Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 21:27 - Военна хроника – 27.01.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1272 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2016 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Отбелязва се активизиране на руско-терористичните войски в Донбас. През последното денонощие екстремистите обстрелваха позициите на силите на АТО със стрелково оръжие, гранатомети, ЗУ-23-2 и 82-мм минохвъргачки, както и 120-мм минохвъргачки и танкове.

„Традиционно“ напрегната ситуация се наблюдава в района на гр. Донецк. Терористите обстрелваха позициите на силите на АТО в района на Пески (картечници, няколко АГС-17), откъм район „Втора площадка” действаше танк на екстремистите (6 изстрела с осколъчно-фугасни снаряди). Танкът се изтегли по „луганската схема“ – под огневото прикритие на 82-мм минохвъргачки от Жабунки.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 27 януари 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

Откъм Донецкото летище и Спартак през последното денонощие екстремистите водеха методична стрелба с две ЗУ-23-2, 1 СПГ-9 и няколко (най-малко три) АГС-17 по Опитное и в посока към мина Бутовка.

През последното денонощие откъм Широкая балка и Железная балка екстремистите откриваха многократно огън с картечници и автомати, 82-мм минохвъргачки и СПГ-9, като обстрелваха предните наблюдателни пунктове на украинските войски. Също така, в близост до флана на опорен пункт на силите на АТО са регистрирани няколко експлозии на 120-мм минохвъргачни снаряди.

В района на Маринка, от терикона на ул. Петровского (Донецк) терористите откриваха огън със ЗУ-23-2 и АГС-17, регистрирани са шест изстрела със СПГ-9. В горския масив южно от Конния клуб е забелязана пехотна група на екстремистите с РПГ.

Екстремисти обстрелваха Зайцево от южните му покрайнини, както и Жованка с картечници и 82-мм минохвъргачки. През западните покрайнини пехотна група на  екстремистите се опита да излезе към неутралната ивица и да заобиколи откъм фланга, но беше забелязана и отстъпи, след като силите на АТО откриха огън.

В района на Санжаровка, от височина 307.9 (взводен опорен пункт на екстремистите), както и от позиции, разположени по́ на запад, терористите водеха огън с АГС-17 (минимум два) и от две точки – с голямокалибрени картечници. Стрелбата беше насочена към Рассадки и двата опорни пункта на силите на АТО североизточно от това населено място.

В района на Гранитное и Старогнатовка терористите водеха стрелба със стрелково оръжие и 82-мм минохвъргачки. Между Старогнатовка и Новогригоровка са регистрирани експлозии на 120-мм минохвъргачни снаряди.

Екстремистите водеха неприцелна стрелба по посока на блок-пост № 29 и Трьохизбенка, източно от предните позиции на украинските войски в района на Талаковка.

В Донецк (Петровски район), в района на проспект Журналистов (разстояние до предната линия – малко повече от 10 км) са регистрирани няколко ББМ и батарея със шест 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“. В този район се наблюдава прехвърляне на артилерийски боеприпаси. В района на болница № 21, в горските насаждения зад гаражите са регистрирани артилерия и танкове на екстремистите, съсредоточени са по 1- 2 бр., общо шест 122-мм гаубици Д-30 и Д-30А и 5-6 танка. Артилерия и танкове на терористите са регистрирани и сред частните домове в района на Донецкото летище.

През Ирмино към Первомайск противникът прехвърля усилване за подразделенията, разгърнати в района на Калиново. За едно денонощие са прехвърлени  4 БМП-2, 1 БРМ-1К, 3 БТР-70, 1 БТР-80, 1 МТ-ЛБ, 6 Урал-а и Камаз-а с личен състав, 2 ГАЗ-66 с прикачени 120-мм минохвъргачки.

На танковия полигон, разположен в „учебния център „Торез“ на екстремистите се проведоха учения на танкови подразделения от 5-а мотострелкова бригада към „министерството на отбраната на ДНР“. Основната задача на ученията беше провеждане на боеви стрелби на танковите подразделения и съгласуване на действията помежду им, както и трениране на действията на органите за управление на „войските на ДНР“ при настъпление.

Ръководството на „ДНР“ възнамерява да ликвидира „републиканския център за научно-изследвателски и развойни дейности в ДНР“. Този „център“ обслужва 16 предприятия от военнопромишления комплекс, намиращи се в окупираните райони на Донбас. „Министерството на приходите, данъците и таксите на ДНР“ е предупредило персонала на „центъра“, че няма да отделя средства за погасяване на просрочените задължения за заплати на служителите от тази институция.  До момента се дължат заплати за 4 месеца.

След „ДНР“ (виж военната хроника на ИС от вчера), въпросът за смяната на ръководството се обсъжда и в „политическите среди“ на „ЛНР“. Разпространява се информация за евентуална оставка на лидера на „ЛНР“ И. Плотницкий. Твърди се, че този въпрос ще бъде решен в най-близко време при посещението в Луганск на представителя на президента на Руската федерация - В. Сурков.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: M Dian










Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1314288
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.