Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 21:06 - Олег Пономар: „С вземането на заложници Путин разкрива зверската същност на режима на абсолютното зло“
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.08.2015 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

"Украйна ще бъде един от главните европейски военни „тигри“ на Балтийско–черноморската дъга, ще стане член на НАТО и ще има една силна, мобилна, добре въоръжена и прекрасно обучена армия. Ние просто нямаме друг избор. Ще станем съюзници на САЩ по примера на Израел, Южна Корея, Филипините и Япония. Такива са нашите национални интереси.

Ние просто не можем да оцелеем като държава без силна армия, а за това могат да ни помогнат само САЩ. Трябва да е ясно, че Русия в днешното си състояние никога няма да се смири с независима Украйна като член на цивилизования евроатлантически лагер."

imageПолитическият анализатор Олег Пономар остро коментира осъждането в РФ на естонския служител от службите за сигурност Естон Кохвер /Eston Kohver/ на 15 години затвор. Той оценява този акт като вземането на поредния заложник и смята, че така руските специални служби тестват Запада, като действат в духа на сталинистката традиция на отвличания и убийства на чужда територия.

В поредното си интервю пред Вилнюската информационна агенция Newsader експертът прогнозира, че естонецът ще бъде освободен заедно с украинските граждани Надежда Савченко и Олег Сенцов преди приключването на плана „Анаконда“, насочен срещу действащия режим на Кремъл.

 
А.К.: Олег, естонският полицай от службата за вътрешна сигурност беше осъден от руски съд на 15 години лишаване от свобода уж за шпионаж, незаконно преминаване на границата, притежаване и контрабанда на оръжие. Ще има ли някакви осезаеми контрамерки от страна на Запада в отговор на този ход, който международната общност разглежда като една от проявите на агресията на Москва?

 
О.П.: За съжаление, не се очакват реални контрамерки във връзка с неправомерното задържане на Естон Кохвер. Факт е, че в абсолютно аналогична ситуация се намират и двама украински граждани – Олег Сенцов и Надежда Севченко – макар че Естония е член на НАТО, което създава един особен политически резонанс. Въпреки това, и в двата случая действа един и същ принцип: Русия взема заложници, осъжда ги на дълги години лишаване от свобода, а засегнатите държави – както Украйна, така и Естония – не са в състояние да реагират по-остро, а само с риторика. За съжаление, нито една международна организация – нито ООН, нито ОССЕ – не могат реално да им помогнат, тъй като Русия като държава аутсайдер просто игнорира изискванията на когото и да е било.

image
  Естон Кохвер


В същото време и в Киев, и в Талин осъзнават, че на Запад в момента се реализира една антикремълска програма – аз я наричам „Анаконда“ – насочена към задушаване на московския политически режим. Можем да се надяваме, че всички тези лица, заловени от руските специални служби, ще бъдат освободени на финалния етап на този план, когато Западът ще принуди Русия да освободи заложниците.

„Благодарение“ на тези действия на Кремъл средностатистическите западняци имат все по-малко илюзии за това какво в действителност представлява путинска Русия и какви методи трябва да бъдат използвани срещу нея.”

 

Както вече много пъти сме разговаряли с вас, натискът срещу Русия е по всички фронтове: намаляване цените на петрола, санкции, военни учения и международна политическа изолация. Това ни позволява да се надяваме, че заложниците ще останат в руските затвори до март следващата година. Дотогава или престъпният кремълски режим ще падне, или ще бъде принуден да сключи сделка със Запада и да изтегли руските войски от Крим и Донбас, като се върне към предишното международно статукво.
В момента ситуацията се развива според плана: цената на петрола пада, рублата отслабва, а Путин очевидно трескаво ще търси срещи със западни лидери на Общото събрание на ООН на фона на катастрофалното положение на руската икономика. Междинната точка, която ще ни позволи да оценим резултатите от антипутинската програма на Запада, е 31 декември тази година. Към тази дата ще бъдат направени окончателните изводи за това как Русия изпълнява споразуменията от Минск-2 и в зависимост от тези изводи ще можем да съдим след колко време ще завърши „Анаконда“ и кога незаконно задържаните чужденци ще бъдат освободени.
 

А.К.: Някои експерти сравняват поведението на руските специални служби с методите на терористичните организации, практикуващи вземането на заложници. Как можете да коментирате това твърдение?

 
О.П.: Напълно съм съгласен. Цялата история на КГБ е изпълнена с подобни епизоди. Естеството на тази институция е известна: те всички са ученици на Берия, така че какво друго да очакваме от тях?

 
А.К.: Изненадващо е друго, Олег: сравнително наскоро, тоест по времето на Елцин, Русия беше съсредоточена върху западния вектор на развитие – тогава изглеждаше, че практиката за вземането на заложници е останала в миналото. Сега се оказва, че РФ се държи като някакъв терористичен режим от рода на Северна Корея, където от време на време американски пътешественици попадат в затвора и се превръщат в разменна монета в политическата игра.

 
О.П.: Това е точно така. Ако си спомним епохата на Елцин, свободните руски медии, руския външен министър Козирев, срещите с Клинтън, икономическото развитие, глобализацията като вектор на развитие и активното гражданско общество, то днес всичко това изглежда като фантастика.

 
А.К.: Да се върнем към Кохвер… Иска ми се да разбера към какво всъщност се стреми РФ, като извършва едно толкова провокационно задържане на гражданин на държава член на НАТО?

 
О.П.: Това е тестване на реакцията на Запада. Когато бяха заловени Савченко и Сенцов, САЩ и Евросъюзът поискаха освобождаването им, но се ограничиха с риторика. Реални стъпки няма и не може да има, защото се води война и без победа в нея е безсмислено да се настоява за освобождаване на отделни заложници. Москва не спира дотам и пленява естонец – гражданин на държава член на НАТО, за да провери границата на търпението на западния лагер.

 
А.К.: Между другото, интересно е, че Кохвер беше заловен веднага след посещението на Обама в Естония.

 
О.П.: Налице са чисто сталински методи, обвързани със символика, дати и сигнали. В този случай в качеството на жертва неслучайно е избран естонски гражданин. Естония заедно с Полша, Литва, Канада и др. е един от най-последователните критици на путинския режим и не спира да настоява, че НАТО трябва възможно най-бързо да им предостави тежко въоръжение и да разположи военни бази на територията им.

 
Путин смята, че по този начин изпраща заплашителен сигнал към държавите, които водят антипутинска политика. Всъщност със своите терористични действия той постига обратния ефект: сплотява населението на западните държави, като разголва зверската същност на собствения си режим – режим на абсолютното зло, безкрайно жесток и авантюристичен.

 
„Благодарение“ на тези действия на Кремъл средностатистическите западняци имат все по-малко илюзии за това какво в действителност представлява путинска Русия и какви методи трябва да бъдат използвани срещу нея. Политическата система на Путин сама се разкри пред тези държави и обикновените им граждани, които по-рано се колебаеха в отношението си към политиката на Москва. Разбира се, по-прозорливите наблюдатели видяха озъбеното лице на Кремъл още по времето на войната срещу Грузия. На нас лично ни остава само да се молим Естон, Надежда и Олег да се върнат в къщи възможно най-скоро.

image
 

„Сега, когато санкциите подействаха, НАТО започна да напредва към границите с РФ, а украинската армия засили мощта си – настъпи периодът на военен натиск върху Кремъл, който с всеки изминал ден има все по-малко аргументи. Дойде времето Меркел и Оланд да бъдат заменени с Камерън и Дуда.“

 

Репресивният апарат, с който се сблъскваме, отдавна извършва такива операции. Спомнете си за ликвидирането на Троцки, Бандера, Яндарбиев, Марков (известното убождане с чадър) и други хора. Говоря именно за убийството на важни лица на чужда територия. Защото в самия Съветски съюз, а сега в Русия, подобни ситуация изобщо са в реда на нещата. Това са методи, разработени още при Сталин и Берия. Днешните потомци на НКВД ги взеха на въоръжение и успяха за няколко години да превърнат държавата в чудовище.

 
А.К.: Споменахте Полша като един от най-последователните противници на Кремъл. Новоизбраният полски президент Аджей Дуда призова НАТО да засили значително присъствието си в Полша и тя да се превърне в един от укрепените флангове в Източна Европа. Той обеща да повдигне този въпрос на срещата на Алианса през 2016 г. във Варшава. Как мислите, ще има ли резултат?

 
О.П.: Несъмнено. Дуда има активна проамериканска позиция, което е един от главните фактори при преговорите с НАТО, тъй като Америка играе ключова роля в Алианса. Със стабилната си твърда антипутинска линия Дуда е чудесен съюзник на Вашингтон в Европа. Той може да бъде сравнен с Харпър от Канада или Камерън от Великобритания – също толкова дружески настроен е към Америка. Той предлага в Полша да бъдат разположени бази на НАТО, в тях да бъде докарано тежко въоръжение и да се реформира форма́та на преговорите за Украйна, като в тях се включи и Варшава.

 
А.К.: Доколкото разбирам, миналия път едно такова укрепване на източните граници на НАТО беше блокирано от Германия и Франция, които се страхуваха от влошаване на отношенията с Москва. Няма ли тази ситуация да се повтори отново?

 
О.П.: Не, защото в момента, така да се каже, не е тяхното време – сега не е времето на лисиците, а на ястребите. Спомнете си Дейтънското споразумение (1995 г.), което при активното участие на миротворческата мисия на САЩ доведе до разрешаването на конфликта в Босна и Херцеговина – за онзи момент то е било актуално, а през 1998 г. вече никой не се опитваше да умиротвори Милошевич и американците започнаха знаменитите си бомбардировки. Защо? Защото периодът на мекосърдечните политици и увещанията приключи.

„Украйна ще бъде един от главните европейски военни „тигри“ на Балтийско–черноморската дъга, ще стане член на НАТО и ще има една силна, мобилна, добре въоръжена и прекрасно обучена армия.“

 

С други думи, докато САЩ не бяха готови за конфронтация с Кремъл нито в политически, нито в икономически, нито във военен аспект – Путин беше умиротворяван с меката политика на Меркел и Оланд. Ако го кажем цинично – те „печелеха време“ и трябва да кажа, че изпълниха мисията си добре: ходеха при Путин, срещаха се с Лавров, организираха Нормандския формат и други неща, чиято цел беше войната да не придобие пълномащабни размери.

В същото време зад кулисите на дипломацията се развиваше един съвсем друг проект, който днес вече можем да наблюдаваме. Сега, когато санкциите подействаха, НАТО започна да напредва към границите с РФ, а украинската армия засили мощта си – настъпи периодът на военен натиск върху Кремъл, който с всеки изминал ден има все по-малко аргументи. Дойде времето Меркел и Оланд да бъдат заменени с Камерън и Дуда.

 
А.К.: Във връзка с това, че споменахте украинската армия, не мога да не обърна внимание на комплимента, който направи на украинските Въоръжени сили командващият американската армия в Европа генерал Бен Ходжис, който похвали войниците за умелото им боравене с доставените противобатарейни радари. Тук ще отбележа, че май украинската армия се реформира по-бързо от социално-икономическата система на страната. Как можете да коментирате това?

 
О.П.: Мисля, че този комплимент е направен в аванс, но по същество е верен: украинските войници наистина са смели, мотивирани и бързо се учат. Те получиха ценен опит в борбата с руските сили и сега са в състояние да го споделят със западните специалисти. Ако говорим конкретно за противобатарейните радари – очевидно е, че именно те помагат на украинците да водят ефективен артилерийски огън. В последно време качеството му се повиши значително и това се отчита от наблюдателите. Това само доказва за пореден път, че на ВСУ са необходими качествена техника, бойно снаряжение, боеприпаси и оръжие. Както вече казах в предишното си интервю, в скоро време предстои преминаване към стандартите на НАТО.

„Очевидно е, че става въпрос за дългосрочно влошаване на икономическата ситуация в РФ. Много хора не повярваха на онези думи на Обама, но те се сбъдват до най-малките подробности. Сривът на икономиката на държавата-агресор след година и половина конфронтация с цивилизования свят е очевиден.“

 

Този факт е потвърждение на моята прогноза, че Украйна ще бъде един от главните европейски военни „тигри“ на Балтийско–черноморската дъга, ще стане член на НАТО и ще има една силна, мобилна, добре въоръжена и прекрасно обучена армия. Ние просто нямаме друг избор. Ще станем съюзници на САЩ по примера на Израел, Южна Корея, Филипините и Япония. Такива са нашите национални интереси.

Ние просто не можем да оцелеем като държава без силна армия, а за това могат да ни помогнат само САЩ. Трябва да е ясно, че Русия в днешното си състояния никога няма да се смири с независима Украйна като член на цивилизования евроатлантически лагер.

 
А.К.: На фона на всичко това периодично чуваме да критикуват действията на украинския Генерален щаб във връзка с това, че е изтеглил доброволците от Широкино и като цяло се ориентира към намаляване на степента на участието им във военните действия.

 
О.П.: В това се проявява общата и съгласувана със съюзниците позиция, според която цялата помощ трябва да преминава единствено през официалните канали. Съответно Вашингтон и Киев предпочитат на предните позиции да се намират официалните въоръжени сили. Всички други разговори по този въпрос са неоправдано безпокойство.

 
А.К.: Последен въпрос – за Русия. Петролът е 46 долара за барел, доларът е 68 рубли, РТС е надолу с 780 пункта. Сбъдва се прогнозата на Обама, че „Русия скъпо ще плати за своите действия“, нали, Олег? Или става въпрос за временен спад, от който, както обещават руските икономисти, РФ е в състояние да се измъкне?

 
О.П.: Очевидно е, че става въпрос за дългосрочно влошаване на икономическата ситуация в РФ. Много хора не повярваха на онези думи на Обама, но те се сбъдват до най-малките подробности. Сривът на икономиката на държавата-агресор след година и половина конфронтация с цивилизования свят е очевиден. Остана да дочакаме военната капитулация.

 
Всъщност, с вас неведнъж сме разговаряли за това. Интересното е друго: колко се промени тонът на онези, които коментират статиите ми във Фейсбук. Преди една година в изказванията на хората се четеше недоверие и отчаяние по отношение на постовете ми и бях принуден да дискутирам с тях. Сега ситуацията е коренно различна: тези, които ме следват, сами обясняват на някой случайно появил се в моя профил „Тома Неверни“ цялата необоснованост на съмненията му, че планът „Анаконда“ съществува и наистина носи резултати.

 
Разговора води Александр Кушнар

21 август 2015 г.

bg.informnapalm.org




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307682
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.