Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2015 22:53 - Военна хроника – 16.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (14-15.11.2015 г.) подразделенията на руско-терористичните войски в Донбас продължиха да обстрелват предните позиции на украинската армия, както и населени места, намиращи се под контрола на Украйна в зоната на АТО. При обстрелите екстремистите използваха 82-мм и 120-мм минохвъргачки, въоръжението на БМП-1,2 и БТР-70,80, гранатомети, зенитни системи ЗУ-23-2. В редица райони екстремистите правиха активни опити за настъпление срещу позициите на силите на АТО (в „сивата зона“), както и продължиха разузнаването, минирането на местността и диверсионно-терористичните си атаки.

В района на Зайцево две пехотни групи на терористите (20-25 души всяка) се опитаха да приближат непосредствено до опорния пункт на силите на АТО под прикритието на плътен стрелкови огън и огъня на 82-мм минохъргачки (няколко пъти нанесоха удари и с минимум три АГС-17). Огънят на украинските подразделения принуди противника да се изтегли на изходните си позиции.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 16 ноември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Южно от Новгородское група на екстремистите до 20 души също опита „да се промъкне“ в тактическия тил на украинските войски. По време на скритото им придвижване в „неутралната ивица“ тази група беше разкрита (фактически непосредствено до контролно-наблюдателния пункт на силите на АТО – на не повече от 200 м) и украинската бойна охрана влезе във въоръжен сблъсък. След час престрелка ДРГ /диверсионно-разузнавателната група/ на противника се изтегли.

В района на Пески (малко на юг от населеното място), откривайки огън с въоръжение на минимум две БМП-2, три пехотни групи на терористите атакуваха предните позиции на силите на АТО. Атаката беше демонстративна и най-вероятно с цел разкриване на огневите точки на силите на АТО на предната линия.

Аналогични бяха действията на екстремистите в района на Гранитное, Счастие, Красногоровка, Маринка, южно от Попасная. При тези провокации бяха използвани 82-мм минохвъргачки (2 пъти 120-мм минохвъргачки), както и друго въоръжение – ЗУ-23-2, АГС-17, голямокалибрени картечници. С минохвъргачки и гранатомети бяха обстрелвани и Широкино и Новотошковка.

В действията си екстремистите се придържат към приблизително еднаква схема – скрито излизане в неутралната ивица с цел скъсяване дистанцията на ефективния огън, следва заемане на скрити позиции, внезапно откриване на масиран огън със стрелково оръжие и изтегляне под прикритието на 82-мм минохвъргачки, АГС-17, 21, понякога на въоръжението на ББМ, които предварително са разположени за целта на предната линия. Понякога се регистрират явни провокации с цел откриване на ответен огън за разкриване на местопожението на огневите средства на силите на АТО. Екстремистите обикновено действат с групи до 30 души, в повечето случаи разделени на подгрупи – огнева, прикриваща, за наблюдение, за отвличане на вниманието и т.н. – в зависимост от целите и задачите им, но могат да действат и като едно подразделение.

При провокации от този род протичникът в повечето случаи показва много ниско ниво на взаимодействие. Понякога огневите средства за „прикритие“ закъсняват с откриването на огъня, често терористите действат явно непрофесионално – вдигат шум, не спазват изискванията за скрито придвижване и заемане на позиции, откриват огън некоординирано или хаотично и неприцелно.

В няколко района (Счастие, Станица Луганская, на Приморското направление) са регистрирани случаи, когато екстремисти загиват от собствените си мини и минни заграждения.

По информация на ИС такава ниска степен на подготовка е характерна за подразделения от руски наемници, пристигащи при ротация от РФ, както и за групи от местни екстремисти, наскоро „призовани“ и „мобилизирани“, преминали кратък курс на подготовка в „учебните центрове“ на „ДНР/ЛНР“ – всъщност става въпрос за „пушечно месо“.

Регистрирано е прехвърляне на танкове на екстремистите от Александровка (Донецк, района на Маринка) на югоизток, към Луганское.

Екстремистите продължават да се подготвят усилено за „настъплението на силите на АТО“ на Артьомовското направление. В района на Горловка пристигна поредната усилена „мотострелкова рота“ на терористите (от разформирования учебен център в Моспино) – 4 БТР-80, 2 БМП-2, 2 МТ-ЛБ, 3 Камаз-а, Урал – фургон с прикачена дизелова елекстростанция ДЕС-100, 2 УАЗ-469 и 3 цивилни джипа.

Като цяло през последните три денонощия „Горловският гарнизон“ на екстремистите се попълни най-малко с усилен батальон – до 600 души личен състав, 30-32 разнообразни ББМ, 8-10 танка и 4 огневи батареи стволна артилерия (разгърнати източно от Горловка) - в допълнение към по-рано разгърнатите сили и средства. В момента в района на Горловка са разгърнати 2 „мотострелкови бригади“, както и няколко „отделни“ роти и батальони, както и  артилерийски подразделения.

В района на Стаханов са регистрирани няколко огневи подразделения реактивна артилерия на екстремистите – три 122-мм РСЗО БМ-21 „Град“ на позиции в югоизточните покрайнини на селището, под прикритието на частни домове. По направление от Брянка към Стаханов е регистрирано придвижването на още четири РСЗО, 2 МТ-ЛБ и два Урал-а (батарейни транспортно-зареждащи машини).

От района на Луганск в посока към Счастие се придвижват три ДРГ на екстремистите (по 4-5 души във всяка група). Две от тях са преминали подготовка на територията на „ЛНР“, а една – в „ДНР“. Задачата на всяка група е миниране на местността и залавяне на пленници.

От екстремисти от подразделения на „4-а омбр от 2-ри армейски корпус на ЛНР“ са сформирани групи от техници за ремонтиране на военна техника в създадената база на „ремонтната рота“ в Краснодон. В момента мястото на дислокация на „ремонтната рота“ на „4-а омбр от 2-ри АК на ЛНР“ е Алчевск, ул. Ленинградска. Всички подразделения на „2-ри АК на ЛНР“ спешно получават резервни части за военната си техника.

Разузнавателни подразделения от „4-а омбр от 2-ри АК на ЛНР“ (с място на постоянна дислокация Алчевск, Перевалск, Красний Луч) съвместно с екстремистите от минохвъргачна батарея от „2-а омбр от 2-ри АК на ЛНР“ се изтеглиха на предни позиции в района на Соколники, Пришиб.

Регистрирани са активни мероприятия за маскиране на тежка военна техника на екстремистите и за укрепване на отбранителните съоръжения в района на Весьолая Гора, Славяносербски район.

В съответствие с указанията на главатарите на „2-ри АК на ЛНР“ цялата военна техника на подразделенията е напълно заредена с гориво. На въоръжение на танковия батальон на „2-а омбр от 2-ри АК на ЛНР“ се намират 40 танка, за осигуряване с гориво-смазочни материали се използват 6 цистерни.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian










Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314508
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.