Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 20:58 - Военна хроника – 19-20.11.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.11.2015 00:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на силите на АТО и цивилни обекти, използвайки стрелково въоръжение, гранатомети, зенитни системи, въоръжение на бронирана техника, минохвъргачки (82-мм и 120-мм) /през последното денонощие веднъж беше използван ПТРК /противотанков ракетен комплекс/. Пехотни групи на екстремистите, приближавайки се към позициите на украинските войски, на два пъти провокираха въоръжени сблъсъци с предните подразделения на силите на АТО.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 19 ноември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Подразделенията на руско-терористичните войски бяха най-активни в района от Маринка до северните покрайнини на Горловка (Красногровка, Маринка, Донецкото летище, Пески, Авдеевка, Новгородское, Опитное, Шуми), както и на Артьомовското направление. В района на Пески (в посока към Невелское и недовършения надлез) екстремистите използваха активно 82-мм минохвъргачки и ЗУ-23-2, както и ББМ (3 БМП от маскирани позиции).

Екстремистите използват зенитни системи с цел рязко увеличаване на плътността на огъня по позициите на силите на АТО (макар че в повечето случаи се наблюдава неприцелен огън по украинските позиции).

На фланговете на Светлодарския плацдарм на Артьомовското направление (в района на Лозовое и в района на Троицкое) по време на активните обстрели екстремистите се опитаха да разкрият конфигурацията на линията на отбрана и огневите точки на силите на АТО.

Едновременно в няколко района се наблюдава появата на голям брой снайперски групи на екстремистите с най-различна степен на подготовка – от неопитни до професионалисти (последните са главно военнослужещи от ВС на РФ). Същото важи и за групите от сапьори на терористите – в редица райони продължават да се регистрират самовзривявания при миниране на местността от екстремистите.

Терористите продължават да извършват и разузнаване на предната линия на силите на АТО, диверсии, активно миниране на местността.
В някои райони на първата линия на екстремистите се отбелязва появата на руски комплекси за наземно разузнаване ПСНР-8 „Кредо-М1“ (1Л120). Такива комплекси са регистрирани южно от Донецк (района на Гранитное) и в района на Саханка. Комплексите се обслужват от военнослужещи на ВС на РФ, „маскирани“ като местни терористи.

В Киевския район на Донецк (в посока Пески) екстремистите съсредоточават сили и средства – през последното денонощие към по-рано разположените там подразделения са прехвърлени около две роти - 220-240 души. В този район са регистрирани и до двадесет ББМ и 6 танка.

В зоната между Хомутовската степ и Новоазовское се прехвърля сборна тактическа група на екстремистите - 240-260 души, с 22 ББМ и 11 камиона. В този район са прехвърлени и до 10 танка от изтеглените от района на Безименное.

В района на „Лутугинските лагери“ (където екстремистите по-рано усилено струпваха артилерия от „северния район“) е създаден „артилерийски резерв“ на терористите на Луганското направление:  осемнадесет 122-мм и 152-мм САУ 2С1 и 2С3 съответно, минимум 14 системи БМ-21 122-мм РСЗО „Град“, двадесет и четири 122-мм гаубици Д-30 (Д-30А) и 152-мм гаубици „Мста-Б“. Артилерията е групирана на няколко места и при необходимост може оперативно да се прехвърли в необходимия район. По предварителна информация от този „резерв“ вече се прехвърлят малки групи (по 3-4 оръдия) в района източно от Луганск и към Алчевск.

„МГБ на ЛНР“ /Министерство на държавната сигурност/ стартира поредната вълна́ на „мобилизация“. Мобилизират се бивши украински военнослужещи и служители на органите на реда, които живеят в окупираните райои на Луганска област. Като официална причина за „мобилизацията“ се изтъква необходимостта да се засили борбата с престъпността в „републиката“.

В Шахтьорския район на Донецка област пристигнаха кадрови руски военнослужещи, които замениха ръководството на бандитските формирования на „ДНР“, дислоцирани в този район.

Руските военнослужещи започнаха да осъществяват строг контрол на дисциплината в подразделенията: строго са забранени употребата на алкохол от екстремистите и самоволното напускане на мястото на дислокация.

 

20.11.2015 г.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват активно позициите на силите на АТО и цивилни обекти, като използват главно стрелково въоръжение, гранатомети, (включително СПГ-9 и АГС-17), зенитни системи ЗУ-23-2, минохвъргачки (82-мм и 120-мм). Регистрирано е и използването от страна на терористите на реактивна артилерия (РСЗО) и въоръжение на БМП-2 и БТР-80.

Екстремистите водеха огън най-вече западно и северозападно от Донецк, както и в няколко района на Артьомовското направление. Главната цел на повечето от обстрелите е украинските войски да бъдат провокирани да открият ответен огън с тежко въоръжение, което да бъде регистрирано включително и от „наблюдателните групи“ на СММ на ОССЕ. В тези „наблюдателни групи“ се забелязва присъствието на граждани на РФ, включително кадри на военното разузнаване, работещи под „дипломатическо“ прикритие.

През последното денонощие пехотни групи на екстремистите едновременно в няколко района по протежение на линията на разграничение между страните се опитаха да приближат предните позиции на силите на  АТО, като откриваха огън и се опитваха се принудят подразделенията на украинските войски да отстъпят.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 20 ноември / Министерство на отбраната на Украйна

Например, в района на Шуми, Зайцево, Дружба, Гладосово едновременно в няколко района действаха няколко пехотни групи на терористите, които се приближаваха до предните опорни пунктове на силите на АТО и откриваха огън със стрелково автоматично оръжие и голямокалибрени картечници, както и с 82-мм минохвъргачки и въоръжение на БМП-2.

В района на Авдеевка и южно от нея (Опитное, позициите срещу Донецкото летище в района на околовръстното шосе, северозападно от Пески) екстремистите водеха интензивен огън със стрелково въоръжение и голямокалибрени картечници, два пъти използваха ЗУ-23-2 и минохвъргачки 82-мм, два пъти беше регистрирана и стрелба с въоръжение на БТР-80. И в двата случая по време на обстрелите пехотните групи на терористите се опитаха да доближат предните позиции на силите на АТО.

В района на Красногоровка (в посока към Невелское), както и в района на Маринка екстремистите обстрелваха украинските позиции с  АГС-17 и 82-мм минохвъргачки. В района между двете населени места се придвижваха малки групи на терористите.

В района на Лозовое (Светлодарския плацдарм) екстремистите два пъти обтрелваха прицелно със стрелково въоръжение предните позиции на силите на АТО, като за тази цел в „сивата зона“ излизаше пехотна група на противника (усилен взвод – до 40 души).

Южно от Попасная (включително в района на Троицкое) се отбелязва присъствието на първа линия на голямо подразделение на екстремистите (до усилена рота – около 120-130 души), което периодично се разделя на малки групи, които обстрелват позициите на украинските войски, включително с 82-мм минохвъргачки и гранатомети.

В района на Спартак /район на Донецк/ пристигнаха с автомобили около 120-130 екстремисти, които разполагат минимум със седем минохвъргачки.

От Донецк 2 танка на терористите, по-рано забелязани в района на стадион „Монолит“, през нощта са прехвърлени на северното направление (в района на  Ясиноватая).

Екстремистите прехвърлиха част от бронираната техника, която по-рано беше регистрирана на позиции в района на Александровка, на юг към Еленовка -  общо 4 БМП-2 и 2 МТ-ЛБ.

По протежение на фронтовата линия в района от Новотошковское до Трьохизбенка терористите вече са съсредоточили най-малко два непълни батальона, които са позиционирани в два ешелона - общо 340-360 екстремисти с артилерийски дивизион (изтеглен в района на Червоногвардейское).

На приморското направление са регистрирани подразделения на руски десантчици, по-рано прехвърлени в Таганрог (РФ). Забелязана е колона, включваща до 10 ББМ (МТ-ЛБ, БМП-1, БМП-2, най-малко два БТР-Д), две цистрени за гориво (МАЗ) и 4 закрити Камаз-а. Това подразделение се прехвърля в района южно от Телманово.

На контролно-пропускателен пункт на „ДНР“ в района на Зайцево са регистрирани екстремисти с униформи с нашивки на „СОБР“ (специален отряд за бързо реагиране) – спецподразделение към МВР на Русия. Те не крият, че са служители на руските органи на реда.

Екстремисти от „ЛНР“ оборудват огневи позиции и фортификационни съоръжения в района между Лотиково и железопътната станция Славяносербск. Екстремистите също така са оборудвали контролно-пропускателен пост в района на Чернухино (на мястото на бившия пост на украинската армия).


Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian

 










Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307973
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.