Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 11:06 - Анексирането на Крим противоречи на законодателството на РФ (+ видео)
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1659 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.10.2015 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Москва беше представена книгата "#Крымнаш", в която се анализират несъответствията между руското законодателство и решението за анексирането на украинския полуостров.

image

Водещият на презентацията – руският политически експерт Станислав Белковский отбелязва, че в тази книга са събрани юридически, политически и морални аргументи в полза на тезата, че анексирането на Крим е несправедливо и нечестно, предава УНИАН.

"Книгата помага да се разбере защо Крим не е наш", казва Белковски и подчертава: "Според мен всичко, свързано с Крим, е повече в сферата на психоанализата, отколкото на политическия или правния анализ. Това, което се случи, е резултат от желанието на едно физическо лице да компенсира своя комплекс за малоценност."

Авторът на книгата – руската  юристка Елена Лукянова заявява, че юридическата експертиза за "присъединяването" на Крим свидетелства за пренебрежение към руското законодателство, като правните процедури са били нарушавани многократно. При приемането на решението относно присъединяването на Крим е имало най-малко осем различни нарушения, но всичко се свежда главно до проверката от страна на Конституционния съд на обстоятелствата около договора "за влизането на Крим в състава на Руската федерация".

Лукянова е убедена, че този документ не е бил достатъчно проверен както по същество, така и във връзка с процедурата на подписването, както и дали съответства на международните договори и Конституцията на РФ.

"Ако всички тези правила бяха спазени, Конституционният съд не би могъл да приеме главното решение в процеса на присъединяването на Крим и град Севастопол към РФ. В закона за реда на приемането на нови субекти във федерацията е посочено, че един такъв договор може да влезе в сила, ако по конституционен път е установена неговата законност - казва Лукянова. - Конституционният съд е изпълнил своята задача некоректно, нарушавайки многократно не само Закона за Конституционния съд, но и други правни и конституционни клаузи. Последиците можеха да бъдат съвсем различни."

По думите на руската  юристка книгата слага началото на една експертна дискусия и ще бъде допълвана и преиздавана.

Съавторът на книгата Евгений Ихлов отбелязва, че при сериозното анализиране на обстоятелствата, свързани с анексирането на Крим, ще бъде посочено, че Върховният съвет на Крим е приемал решението за отделяне от Украйна в условията на окупация на полуострова от руски специални военни части, а Съветът на федерацията е одобрил решението за изпращане на войски в Украйна въз основа на неправдива информация.

"Цялата верига от решения ще бъде призната за нелегитимна", убеден е той.

"През март 1938 година Хитлер окупира Австрия, за да се предотврати провеждането на референдума, планиран от австрийското правителство. Тогава по-голямата част от австрийците иска да се присъединят към Райха. Но на Хитлер не му се иска да възстанови велика Германия с 50-60% подкрепа, а иска да се види едно единодушие на разделената немска нация. Затова предлог за окупирането на Австрия става именно обявения от австрийското правителство плебисцит относно обединението", споделя Ихлов.

Според юриста Сергей Ожич също член на авторския екип – Украйна не е извършила нищо, в резултат на което да й бъде отнета територия. Според него решението за анексиране е било приемано не според някакви правни основания, а въз основа на "нравствени категории". В същото време той припомня, че златното правило на нравствеността гласи: "Не постъпвай с другите така, както не искаш да постъпват с теб".

"Бих искал да се обърна към нашия президент - той би ли искал да прочете в новините следното: председателят на КНР заяви, че Сибир става част от Китай не защото ние искаме да откъснем, да заграбим нещо. Не защото тази територия има стратегическо значение. Това е елемент от историческата справедливост", казва Ожич и добавя, че руснаците трябва да си отговорят на въпроса дали искат по отношение на Руската федерация да бъде извършена подобна "справедливост".

Наскоро в Украинския кризисен медия център в Киев беше представена книгата на Тарас Березовец "Анексирането: остров Крим". Авторът смята, че книгата ще послужи като доказателство за агресията на Русия срещу Украйна и ще проправи пътя за всеобхватното разследване на причините и последиците от окупирането на украинския полуостров.

 
image

"Според Конституцията на Русия, Крим е бил и остава част от Украйна"

Руснаците Михаил Аншаков, Константин Селезньов и Валерий Отставних са подали в Конституционния съд на РФ иск относно незаконността на присъединяването на Автономна република Крим към РФ. За мотивите им пред украинския вестник «ФАКТЫ» разказва Валерий Отставних. 

— Валерий, на какво се надявате? Резултатът е предсказуем…

— Да, в близките няколко дни очакваме отказа за разглеждането на нашия иск. А на какво се надяваха Холандия, Малайзия, Украйна и Франция, когато на заседанието на Съвета за сигурност на ООН повдигнаха въпроса за създаването на трибунал за «Боинга»? Нали те отлично разбираха, че Русия ще наложи вето. Но те го направиха, за да покажат на света, че «царят е гол». Ние искаме същото.

Искаме да привлечем вниманието на международната, руската и украинската общественост, на журналистите и правната общност към правната колизия относно приемането на Автономна република Крим и град Севастопол в състава на Руската федерация.

Искаме да покажем, че решението от гледна точка на руската конституция е нищожно, тъй като алинея 4-а на член 15 от Основния закон гласи: руското законодателство е част от международното право и когато влиза в противоречие с международното право, се отдава предпочитание на последното. 

РФ и Украйна са сключили десетина международни договори, които потвърждават териториалната цялост на Украйна и това, че АР Крим е част от нея. Внимание! Русия не е денонсирала нито один закон. Те са в сила. Така че Федералният конституционен закон за приемането на Крим в Руската федерация струва само колкото хартията, на която е отпечатан!

Така нареченото приемане на полуострова е извършено дори в нарушение на специалния Федерален конституционен закон за влизане в Руската федерация на чужди държави или части от тях. Този документ гласи, че когато в РФ влиза част от чужда държава, трябва да е налице разрешение на предаващата страна. Украйна НИКОГА не се е съгласявала да предаде Крим на Русия.

— Защо Русия не денонсира договорите с Украйна за териториалната цялост?

— Тогава между Руската федерация и Украйна ще се появи граница, която няма да е правно фиксирана, и Киев хипотетично може да предяви претенции, например, към Таганрог. А подобни примери са заразни. В Германия могат да възникнат въпроси относно източнопруския Кьонигсберг (Калининград), в Япония — претенции за островите и така нататък. Границите на ОНД ще станат отново неясни… Това може да предизвика лавина от ревизии на държавните постсъветски граници.

— Излиза, че един член от Конституцията на Русия (където Крим вече фигурира като федерален субект) противоречи на друг, в който се казва, че полуостровът е част от Украйна въз основа на международното право?

— Да, това е проблем на руската власт – тя стигна до задънена улица, която в практиката на международното право се определя със сложното словосъчетание «нарушаване на континуитета», тоест непрекъснатост на действието на международните договори и задълженията на държавата в случаи на революции или разпадане на държността. Това означава «политически дефолт» на страната. Тя не носи отговорност за договорите със страните по света. Русия е в политическа несъстоятелност. Абсолютно недоговороспособна.

Какво трябва да се направи? Да се отстранят противоречията в Конституцията на РФ. А за целта трябва да се проведе Конституционно събрание и да се възстанови конституционния строй – тоест Основния закон във вида му до март 2014 година. Това трябва да бъде направено, в противен случай изобщо не е ясно при сегашната неработеща руска Конституция доколко са легитимни всички, които са се заклевали върху нея – от президента на РФ до последния силовик…
...

Справка

От 27 февруари 2014 г. руски въоръжени военни без отличителни знаци започват да блокират и завземат военни, гранични и държавни обекти в Крим.

На 16 март в Автономна република Крим и Севастопол се провежда „референдум” по инициатива на нелегитимната проруска власт на полуострова, според която резултатите от „референдума” показват, че 96,77% от жителите на Крим са гласували за присъединяването на Крим към Руската федерация.

Тъй като в Конституцията на Украйна не е предвидено провеждане на местни референдуми и предвид факта, че „референдумът” в Крим е станал възможен благодарение на нахлуването на руските войски, световната общност, с изключение на Русия, го смята за нелигитимен.

 Върховният съвет на Крим провъзгласява полуострова за независима суверенна държава – Република Крим. Той също така променя названието си на „Държавен съвет на Република Крим”, определя границите на републиката, приема решения Крим да премине към руска валута и към московско време, национализира украинските държавни пристанища и предприятия.

Руският президент Владимир Путин подписва указ "Относно признаването на Република Крим", според който полуостровът е признат за "независима държава".

На 18 март Путин и нелегитимната сепаратистка власт в Крим подписват договор за присъединяването на полуострова към РФ. Международната общност отказва да признае анексията на Крим и псевдореферендума в украинската автономна република.

Едва на 17 април президентът на РФ признава участието на руски военни в завладяването и отделянето на Крим.

На 15 март 2015 г. в интервю за филма "Крим. Пътят към родината" на телевизия "Россия" Путин за първи път разказва как през пролетта на 2014 година е издавал заповеди за предислоцирането на части на Въоръжените сили на РФ в суверенната украинска територия. По-специално, с цел, както той казва, "да бъдат разоръжени и блокирани" украинските войски в Автономна република Крим, при окупирането на полуострова там са били изпратени елитни отряди на ГРУ.

....................................................................................................................................................

Първото видео е руско: отчет за добре свършена работа при окупирането на Крим. Виждат се автоматчици без отличителни знаци на стълбището на кримския министерски съвет, задържания, завземане на военни поделения...

Още по темата за Крим:

Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна” 

Блокадата на Крим – инструмент за гражданско влияние върху агресора

Крим - септември 2015 (снимки)

Крим в разгара на сезона (видео)

Кримската катастрофа - руската антиТУРИСТИЧЕСКА операция

Експертно мнение: Правният статут на Автономна република Крим (+ видео)

Яценюк: Ще съдим Русия за въоръжен грабеж на украинския Крим

Анексираният Крим и окупираният Донбас са резултат от информационната война

Професор Зубов: Ако Крим е предаден на Украйна незаконно, значи незаконни са всички решения на СССР

 Керченската утопия – анатомията на едно имперско бълнуване

 
FIFA премахна от YouTube скандалното видео с „руския Крим“

Руски историк: наш ли е Крим?

Политическата лъжа за Крим

Украински военни поделения в Крим (снимки, видео)

 








Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307651
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.