Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2015 13:57 - "За Путин Крим и Източна Украйна са били само началото"
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2015 14:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТЕРОРИЗМЪТ. ХИБРИДНАТА ВОЙНА. РУСИЯ 

imageАвтор: Александър Турчинов, Секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

Петък, 13 ноември 2015 г. Тази дата се превърна в черна страница в историята на Европа. Започнала на стадиона, на който по това време се играеше футболен мач, из Париж се разля кървавата вълна на атентатите. Убийствата в уютните ресторанти в центъра на града бяха прелюдия към нахлуването в концертната зала, където загинаха 89 души.

Всеки изстрел на терористите, дори и да не е носел смърт, е сеел паника и страх, усещане за собствената беззащитност и уязвимост. Този черен петък донесе смъртта на 129 души. 129 прекъснати живота... Какво се случи? Каква беше целта?

Днес вече можем да кажем, че това не бяха обикновени терористични актове. Това беше една запланувана акция в рамките на започнатата срещу Европа хибридна война.

„Хибридна война” е сравнително ново понятие, което възникна през този век. Това е война, която съчетава фундаментално различни видове и методи за воденето й, които се прилагат координирано за постигане на поставените цели. При това страната - агресор може да не обявява официално война и да се опитва публично да остава дистанцирана от разпаления от нея конфликт.

За хибридната война е характерно прилагането освен на класическите методи за водене на бойни действия (използването на части на редовната армия, модерно въоръжение и бойна техника), също и създаване на нередовни въоръжени формирования (терористи, диверсанти, партизани, провокатори и др. под.), а така също използване на други форми и методи за нанасяне на значителни загуби на противника - икономически, енергийни, екологични, комбинирани с мощни информационни и кибер атаки. Използва се доста широк спектър от методи - от управляем кървав терор и диверсии до финансиране на мръсни информационни кампании и радикални политически проекти.

image

Целта на хибридната война е чрез комбиниране на външна агресия и вътрешна дестабилизация противникът да бъде унищожен или да бъде принуден да взема необходимите на агресора решения.

Именно с това се сблъска Украйна от февруари 2014 г. насам. Русия почти две години изпробва в нашата страна методиката за водене на широкомащабна хибридна война. Първата стъпка беше окупирането на Крим от въоръжените сили на Руската федерация. Последва войната в Източна Украйна, която се води от части на редовната руска армия под прикритието на криминални ерзац войски - така наречените „опълченци”. Последваха и диверсионно-терористични действия в Киев, Харковска, Одеска и други области; мощни информациони и кибер атаки; опити за дестабилизиране на вътрешната ситуация в страната, икономически и енергиен натиск; провокиране и подкрепа на сепаратизъм и екстремистки действия на радикални сили и др. под.

Но се оказа, че за Путин Крим и Източна Украйна са били само началото. Едно начало, което разруши колективната система за сигурност и европейските граници, като измени паритета на силите в региона. И сега хибридната война, водена от Русия, започва да се разпространява в Европа.

Наскоро българският президент Росен Плевнелиев заяви, че Русия вече е започнала хибридна война на Балканите с цел дестабилизирането на цяла Европа. Той обвини Москва за организирането на масирана кибер атака срещу български държавни институции и за десеткратното увеличаване на броя на навлизанията на руски самолети във въздушното пространство на страната му. Това, че Русия нарушава въздушното пространство и морските граници на балтийските и скандинавските държави, вече не учудва никого. Поръчкови платени вестникарски и телевизиони репортажи, които показват колко е важно да сме приятели с „добрите руснаци” и които са пълни с помия по адрес на Украйна, се появяват натрапчиво в европейските медии.

Информационната експанзия винаги е прелюдия към военна експанзия. Научихме това след Крим и Донбас. Научихме го ние, но не и Европа!

Скандалите за руското финансиране на десни радикални политически сили, включително и не случайно в същата тази Франция (партията „Национален фронт” на Мари Льо Пен получи „кредит” от 9 милиона евро за партийната си дейност от „Първа чешко-руска банка”), за съжаление, не намалиха техния рейтинг и влияние...

След бомбардирането на Сирия от руската авиация стремително се активизираха неконтролируемите потоци от и без това големия брой мигранти в ЕС, което се превърна в сериозен импулс за дестабилизиране на ситуацията в Европа.

image

Разбира се, Русия не нанася мощни въздушни удари по Европейския съюз, а засега по сирийските провинции Латакия, Хама и Хомс. Но всяка експлозия не само убива хора, но и предизвиква многохилядни вълни от бежанци, принудени да бягат от смъртта, да изоставят унищожените си домове.

По този начин Европа стана не само наблюдател, но и мишена в хибридната война, започната на континента от Русия. Путин принуди Европа да изразходва значителни средства и ресурси за решаване на проблемите на миграцията, чиито мащаби дестабилизираха ЕС.

Целта беше не само да се отклони вниманието от украинския въпрос. Бяха създадени уникални условия за проникването в европейските страни на хиляди подготовени и въоръжени терористи и привърженици на радикални ислямски движения. На свой ред рязкото засилване на заплахите от тероризъм, което значително надхвърли прага на ефективно реагиране на европейските специални служби и другите държавни институции, доведе до трагедията в Париж.

Между другото, ефективното използване на миграционната тема в хибридната война вдъхнови Русия за промяна на официалните условия за пребиваване на украински граждани в РФ. Създават се предпоставки за депортирането на наши граждани и инфилтрирането в Украйна на специално подготовени антиукраински елементи с цел по-нататъшно дестабилизиране на обстановката. Очевидно е, че голяма част от трудовата миграция ще бъде насочена и към страните от ЕС. По този начин руското ръководство, без особено да крие намеренията си, се стреми да нанесе допълнителни миграционни удари срещу Европа, както и да постави под съмнение възможността за либерализация на визовия режим между Украйна и ЕС през 2016 година.

Истеричната реакция  на Кремъл по повод на руския бомбардировач, унищожен от турските военни, оставя впечатлението, че той е бил свален не над територията на суверенна Турция, а най-малкото над Червения площад в Москва. Войнствено настроеният Путин разпалено и без никакви доказателства обвини Турция, че сътрудничи с ИДИЛ, като купува нелегално от нея петрол. Но според приетите в САЩ на 25 ноември 2015 г. санкционни списъци относно лицата, които сътрудничат с ИДИЛ, респективно във връзка с нелегалната търговия с петрол, там фигурират именно представители на Русия (К. Илюмжинов, Д. Хосвани, банка „Руски финансов алианс” и т.н.). Естествено, едно такова сътрудничество с терористите не е било възможно без одобрението на висшето ръководство на Русия.

Но да се върнем към кървавите терористичните атаки във Франция. Несъмнено, ръководството на тази страна се опитва да направи всичко, за да защити гражданите си. На 17 ноември по време на речта си в парламента френският президент заяви, че е необходимо Франция да обедини усилия с Америка и Русия в борбата срещу тероризма. И ето, че Путин уверено позира пред камерите в Анталия на срещата на G-20, където лидерите на водещите страни усмихнати му стискат ръката.

Изявленията на президента Франсоа Оланд изглеждат логични: международният тероризъм трябва да бъде победен и за целта всички трябва да обединят усилията си. Но с кого иска да обедини усилия уважаваният от мен френски президент, който, между другото, направи доста за възстановяването на мира в Украйна?

Да обедини усилия с центъра, който финансира и организира терористичната заплаха срещу света? Да обедини усилия със страната, която нарушава демонстративно подписаните от нея международни договори и устава на ООН; със страната, налагаща вето на решението за създаване на международен трибунал за наказването на терористите - руски наемници, които с предоставения им от Русия зенитно-ракетен комплекс „Бук” уничтожиха малайзийския „Боинг”?

Съвременната история познава доста примери за използването на едни терористи в борбата срещу други, но едно такова сътрудничество никога не завършва с „happy end”. Трагично завърши опитът на някои западни спецслужби да си сътрудничат с радикални и терористични организации в Близкия Изток. Още от 70-те години на ХХ век имаше опити те да бъдат използвани като бариера срещу комунизацията и разпространяването на марксистската идеология в арабските страни.

Можем да си спомним за муджахидините в Афганистан, въоръжавани, финансирани и обучавани, за да се противопоставят на съветските войски в Афганистан. След постигането на целта те обърнаха оръжието срещу своите спонсори.

Същото важи и за добре известната днес на всички „Ал Кайда”. Бившият външен министър на Великобритания Робин Кук по време на изслушване в Камарата на общините обясни произхода на името на тази терористична организация. „Ал Кайда” на арабски е абревиатура на израза „в базата данни”. Тоест отначало тази организация представлява компютърна база данни за хиляди екстремисти, които първоначално изпълняват задачи, свързани с противодействие срещу комунистическата експанзия в Близкия Изток. И как свърши това?

„Ал Кайда” притежава достаточно голям боен опит и достатъчно оръжие и в някои области се конкурира с терористичната група „Ислямска държава”. Но на никой не му се обръща езикът да предложи обединяване на усилията с „Ал Кайда” за борба срещу ИДИЛ.

При това, ако се съди по мащаба на терористичната заплаха за международната общност и ударите, нанесени от Русия срещу колективната система за сигурност, „Ал Кайда”  е доста по-безобидна от Руската федерация. Защото Русия, действайки по класическа терористична схема, завладява не самолети или концертни зали, а един цял полуостров Крим, взима за заложници милиони хора, които живеят в завзетите райони на Донбас …

В същото време повечето западни политици не виждат очевидното: Русия се готви за сериозна и широкомащабна война. В Източна Украйна те разработваха технологията за извършване на наземни операции с използването на мощна артилерия и системи за залпов огън. В Сирия РФ провежда обучение и тренира бойното използване на своите самолети и ракети. Спомнете си, например, скорошните удари срещу Сирия с бойни ракети, изстреляни от стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, Ту-22МЗ, от подводницата „Ростов на Дон” или от корабите на Каспийската флотилия.

По този начин Путин проверява точността и ефективността на поразяване на цели с крилати ракети, базирани на море, под водата и във въздуха. Не трябва да се забравя, че същите тези ракети могат да са снабдени и с ядрени бойни глави. Тоест, Русия използва войната в Близкия Изток не само за спасяване на режима на Асад и своята средиземноморска военна база в Тартус, но и като безплатен полигон за демонстративни тренировки с бойно използване на мощно оръжие. РФ тренира, увеличава бойния си потенциал и явно се готови за нещо много по-различно от миротворчески операции.

Така агресията на Руската федерация, започнала през 2014 година срещу Украйна, се превърна в дългосрочен фактор на влияние не само върху украинската, но и върху световната политическа, икономическа, военна и социална реалност. Войната от нов тип - хибридна по форма и асиметрична по съдържание - деформира системата за глобална и регионална сигурност, както и съществуващата система на международното право.

Следва ясно да се разбере: руският режим няма намерение да спира. Той създава и използва „горещи точки” за тестване на нови оръжия, за трениране на нови тактики за водене на бойни действия, за да могат военните подразделения да придобиват боен опит, както и за да бъде оказван натиск върху страните, които му се съпротивляват. Путин иска с всякакви средства да реализира „геостратегията на реванша”.

Да не се забелязва заплахата от страна на Русия, а да се правят опити да се взаимодейства с нея - със страната, която разруши световния ред и окупира част от независима държава, със страната, която заплашва с ядрено оръжие и допринася за дестабилизацията в Европа и света, със страната, която не цени живота дори на собствените си граждани - това означава, че се гарантира и провокира прерастването на локалния военен конфликт в глобален. Това означава да се легализира краха на световния ред и да си спомогне за наближаването на момента, в който крилатите ракети ще полетят в някаква друга посока.

Съюз с терористи за борба срещу тероризма – това е безумие, което провокира още по-голяма агресия и насилие. Този съюз ще доведе до още повече жертви сред мирното население.

Опитите за договаряне с Русия и Путин задвижват механизма, чието действие видяхме на 11 септември – но в по-ужасен и брутален мащаб. 

Вместо сътрудничество Кремъл трябва да получи противодействие, съответстващо на всички компоненти на разпалената от Москва хибридна война: военно, икономическо, финансово, правно, информационно, кибернетично... Противодействието трябва да бъде консолидирано, комплексно, адекватно и главното - ефективно!

 

Източник:http://censor.net.ua/r362961


„Русия се бори с тероризма? Наистина ли? Не ме разсмивайте.”

Кремъл в разкрачено положение - между Париж и ДонбасГласувай:
7Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1227654
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2552
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.