Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2015 13:51 - Военна хроника – 22-23.12.2015 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1210 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.12.2015 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

22.12.2015 г.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват позициите на силите на АТО и населени места, намиращи се под контрола на украинската армия. През последното денонощие освен стрелково въоръжение, гранатомети и ЗУ-23-2, екстремистите използваха ББМ, танкове, 120-мм и 82-мм минохвъргачки. В редица райони пехотни групи на екстремистите се опитваха да доближат позициите на украинските войски и ги обстрелваха от близка дистанция. Освен обстрелите, терористите извършват интензивно разузнаване. ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ на противника се опитаха да проникнат в тактическия тил на силите на АТО.

През последното денонощие бяха обстрелвани позициите на украинските войски в района на Николаевка и Станица Луганская (със 120-мм и 82-мм минохвъргачки). В района на Сизое пехотни групи на екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО със стрелково оръжие от неутралната ивица.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 22 декември / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Троицкое откъм Калиново се придвижи група екстремисти с ръчни гранатомети и обстреля преден опорен пункт на силите на АТО от близка дистанция. (Както по-рано информира организацията ИС, формированията на екстремистите в този район бяха усилени).

В района на Светлодарския плацдарма откъм Нижнее Лозовое обстрелите по позициите на украинските войски (района на Луганское и Скелевое) се извършваха от подразделения на екстремистите с 82-мм минохвъргачки.

Действащите в северните и северозападните покрайнини на Горловка екстремисти не прекратяват опитите си да изтласкат подразделенията на силите на АТО от северните части на Зайцево, да заемат Жованка и редица обекти в района на Шуми и Майорск. Обстрелите се извършват главно със стрелково оръжие, 82-мм минохвъргачки и мобилни системи ЗУ-23-2 (върху камиони).

Редица участъци в ивицата от Красногоровка и до северните покрайнини на Авдеевка се намират под плътен огневи обстрел от страна на противника фактически денонощно. Екстремистите използват разнообразни средства за поразяване, включително минохвъргачки и бронирана техника. Пески, Опитное и Авдеевка се обстрелват от терористите редовно.

В района на Красногоровка екстремистите използваха танкове от „блуждаеща“ група бронетехника, действаща в няколко района по протежение на фронтовата линия. Откъм Старомихайловка се придвижи танк, който демонстративно зае позиция вдясно от развалините на индустралните обекти в района на местния водоем, а втори танк откри огън от жилищния сектор в западната част на Старомихайловка. След 10 изстрела с осколъчно-фугасни снаряди танкът се изтегли в дълбочина на населеното място заедно с „отвличащия вниманието“ танк. След това последва обстрел с 82-мм минохвъргачки (също от жилищния сектор).

В района на Новосьоловка есктремистите водеха огън с използването на въоръжението на два БМП-2 и един БТР-80 в режим „изход на позиция – откриване на огън – изтегляне“. Тази бронирана група имаше поддръжката на две пехотни групи терористи – едната откъм Батмановка, втората се излезе към неутралната ивица откъм Озеряновка.

Регистрирани са и обстрели от страна на екстремистите и в района на Маринка, северно от Гранитное, в района на  Попасная. В повечето случаи огънят беше неприцелен.

В Донецк (в района на Трудовских и Жилплощадка) екстремистите оборудват батальонен отбранителен район. На един от териконите в този район са оборудвани минохвъргачни позиции за обстрелване на позициите на силите на АТО в района на Маринка.

Продължава прегрупирането на силите на противника южно от Донецк. Личен състав се прехвърля в района на Еленовка, както и южно от нея, в близост до Докучаевските кариери, и в района на Телманово.Танкова рота на екстремистите (8 танка) е прехвърлена от района източно от Богдановка на северното направление.

Югозападно от Красноармейское екстремистите оборудват опорен пункт за прикриване на пътя от Мариупол за Телманово. Работите се извършват под прикритието на мотострелково подразделение (четири БМП-2 и няколко МТ-ЛБ).

На фона на ескалацията на конфликта ръководството на „ДНР“ е издало нареждане на ръководството на местните „медии“ с изискване да бъдат подготвени и разпространени телевизионни репортажи с постановъчни („фейкови“) записи, които да показват уж извършвани от силите на АТО обстрели с тежко въоръжение по жилищни квартали на Донецк. Сред задължителните изисквания е показването на разрушени жилищни сгради и градска инфраструктура, тела на загинали мирни жители.

Сред командния състав от средното звено на формированията на „ДНР“ се разпространява информацията за изтегляне с месец напред на датата на уж подготвяно широкомащабно настъпление на ВС на Украйна (по-рано се споменаваше периода края на декември 2015 г. – началото на януари 2016 г.) Сред екстремистите от „3-а мотострелкова бригада на армията на ДНР“ вървят слухове, че настъплението на украинските войски се подготвя за февруари 2016 г. На фона на распространяваните слухове се отбелязват случаи, когато „редовият състав“ на екстремистите е принуждаван от командирите да подписва договор за военна служба.

В същото време ръководството на „ДНР“ се опитва да реши проблема с допълнителното окомплектоване на подразделенията, влизащи в състава на „армията на ДНР“. Главатарят на „ДНР“ А. Захарченко е подписал указ за активно привличане към „военна служба“ на представителите на по-рано разоръжените „казашки формирования“.

Във въоръжените формирования на „ЛНР“, както и сред бившите екстремисти от НВФ на „ЛНР“ (преди всичко – уволнилите се от „военна служба“ поради раняване и инвалидност), се наблюдава ръст на социалното напрежение, дължащо се на липсата на „нормативно-правни актове“, с които да се удостоверява статута на „военнослужещите на републиката“. Въз основа на масови жалби от екстремистите, координационният съвет на организацията „Донбаско обединение на Новорусия“ е изготвил обръщение към главатаря на  „ЛНР“ И. Плотницкий с призив той да въведе ред в създалата се ситуация, както и „да бъде определена законодателно “ социалната защита на „военнослужещите на републиката“ и да им се предоставят съответните социални обезщетения.

 

23.12.2015 г.

При обстрелването на позициите на силите на АТО и цивилни обекти в Донбас руско-терористичните войски все по-активно използват тежко въоръжение (122-мм артилерия и танконе), които екстремистите и руските военнослужещи са върнали на позиции в много райони по протежение на линията на разграничение. Също така значително нарастна броят на опитите за настъпателни действия на тактическо ниво от страна на руско-терористичните войски.

Използвайки факта, че украинските войски като цяло спазват Минските споразумения (с изключение на случаите на откриване на ответен огън), екстремистите разширяват територията на контролираните от тях райони чрез въвеждане на подразделения в сивата зона (организацията ИС още преди 3 месеца предупреждаваше, че са възможни такива действия). В тази ситуация предизвиква големи съмнения способността на нискоефективните органи като СММ на ОБСЕ и СЦКК да решат проблема. В настоящия момент липсват адекватни ответни действия от страна на украинското военно ръководство.

В района на Коминтерново рота на екстремистите от батальона, разгърнат край шосето Новоазовск – Телманово, навлезе в сивата зона под прикритието на реактивна батарея (три РСЗО БМ-21 „Град” на позиции източно от Дзержинское). В същото време се наблюдава усилване на подразделенията на екстремистите по линията Заиченко – Саханка: през последното денонощие в този район, на десния фланг, са прехвърлени 8 ББМ откъм Весьолое и Красноармейское (4 БМП-1,2 и 4 МТ-ЛБ). Северно от Саханка са забелязани 2 танка на маскирани позиции и 1 МТ-ЛБ.

image
23 декември 2015 г.


Целият участък от Маринка до северните покрайнини на Горловка (включително Маринка, Красногоровка, Пески, Опитное, Авдеевка, Новгородское, Шуми, Майорск, Зайцево) е обстрелван от екстремистите постоянно.

При това в района на Маринка и Красногоровка екстремистите активно използват минохвъргачки и гранатомети. В района на Донецкото летище и Опитное са регистрирани няколко огневи групи на екстремистите, включително разполагащи с бронетехника, стреблата се води със стрелково оръжие, минохвъргачки, гранатомети и въоръжението на ББМ.

Между Кирово и Новосьоловка, западно от Горловка, освен минохвъргачки и гранатомети, противникът два пъти използва 122-мм артилерия.

Южно от Донецк, в района на Старогнатовка и Гранитное също се отбелязва нарастване на активността на терористите. На приморското /Мариуполското/ направление се наблюдава прегрупиране на силите и обстрели (вкл. с 82-мм минохвъргачки). В района на Светлодарския плацдарм – минохвъргачки, епизодично ЗУ-23-2. В района Жованка – Зайцево по два от предните опорни пунктове на силите на АТО стреляха танкове на терористите (8 изстрела с осколъчно-фугасни снаряди) под прикриытието на ЗУ-23-2.

Възобновиха се и редовните обстрели в района на Счастие и Станица Луганская (със стрелково оръжие, като епизодично се включват минохвъргачки, в т.ч. 120-мм). В района на Счастие е имало въоръжен сблъсък между бойната охрана на украинските войски и ДРГ на руския спецназ при опита му да проникне в тила на силите на АТО. След масиран огън на украинските войски със стрелково оръжие противникът се е изтеглил в дълбочина на своите позиции.

Продължава прегрупирането на екстремистите в района южно от Донецк, чак до Докучаевските кариери. В района южно от Еленовка (от Ясное до Александровка) екстремистите са разгърнали допълнително минимум 15 ББМ (главно БМП и МТ-ЛБ).

 

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: Diana M Dian








Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1313609
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.