Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2016 21:41 - Русия, Украйна и Будапещенският меморандум
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1602 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Или поредните бълнувания на Сергей Лавров

stopfake.org


На 26 януари по време на пресконференция, посветена на резултатите от работата на руската дипломация през 2015 г., министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Русия не е нарушавала условията на Будапещенския меморандум. Според думите на руския висш чиновник документът съдържа само едно задължение – “да не се използва ядрено оръжие срещу Украйна”.

image

Много руски и украински СМИ процитираха това заявление на Лавров, например ТАСС,ИзвестияПервый каналРБК-Украина112.ua и други.

image

image


Ще напомним, че Меморандумът за гаранциите за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрените оръжия (Будапещенски меморандум) бе подписан през 1994 г. между Украйна, Руската федерация, Великобритания и САЩ. Документът се състои от 6 пункт. В петия пункт действително се говори за задължението на Русия като страна, която притежава ядрено оръжие, да не го използва срещу Украйна.

image


Текстът на Будапещенския меморандум/un.org


Но в същото време в останалите пунктове на документа са изброени задълженията на Руската федерация по въпроса за гаранциите за териториалната цялост на Украйна, в замяна на отказ от ядрено оръжие. В пункт №1 се казва, че Русия потвърждава своето задължение «да уважава независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна». Според пункт №2 Кремъл се задължава «да се въздържа от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост, или политическата независимост на Украйна, и че никакви техни оръжия никога няма да се използват срещу Украйна».

image

Текстът на Будапещенския меморандум/un.org

Същият ден министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин даде изявление, в което не се съгласи с думите на Сергей Лавров, че РФ не е нарушила условията на Будапещенския меморандум. Климкин предложи на руското дипломатическо ведомство още веднъж да прочете текста на Будапещенския меморандум.

Ще отбележим, че МВнР на РФ още на 1 април 2014 г. (веднага след анексията на Крим)обяви, че не нарушава Будапещенския меморандум, според който Русия уж била задължена единствено “да не използва и да не заплашва, че ще използва ядрено оръжие срещу неядрени държави”.

image

Скриншот на сайта mid.ru


В същото време президентът Владимир Путин, по време на операцията по анексията на Крим, използва други аргументи, за да обясни защо Русия е нарушила териториалната цялост на Украйна. На въпрос на журналист от «Ройтерс» Путин отговори, че ако в Украйна е била извършена революция (след бягството на Виктор Янукович), то между Русия и “новата държава” вече няма никакви задължаващи договори.

image

.................................................................................................................................

Забележка: След бягството на янукович в Украйна продължаваше да действа абсолютно легитимен парламент, избран на редовни парламентарни избори през 2012 г.
Но какво значи за императора на ссср.2 (в собствените му чекистки мечти) някакъв си легитимен парламент на някава си суверенна независима страна...






Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1312051
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.