Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2015 14:32 - "На тях не им трябва ДНР, трябва им цяла Украйна"
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.11.2015 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кремъл отвори кутията на Пандора. „Партизаните” от InformNapalm разказват с какво шантажират руските генерали и как да бъде спрян Путин

InformNapalm е поставил ултиматум на властите на Руската федерация. В отговор на всяко нарушение на примирието в Донбас общността публикува данните на руските пилоти, участващи в сирийската война. Към днешна дата вече са обнародвани данните на осем пилоти. Скоро ще бъде публикувана информация за още един руски летец.

InformNapalm е международна доброволческа общност, създадена през февруари 2014 г. в разгара на анексирането на Крим с цел да бъде преодоляна тогавашната информационната блокада и да бъде показвана цялата истина за дейността на „вежливите хора” от Русия на украинския полуостров.

Днес InformNapalm се занимава с всестранно отразяване на военната агресия в Донбас, извършване на собствени разследвания, издирване на доказателства за присъствието там на руски войски. InformNapalm разследва и катастрофата с малазийския Boeing 777, свален миналата година над Донбас от руските военни. Освен това, доброволците разследват и руската военна инвазия в Сирия.

Създател на общността е Роман Бурко – военен журналист от Севастопол, съосновател на проекта е военният анализатор от Грузия Ираклий Комахидзе. В екипа участват доброволци – ІТ-специалисти, преводачи, журналисти, програмисти. Физически те могат да бъдат в различни географски точки, но комуникират помежду си по Интернет. InformNapalm разполага със собствени информатори в окупираните райони, които предават информация от първа ръка. За да може събраната информация да достигне до колкото се може по-голяма аудитория, тя се превежда на повече от 20 езика.

– До каква степен картината от зоната на АТО /антитерористична операция – б.пр./, която ни показват представителите на Министерството на отбраната и други държавни лица, се различава от това, което виждате вие? Обикновено какви са разликите?

– Най-често тези „картини от АТО” не се различават по нивото на достоверност, а по представяните от нас аспекти на руската агресия, по начина на поднасяне на получената информация.
Нашите цели и инструментите за изучаване на ситуацията за различни от тези на държавните структури. Те броят случаите на нарушаване на режима на прекратяване на огъня, по някакъв начин изчисляват броя на екстремистите. А ние намираме конкретни военнослужещи и тяхното въоръжение, водим отчет на откритите подразделения на въоръжените сили на РФ. Може да се каже, че имаме разделение на труда.

 – В какви отношения сте с представителите на държавните структури? Например, с Министерството на отбраната?

– Имаме нормални отношения с отделни офицери. Поддържаме връзки на хоризонтално ниво, но от самото ръководство на различните държавни структури предпочитаме да стоим настрана. Не сме адепти на идеята, че навсякъде има предатели, но понякога е по-добре да се изчака, докато се прояви същността на всеки човек. Войната е лакмусова хартия, която много бързо показва кой кой е.

– Според вас кои са трите най-главни и важни достижения на вашия екип в резултат на вашата работа?

– Ние поставихме ултиматум на руското военно ръководство: в отговор на всяко нарушение на примирието в Донбас разкриваме личните данни на руски военни пилоти, участващи в кремълската авантюра в Сирия.
Към днешна дата (към 21 октомври – б.пр) вече са обнародвани данните на осем пилоти. Подготвя се за публикуване информация за още един руски летец, забелязан в Сирия. Този път ще пуснем информацията в открит достъп не във връзка с нарушаване на примирието в Донбас, както правехме по-рано, а като допълнение към писмо, в което ни изпратихавидео за ужасяващите последици от бомбардировките на руската авиация с коментари на очевидци.

Или трябва окончателно да отсечем от себе си пипалата на московския октопод и да посветим изцяло всичките си сили за извършването на реформите, за пълна милитаризация на украинското общество, или да престанем да хленчим, че политиката на Европа е много предпазлива и пасивна.

 

Освен че публикуваме събраната от нас информация, ние я превеждаме на много езици, включително английски, немски, шведски и арабски.
Постижение е, че нашите действия принудиха Дмитрий Песков – прессекретаря на руския президент, да се оправдава и да прави официални изявления в пресата в отговор на нашия ултиматум. Най-голямата новинарска телевизия, излъчваща на арабски – „Ал Арабия” (араб. العربية‎‎) в публикация на своя сайт ни сравни с WikiLeaks и дори посочи линк към нашия Twitter акаунт.

В края на август представихме огромна база данни и инфографика, където бяха внесени разследванията и публикациите относно руското военно присъствие в Донбас. В нашата база бяха включени над 120 собствени OSINT разследвания [Open-source intelligence – разузнаване на базата на открити източници] с посочени конкретни факти за идентифициран личен състав, въоръжение и техника от 61 войскови части на ВС на РФ. Това е информация, която сме събирали повече от година. Резултатите от нашата работа бяха показани на военните аташета от над 10 страни и бяха предадени на Министерството на информационната политика на Украйна за по-нататъшно използване в международни прояви.
 

– Каква информация обикновено намирате чрез социалните мрежи? Как се издават руснаците?

– Руснаците ги издава тщеславието. И водката.
А социалните мрежи са прекрасен инструмент за извличане на информация за тщеславни хора. Руските военни обичат да си правят селфи, да публикуват подробности за личния си живот и да се хвалят с оръжието си пред приятели. Но висш пилотаж в OSINT разузнаването е комплексното съпоставяне на данните. Често информацията от социалната мрежа е само един от елементите на общия пъзел. Ние използваме също така сателитни карти и съобщения във форумите, идентифицираме полезни нюанси във видео материали, заснети от самите екстремисти, от руски журналисти или военни. Имаме си и своите тайни за обработването на информацията от социалните мрежи. Като свърши войната, може би ще разкажем за тях.

– Как реагират на вашите публикации в самия Донбас? Особено хората, които в началото гравитираха към Русия и приветстваха проекта „Новорусия”?

– Там живеят различни хора и всеки по свой начин реагира на руската пропаганда. Но намирам за показателно, че след излизането на поредната статия или съобщение се появяват хора, които пишат лични съобщения, благодарят и потвърждават информацията, като я допълват с нови факти. По този начин се запознах с повечето ми информатори от окупираните райони. Това са едни много добри и патриотични хора, които въпреки всички трудности и лишения обичат Украйна и с всички сили помагат за победата в тази война.

– Как изобщо се променя светогледа и виждането за ситуацията сред жителите на Донбас? Много ли са онези, които отначало са искали да се отцепят и да се присъединят към Русия, а сега съжаляват за това? Какво изобщо искат днес хората в Донецка и Луганска области?

– Не мога да преценя дали са много или са малко, тъй като кръгът от хора в Донбас, с които общувам, не е представителна извадка. Това е въпрос по-скоро към социолозите, отколкото към нашия екип.
Но например, хакерите от „Анонимния интернационал” разкриха кореспонденция на аналитически център, който работи в окупирания Донецк, и там беше посочено, че 15% подкрепят „ДНР” и Русия. Нямам основания да не вярвам на тези цифри, тъй като повечето хора просто са уморени от войната. Наистина, за бедственото си положение те често обвиняват не онези, които са окупирали градовете им, а Украйна – за това, че не е успяла да ги защити.

Започвайки война с мюсюлманския свят, Русия си подписа присъдата. В бъдеще тази страна няма да я има на картата на света.

– Как бихте описали ситуацията в Донбас в момента? Доколко са уверени и правдиви твърденията, че войната е приключила?

– Оценявайки ситуацията комплексно, а не само според официалните доклади от Донбас, мисля, че главната буря тепърва предстои. Градусът на опасността непрекъснато се увеличава. Този конфликт в сърцето на Европа е трудно да бъде замразен, въпреки всички споразумения от Минск.

– Въз основа на какво правите такова заключение – че главната буря тепърва предстои?

– Сега наблюдаваме вече втора вълна́ на ескалацията. Русия няколко години репетираше в Сирия методите за водене на подла и скрита война, след това тези методи бяха приложени в Украйна. Сега репетират фазата на открита война с използването на руските ВВС и балистични ракети. Ние трябва да бъдем готови за подобно развитие на събитията.
 

– Но с каква цел Русия ще настъпва отново? Пак ще се бори за независимостта на „ДНР”? При предишните опити претърпя грандиозен провал.

– Не, на тях не им трябва ДНР, трябва им цяла Украйна. Трудно е да се предскаже къде точно трябва да се очаква някаква клопка. Това може да бъде и обстрелване на крайбрежието на Мариупол с помощта на флота като в Сирия, и използване на авиацията под предлог извършване на антитерористична операция срещу група на ИДИЛ в Украйна. Може да бъде използван всякакъв повод. Не искам да плаша читателите, но аз лично не вярвам, че Русия ще отстъпи.

– Какво можете да кажете за рейса МН17? Вие извършвахте разследване и предоставихте материалите на холандската полиция. Как ги използва тя и продължава ли вашето сътрудничество при следващите разследвания?

– Доброволците от InformNapalm участваха активно в събирането на доказателства относно участието на Руската федерация в унищожаването на малазийския Boeing-777 в небето над Донбас. Материалите от две разследвания на InformNapalm бяха предоставени на холандската полиция.

Първото разследване беше свързано с идентифицирани в профила на Дмитрий Зубов, руски военнослужещ на срочна служба от 147-и автомобилен батальон за материално осигуряване на РФ (военно поделение 83466) снимки на прехвърлянето на колона зенитно-ракетни комплекси „Бук” към украинската граница. Прехвърлянето е извършено точно 14 дни преди трагедията с MH17. След публикацията акаунта на Дмитрий Зубов беше спешно изтрит с опит да се унищожи информацията, но тя е запазена в архива, достъпна е и може да бъде разгледана.

Второто разследване на InformNapalm беше относно влекача Volvo, превозвал комплекса „Бук” в района, контролиран от екстремистите. Снимката на този влекач е включена в отчетите на следствената група като веществено доказателство.

Доброволците от InformNapalm определиха и точното местоположение на базата на екстремистите, където този влекач беше забелязан през октомври, вече няколко месеца след трагедията. Базата е разположена в град Снежное, близо до мина „Ударник”, в района, контролиран от екстремистите. Заслужава да се отбележи, че отломките от Боинга бяха намерени в района на Шахтьорск – на около 20 километра от Снежное, където е забелязан влекача Volvo.

Интересното е, че и двете разследвания бяха извършени от доброволци на InformNapalm, които живеят постоянно в зоната на бойните действия, в близост до фронтовата линия и в тила на групировките на противника. Затова просто не ми се обръща езика да ги нарека диванни воини, както е прието да се казва за блогърите. Те са граждани на Украйна, които с риск за живота си се опитват да правят всичко възможно за победата, включително и на информационния фронт.

Както вече споменавах, нашата дейност по този въпрос не е системна, а е ситуативна. Ако откриваме някаква полезна информация по темата за MH17 – обаждаме се на горещата линия и предаваме информацията на холандската полиция. Но не се занимаваме специално с изследването на този въпрос.

– Трябва ли да се очаква, че всички виновници за тази катастрофа ще бъдат наказани? Онези, които са превозвали комплекса „Бук”, които са изстрелвали ракетата, които са издали такава заповед – всички ли ще бъдат наказани?

– Мисля, че изпълнителите вече отдавна „хранят червеите” в Донбас. Що се отнася до възложителите – въпросът за неизбежността на наказанието не е от моята компетенция, а от компетенцията на висшите сили.

– Кой печели в информационната война, която се води през цялото това време между Русия и Украйна? Русия с нейните разпънати на кръст момченца, птички червенушки и рускоезични бебета /най-разпространените фейкове на руската пропаганда – б.пр./ може ли да постигне целта си? Украйна губи ли в някакъв аспект?

– Въпросът е риторичен. Нека ви отговорят чиновниците от държавните институции, които се занимават с информационната политика. От своя страна, като граждани и патриоти, ние правим всичко, каквото можем, за да преобърнем тази ситуация. Но срещу Голиат е безсмислено да се използват похвати от борба класически стил, той трябва да бъде повален с прицелни точкови дистанционни удари.

– Колко още такива удари трябват, за да бъде повален окончателно?

– Решаващият удар трябва да е не само информационен.

– Какви са главните грешки, които допусна Украйна по време на този конфликт? Какво щеше да е по-различното при едни правилни действия?

– Бяха направени много грешки. Като се започне от използваните термини по отношение на окупационните войски и се приключи с нерешителността при взимането на волеви решения.

– Добре, тогава каква е най-главната грешка?

– Главната грешка са половинчатите мерки и двойните стандарти. Чуждестранните партньори не обичат двусмислието при тълкуването и при вземането на решения. И тази грешка съпътства повечето от стъпките, които прави Украйна. Или трябва окончателно да отсечем от себе си пипалата на московския октопод и да посветим изцяло всичките си сили за извършването на реформите, за пълна милитаризация на украинското общество, или да престанем да хленчим, че политиката на Европа е много предпазлива и пасивна.
Въпреки пролятата кръв и представяните доказателства за руските войски в Донбас, въпреки че Путин се отказа от своя проект „Новорусия”, въпреки че е обнародван доклада за МН17 – все едно в Русия има хора, които подкрепят Путин, които сериозно смятат, че за всичко е виновна Америка, които вярват, че украинци са свалили самолета. Защо?
Те се намират постоянно в една създадена специално за тях информационна матрица. Много хора разбират, че тяхната матрица и реалността често са противоположни. Но малко са онези, които имат необходимите сили да излязат от тази система.

– Какво може да се направи, за да се отворят очите на хората за това какво се случва?

– Рестартиране. И рестартирането ще настъпи скоро, ще бъде болезнено и не всички ще оцелеят.

– Как ще се случи това рестартиране?

– Чрез кръвопролития. Те вече изпуснаха своя шанс да живеят в мирна и просперираща страна. Започвайки война с мюсюлманския свят, Русия си подписа присъдата. В бъдеще тази страна няма да я има на картата на света.

– След Украйна Русия се насочи към Сирия. Извършвахте ли свои разследвания на тази тема? Имате ли хора, които да работят непосредствено в Сирия, или се опирате на информация в интернет – фото/видео и други подобни материали?

– Русия не си е тръгвала от Украйна, просто сега информационният фокус се измести повече към Сирия. Но руската армия все още демонстрира активност в окупираната част на Донбас и нашите разследвания постоянно регистрират това. Информаторите ни продължават да съобщават за придвижването на екстремисти и бойна техники на обединените руско-сепаратистки сили.
Що се отнася до Сирия, да, имаме информатори и преводачи там на място. Комуникираме с мирни жители и бойци от Свободната сирийска армия.

– Как мислите, какво може да спре Русия и Путин? Как и кога ще престанат да гледат към чуждото?

– Имперските амбиции на Кремъл могат да бъдат спрени само чрез тотално преформатиране – условно казано, вирусите трябва да бъдат ликвидирани изцяло, а територията да бъде разделена на голям брой „логически дискове” и предоставена на националните малцинства. Затворът на народите трябва да бъде унищожен. Но процесът на разрушаването ще бъде доста болезнен.

Например, при поредната бомбардировка на руската авиация в района на Джебел Акдар по информация на Сирийския център за мониторинг на човешките права (OSDH) са загинали 45 души. А според бойците от Свободната сирийска армия, с които ние също поддържаме връзка, загиналите мирни жители са повече от 50. Сред убитите е и командирът на бунтовническата Първа крайбрежна дивизия Базил Замо, който се е сражавал в редиците на Свободната сирийска армия срещу режима на Башар Асад. Няколко часа след инцидента в арабския сегмент на интернет започнаха да се появяват плакати с призиви за борба срещу „руските военни престъпници”.

Няколко седмици преди това беше обявен Джихад срещу Русия. Обявиха го както духовни лидери от Саудитска Арабия, така и екстремисти от ИДИЛ. Това означава, че скоро Русия ще бъде разкъсвана от атентати и безредици, които ще подкопаят руската система и страната ще потъне в хаос. Започвайки военна интервенция в Сирия, Кремъл отвори кутията на Пандора.

ОЩЕ + ИНФОГРАФИКИ





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1315252
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.