 26.08.2015 г. в окупираните райони на Донбас действа следната групировка на руско-терористичните войски (в скобите – динамиката за 2 месеца):

-       - личен състав  – до 45 000 души (намаление с 3 000-5 000  души);

-       - танкове – около 600 (увеличение с 200 бр.);

-       - ББМ – 1 430-1 450 (намаление с повече от 400 бр.);

-      - артилерия – около 770 бр., включително:

а) стволна буксирна и самоходна – 500-510 бр. (увеличение с 30-40 бр.),

б) реактивна (РСЗО) – 250-280 бр. (увеличение с около 130 бр.);

Включително в състава на подразделения (БТГр и РТГр) на редовните ВС на РФ:

-       - личен състав – 8 500 души., включително ДРГ на руския спецназ;

-       - танкове – 190;

-       - ББМ – около 500;

-       - артилерия – 230 бр.

 
През последните 2 месеца наблюдаваме лек спад в общия брой на личния състав във формированията на руско-терористичните войски, което се дължи на дезертьорството на местните жители от редиците на екстремистите (в момента този проблем се решава чрез засилена „мобилизация“ в „ДНР“ и „ЛНР“) и възникналите проблеми при набирането на нови наемници в РФ.

В окупирания Крим числеността на войските на РФ е:

-       - личен състав – 24 500 души;

-       - танкове – 30;

-       - ББМ – около 260 (увеличение с 10 бр.);

-       - самолети – 80;

-       - хеликоптери – 40;

-       - артилерия (не е посочвана в предишни хроники на ИС):

а) стволна буксирна и самоходна – 80 бр.;

б) реактивна – 40 бр.;

-       зенитно-ракетни комплекси С-300 – 24 бр.

 

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307762
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.