Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2015 15:26 - Вторият фронт: за какво й е на Русия икономическият колапс на Украйна и Гърция
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1044 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Автор: Виталий Портников

Буквално непосредствено преди дефолта на Украйна тя успя да постигне споразумение с международните кредитори. Това е доказателство, че никой освен, както се оказа – Русия, не е заинтересован Украйна да претърпи крах. Макар че, естествено, съществуват различни нива на незаинтересованост.

Ако се изчисли колко пари през последните години бяха изразходвани за оздравяването на гръцката икономика и се сравнят с парите, които се отпускат и се опростяват на Украйна, ще се получи една не много впечатляваща цифра за страната ни. Но от друга страна, Гърция е член на НАТО, ЕС и еврозоната. И един колапс на нейната икономика наистина е сериозен удар за трите структури. И най-важното – това е прецедент. В ЕС не искат да допуснат дори самата възможност страна – член на ЕС да излезе от еврозоната. Както и не искат да допуснат крах на икономиката на една от държавите – членки на Европейския съюз.

Но както някои нямат интерес от един евентуален крах, така други имат интерес той да се случи. През последните години Кремъл се стремеше да срине и Гърция, и Украйна. По различни причини.

В случая с Гърция желанието на Москва беше да се създаде прецедент – излизане на страната от еврозоната, а вероятно и от Европейския съюз, тъй като разрушаването на ЕС е една от важните политически цели на Владимир Путин.

В случая с Украйна целта на Москва беше присъединяването на страната ни към Евразийския икономически съюз, който се предвиждаше в най-близко бъдеще да бъде превърнат в нов държавен съюз по модела на СССР. Но тъй като в една нормална икономическа ситуация нито в Атина, нито в Киев искаха да взимат самоубийствени решения, московските чекисти проведоха две специални операции, които да им помогнат да постигнат целите си.

В Гърция беше постигнато предварително споразумение с популистите от СИРИЗА за излизане от еврозоната и впоследствие и от ЕС в случай че СИРИЗА дойдат на власт.
Планът за излизането от еврозоната беше разработен непосредствено от експерти на държавния Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) и беше предаден на гръцките партньори за изпълнение. За да се ускори процеса и да се улесни идването на СИРИЗА на власт, бяха предприети съответни действия за блокиране на избирането на гръцкия президент в парламента, което доведе до предсрочни парламентарни избори. А след това победилата СИРИЗА започва да действа съгласно московския план.

Проблемът дойде, когато Путин и Ципрас излязоха на финалната права на тази специална операция. Оказа се, че Москва няма толкова пари, за да компенсира отказването от еврото. Макар че предаването на тези средства беше една от важните точки в плана на РИСИ.

Руската операция за разрушаването на ЕС и фактическото анексиране на Гърция се провали, непосредствените агенти на Москва трябваше да напуснат гръцкото правителство и парламентарната група на СИРИЗА, а Ципрас – поне временно – се върна от руската политическа „Ферма на животните” в клуба на уважаваните западни лидери.

Украинската специална операция не беше толкова сложна и се свеждаше до директен подкуп на членовете на бандитското семейство на Янукович и до внедряването на руски агенти в обкръжението на бившия украински президент. Украинската икономика беше доведена до планиран колапс с помощта на лица, които днес се подвизават в московския „Комитет за спасяването на Украйна” и в киевското опозиционно правителство.

Но последва Майданът, който накара Путин да прибегне към директна агресия. И когато тази агресия започна да буксува, заложиха на икономическия колапс на страната ни. Може да се каже, че това е нашият втори фронт на борба с агресора, заинтересован от поражението на нашата страна и на целия цивилизован свят.

И въпреки успеха в преговорите с кредиторите, тази война още не е спечелена.

bg.informnapalm.org
 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307806
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.