Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 13:03 - Военна хроника – 27.08.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageДмитрий Тимчук – военен кореспондент

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие в зоната на конфликта в Донбас руско-терористичните войски продължиха активно да обстрелват позициите на украинските войски както със стрелково въоръжение (фактически по цялата линия на съприкосновение между страните), така и с използването на 122-мм и 152-мм артилерия, бронирана техника, 82-мм и 120-мм минохвъргачки. Регистрирано е и използване на РСЗО.

На Донецкото направление терористите многократно нанасяха удари със 120-мм и 82-мм минохвъргачки по предните позиции на силите на АТО в района Опитное - Водяное, южно и североизточно от Авдеевка и в района на Пески. В района на Маринка екстремистите използваха 152-мм артилерия и 120-мм минохвъргачки. През вчерашния ден в този район терористите активно обстрелваха и с автоматични гранатомети АГС-17 и 82-мм минохвъргачки, които след кратки огневи атаки сменяха позициите си по протежение на фронтовата линия.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 27 август / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

В района на Лозовое, Красногоровка, Пески, Старогнатовка, Прохоровка, Орловское противникът многократно използва 152-мм артилерия. В жилищните райони на Красногоровка са регистрирани осем попадения на 152-мм снаряди.

В района Троицкое – Новгородское - Шуми противникът откриваше огън по позициите на украинските войски със 120-мм минохвъргачки.

В районите Дружба – Зайцево и Зайцево - Дача терористите водеха хаотичен минохвъргачен и артилерийски огън в посока на Курдюмовка. В тези райони екстремистите използваха минохвъргачки от двата основни калибъра – 82 и 120 мм. Също така е регистрирано самоходно-артилерийско подразделение на екстремистите (10-12 САУ - 122-мм 2С1 „Гвоздика“), маневриращи по линията на фронта в района северно от Горловка.

В отделни райони край Попасная, Катериновка, Зайцево противникът демонстрира активност на първа линия, като използва АГС-17 и 120-мм минохвъргачки (3 огневи групи с минохвъргачки действаха от горичките). Също така в този район са забелязани ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ на екстремистите.

В района на Новотошковка, Кримское и Счастие противникът обстрелваше в постоянен режим с минохвъргачки, мобилни системи ЗУ-23-2 и АГС-17. Регистрирано е използването от екстремистите на реактивни сиситеми 9П132 „Град-П“. Подобна активност на терористите се наблюдава и в района на Станица Луганская, където е регистрирано прехвърлянето към предна линия на нов усилен батальон на екстремистите.

На Приморското направление противникът демонстрира особена активност, обстрелвайки позициите на силите АТО с целия спектър от наличното им тежко въоръжение - 122-мм и 152-мм артилерия, бронирана техника, 120-мм минохвъргачки, и РСЗО. Позициите на артилерийските подразделения на на противника (общо 8 батареи) са разположени в района на Октябр, Коминтерново и Саханка. Както по-рано съобщи организацията ИС, тези артилерийски подразделения са организирани в три артилерийски групи, действащи на това направление.

През последното денонощие са регистрирани следните действия на бронирана техника на терористите на първа линия:

-      - няколко групи бойни бронирани машини (общо 6 БМП-2 и 5 БТР-80) тайно се придвижиха към първата линия в района на Кримское и Новотошковка. През последното денонощие БМП няколко пъти откриваха огън с 30-мм автоматични оръдия по укрепленията на силите на АТО от неутралната ивица;

-       в района северно от Авдеевка един танк на екстремистите откри огън от маскирана огнева позиция в горичките;

-       в района северно от Гранитное до Старогнатовка действат 2 групи танкове и бойни бронирани машини на екстремистите (общо 5 танка и 11 ББМ). Имаше опити за масиран обстрел на предните позиции на силите на АТО с въоръжението на бойните машини;

-       в района на Светлодарския плацдарм (югоизточно от Луганское и Мироновское) на първа линия е регистриран танков взвод на терористите, извършващ „обезпокоителни“ обстрели под прикритието на плътен минохвъргачен огън;

-       в района северозападно от Станица Луганская действа танково подразделение на терористите (ниво до рота - 8 танка). През последното денонощие 3 танка от това подразделение  бяха използвани за концентрирани огневи удари по предната линия на силите на АТО;

-       в района на Саханка и Безименное воюва непълен танков батальон на екстремистите, който действа с отделни роти. Периодично 3-4 танка обстрелват с прицелен огън позициите на украинските войски, като за целта излизат към първата линия, в близост до неутралната ивица.

Югоизточно от Красногоровка на първа линия са регистрирани 4 танка на терористите  – разсредоточени и маскирани в жилищен квартал. 

Регистрирана е ротация на пехотни подразделения на есктремистите в района Лозовое - Красногоровка - Маринка. При ротацията се използват подразделения на екстремистите (главно – руски наемници, наблюдава се ниска степен на подготовка на личния състав), които се прехвърлят в Петровския район на Донецк.

В района на Телманово противникът допълнително прехвърли  пехотно подразделение на БМП-2 и БТР-80.

В „ДНР“ са въведени извънредни мерки за икономия на горивото в подразделенията на екстремистите.  Строго е забранено движението на техника, ако то не е несвързано с „бойни задачи“ (за лични цели). Контролирането на движението на транспорта в тиловите райони е възложено на „комендатурите“, а на предната линия – на командването на бандитските формирования под заплахата от строги наказания.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307848
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.