Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2015 16:10 - Военна хроника – 14-15.10.2015 г. (+ УНИКАЛЕН ФИЛМ)
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.10.2015 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Оперативни данни на организацията „
Информационна съпротива” (ИС):

В зоната на АТО в Донбас руско-терористичните войски продължават обстрелите, главно с използването на стрелково оръжие (регистрирано е и използване от страна на терористите на 82-мм минохвъргачки, голямокалибрени картечници и автоматични гранатомети АГС-17). Екстремистите използват това за решаване на две основни задачи: прикриване на навлизането и изтеглянето на техните ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/  в тила на силите на АТО и опити за провокиране на украинската армия да открие ответен огън.

Противникът използва активно специално въоръжение и снаряжение, което позволява да се действа незабелязано и дискретно (заглушители, нощни и дневни оптико-електронни устройства, скенери и т.н.). На първа линия е регистрирано нарастване на броя на ДРГ, които се състоят от военнослужещи от спецназа на руските специални служби (ГРУ към ГЩ на ВС на РФ, ФСБ на РФ). За тези ДРГ е характерно използването на „минни капани“, опити за кратки огневи атаки срещу отделно разположени опорни пунктове (позиции) на украинските войски и др.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 14 октомври / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Активност на руските-терористични войски се наблюдава в следните райони:

- практически по цялото протежение на сектор „А“ (особенно край р. Северский Донец) – практически непрекъсната „война на малки групи“ (рейдови действия, засади, контразасади, миниране);

- Луганское - Мироновское - Троицкое (до покрайнините на Попасная) – регистрират се снайперски групи, действащи включително и под прикритието на минохвъргачки и голямокалибрени картченици;

- от Шуми и Майорское до Авдеевка – многократни опити на ДРГ на екстремистите за проникване в тила на украинските войски; регистрирани са и няколко случая на използване от терористите на бронирана техника;

- в района на Донецкото летище - опити за обстрелване от „неутралната ивица“ на позициите на силите на АТО; регистрирана е активност на снайперисти, опити на противника да действа с малки пехотни и разузнавателни групи, включително под прикритието на бронирана техника;

- от Маринка практически до Гранитное и Николаевка, в района на Мариупол, Саханка, Широкино, Павлопол, Чермалик екстремистите използват стрелково оръжие, регистрирано е и използването на 82-мм минохвъргачки и АГС-17 от терористите, активност на ДРГ.

Противникът усилва групировката си в района Донецк – Харцизск – Шахтьорск – Снежное за сметка на с изтегляне на част от силите си от Горловския плацдарм (представя се като „изтегляне на техника и въоръжение“ – тежка бронирана техника и въоръжение с калибър под 100 мм). В района на Шахтьорск е прехвърлена танкова рота на екстремистите (танкове Т-64Б).

В Петровския район на Донецк е прехвърлено сборно подразделение на терористите (общо около 220 души, прехвърлянето е извършено на групи от 25-30 души), което разполага с 2 автоматични минохвъргачки 2Б9 „Васильок“, 5 картечници с калибър 12,7 мм, 4 СПГ-9 „Копие“. Подразделението пристигна за усилване на направлението Красногоровка - Маринка.

В района Лиман – Цветние Пески (северно от Стукалова Балка) екстремистите от „ЛНР“ под формата на „транзитен пункт за изтегляне на техниката“ изграждат база на първа линия, която при необходимост ще позволи разгъщане в района на участъка Счастие - Станица Луганская на ударна група от 2-3 усилени батальона (единия от тях - танков).

Така нареченото „Министерство на държавната сигурност на ДНР“ провежда няколко разследвания за „изчезвания“ на въоръжение и боеприпаси в бандитските формирования на „ДНР“. В един от случаите става въпрос за „изчезване" на над 200 бр. стрелково оръжие.


15.10.2015 г.

През последното денонощие се отбелязва известно намаляване на броя на въоръжените провокации от страна на руско-терористичните войски в Донбас. Същевременно в отделни райони продължават да са активни пехотни групи и ДРГ на екстремистите.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 15 октомври / Министерство на отбраната на Украйна

В района на с. Зайцево (северно от Горловка), както в „неутралната ивица“, така и на първа линия отново е действат активно няколко пехотни групи на екстремистите (15-20 души всяка). Групите маневрират, екстремистите извършват наблюдение, регистрирани са изстрели по украинските позиции със стрелково въоръжение.

Подобни групи на терористите действат и в района на Березовое и Новотроицкое (южно от Донецк). Освен това, в този район са регистрирани и няколко изстрела от 82-мм минохвъргачка в дълбочина на позициите на екстремистите.

В района на Саханка и Широкино на предна линия е регистрирано движение на пехотни групи на екстремистите и прехвърляне на огневи средства на нови позиции.

Северно от Мироновское и Троицкое се наблюдава активност на ДРГ на терористите.

В района югоизточно от Кримское, в района на Весьолая Гора, Счастие, Станица Луганская и Сизое са забелязани наблюдатели и снайперски групи на екстремистите.

В района на Спартак, на 10 км от линията на съприкосновение между страните, са регистрирани артилерийски позиции на екстремистите (осем 152-мм оръдия тип 2А65 „Мста-Б“). В същия район е регистрирано движението на шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“.

Между Харцизск и Зугрес (в района на Горное) е регистрирано движението на 2 ЗРК „Тор-М1“ на екстремистите.

Започнала е проверка на служителите на т.нар. „Министерство на държавната сигурност на ЛНР“ с използването на психолози и полиграф. На първо място се проверяват служителите – местни жители с цел откриване на агенти на украинските специални служби и органи на реда. Ежедневно се проверяват до 10 служители.

Депутатът от т.нар. „народен съвет на ЛНР“ Михаил Магомедович Кукоев (той е и „началник на специалния отдел на МВР на ЛНР за разследване на военните престъпления на украинските въоръжени сили) планира публикуването на „статистическа информация за престъпленията на украинските власти срещу ЛНР“.

В гр. Ростов на Дон (РФ) под ръководството на кремълските „ръководители“ се проведе съвещание на представители на „ЛНР“, на което беше разгледан въпроса за формирането на тарифите за комуналните услуги и транспорта в окупираните райони на Луганска област.

Кремълските „ръководители “ са дали указания на „ръководството и депутатите от народния съвет на ЛНР“, че всички „законопроекти“ или поправките към тях могат да бъдат разглеждани само след съгласуване с Администрацията на президента на РФ.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

Превод: Diana M Dian






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313507
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.