Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2015 09:07 - Мустафа Джемилев: Всички демократични свободи, които съществуваха преди – когато Крим беше в Украйна - там просто са ликвидирани
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2015 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 20 септември в 12.00 ч. кримските татари ще блокират пътищата към окупирания Крим, за да спрат преминаването на товарни камиони с украински стоки. Започва една акция, която, откровено казано, трябваше да започне преди месеци – при това по инициатива на украинската държава.

За това как и защо се прави това и
защо тези планове са довели до истерия в лагера на окупаторите , в интервю за украинското интернет издание "
Цензор.НЕТ" разказва лидерът на кримските татари и депутат в украинския парламент Мустафа Джемилев.

imageСнимка:Reuters


- Какви са главните цели на вашата акция? До каква степен това представлява търговска блокада на регион, анексиран от враждебна държава, и доколко е политически отговор на продължаващите репресии от страна на Русия срещу кримскотатарския народ?

- Не бих нарекъл това блокада, защото пътищата няма да бъдат напълно затворени. Частни лица могат да преминават на украинска територия, да купуват хранителни стоки. Но, естествено, само с украински паспорти. Тоест хората, които остават верни на своята държава, няма да срещнат големи трудности. Проблемът е, че тук беше приет един лобистски закон, който обяви Крим за свободна икономическа зона. Това е абсурд, защото там е на власт един бандитски режим, това е окупирана територия!

Бихте ли обяснили защо законът е лобистки?

- Защото, използвайки разликите между цените в Украйна, Русия и окупираната част на Украйна, някой елементарно печели пари от това. Като по-голямата част от тях не отиват в бюджета, а в джоба на търговеца. И най-гадното и обидното е, че тези внасяни от Украйна хранителни стоки отиват преди всичко във военните части на окупаторите – отрядите на така наречената "Самоотбрана". Значителна част – особено месни продукти – се извозват от Крим в Русия.

И в същото време виждаме такова нагло поведение на окупаторите по отношение на коренното население, на тези, които изразяват своята гледна точка. Тоест всички демократични свободи, които съществуваха преди – когато Крим беше в Украйна, там просто са ликвидирани. И ние им казваме: поне започнете да се държите прилично, за да можем да търгуваме нормално с вас.

Какви са вашите искания?


- Преди всичко настояваме за освобождаването на политическите затворници. Второ, да бъдат отменени тези произволни забрани за лидерите на кримските татари да влизат на своя територия. Трето, да бъдат възстановени свободите, които съществуваха при украинската власт. Четвърто, пуснете представителите на международни организации, които да могат да извършват мониторинг на ситуацията със спазването на човешките права. След като всичко това бъде изпълнено, с тях може да се провежда някакъв диалог.

А има ли статистика относно това какъв процент от общият обем на внесените в Крим стоки от първа необходимост идва от Украйна?

- Не може точно да се каже, но общо взето около 80% от хранителните стоки преди се доставяха от континенталната част на Украйна. Освен това, хранителните стоки от Русия са със съвсем различно качество. Навсякъде в Крим хората питат за украински стоки.

Второ, там цените в сравнение с нашите са доста високи. И ние знаем, че значителна част от стоките – преди всичко хранителни стоки – се изнася от Крим. Защото в Русия цените са още по-високи.

Тоест, както се изрази нашият председател на Меджлиса, върви един кървав бизнес. На който ние искаме да сложим край.

Според вас колко ще продължи акцията?


- Досега не съм срещал човек, който да не възприема положително тази акция. (Е, естествено, с изключение на онези, които имат интерес от този бизнес). Включително и в структурите на властта. Навсякъде казват: отдавна трябваше! Ами щом отдавна е трябвало – тогава съответно отдавна е трябвало да се отмени този закон! Мисля, че ако акцията там започне и ако властта поиска тази гражданска инициатива да бъде прекратена, тя трябва бързо да приеме някои закони. Преди всичко, да преустанови действието на закона за свободната икономическа зона. Второ (и аз знам, че в министерския съвет вече е изготвено проектопостановление): уреждане на търговските отношения.

- Какво означава това на практика?


- Това означава създаването на търговски центрове в Херсонска област – за да могат хората с личните си автомобили да идват и да си купуват различни стоки.

- Колко души ще бъдат задействани в акцията?

- Желаещите са много. В настоящия момент, доколкото знам, са готови около 500 души.

А как ще се извършва това? Тоест пристигат хората и къде застават? На контролно-пропускателните пунктове?

- Ами просто на пътя, включително и на контролно-пропускателните пунктове. Не съм запознат с тези подробности, с това се занимава нашият щаб. Но пътищата определено ще бъдат затворени.

- Ако слушаме нашите политически сили, всички подкрепят санкциите срещу окупирания Крим и борбата на кримскотатарския народ. На думи. А на дела как стоят нещата – някоя от ключовите партии предложи ли ви своята помощ за организирането на акцията?


- Отделни депутати от различни парламентарни групи разговаряха с мен, казваха, че също са готови да отидат там. Завчера имаше заседание на междуфракционната група "Крим" и тя единодушно гласува в подкрепа на тази акция.

Преди няколко дни казахте, че се подготвя ваша среща с украинския президент, на която ще обсъдите вероятната подкрепа за тази акция от страна на държавата. Президентът даде ли ви някакви обещания?

- Срещата още не се е състояла. Днес в 8 часа ще се срещнем (разговорът се състоя около 14:00 ч. миналия четвъртък - Е.К.)

Какви въпроси мислите да обсъдите с президента?

- Списъкът с въпроси е дълъг и не всички са за пред медиите.

След като обявихте, че готвите такава акция, вече почувствахте ли ответната реакция на Русия в Крим?

- Те са изпаднали в някаква истерия. Отначало заявиха: всичко това са глупости – ще се справим и без тези продукти. След това заявяват, че ние сме врагове на народа, искаме да уморим хората от глад. Но ако можете да се справите без украинските продукти – как можем да ви уморим от глад?

Знам, че в момента пропускат тировете с много ускорени темпове, почти без да ги проверяват. Защото знаят, че пътищата ще бъдат блокирани. Има и заплахи за привличане към наказателна отговорност. Явно се има предвид, че окупаторският режим ще завежда наказателни дела срещу несъгласните.


- Ако говорим за последните шест месеца – каква е динамиката на заминаването на кримските татари от Крим? Нараства ли броят на заминаващите или хората изчакват да видят как ще свърши всичко това?

- За съжаление, нараства. Според данните на организацията "Крим- SOS", която се занимава с помощта за вътрешните преселници, при тях са регистрирани 21 000 души. Но тъй като не всички се регистрират и не всички се обръщат за помощ, техният приблизителен брой е около 35 000.


Евгений Кузменко, "Цензор.НЕТ"

censor.net.ua


image
През последните няколко дни на КПП-тата в Херсонска област на границата с Крим се струпаха невиждани досега опашки от тирове. Снимка: khersonline.net

Тук може да се следи развитието на събитията в реално време - снимки и съобщения /на руски/.






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307730
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.