Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 22:14 - Военна хроника – 25.03.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие  в зоната на АТО ситуацията беше най-напрегната в района на Авдеевка, Зайцево, Майорск, нарастна активността на екстремистите и на приморското /Мариуполското/ направление. Освен активната стрелба, руско-терористичните войски продължават да използват активно елементите на „малката война” – миниране на комуникациите в тактическия тил на украинските войски и на предната линия, снайперски и диверсионно-разузнавателни групи /ДРГ/. Действайки в близкия тил, диверсионите групи на екскремистите се стремят да унищожават превозни средства, инженерна техника и лека бронирана техника на украинската армия, като за целта ДРГ използват ръчни и стационарни противотанкови гранатомети.

Противникът продължава да извършва активно наземно, радиотехническо и въздушно (с използването на безпилотни летателни апарати) разузнаване.

При обстрелите и провокациите терористите използват най-различни средства за поражение – голямокалибрени картечници, стационарни гранатомети (противопехотни и противотанкови), 82-мм и 120-мм минохвъргачки, в отделни случаи – бронетехника и 122-мм стволна артилерия. Едновременно с активизирането на обстрелите екскремистите „затвориха” няколко участъка на линията на разграничение – не се разрешава придвижването както на местните жители, така и на наблюдателите от ОССЕ.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 25 март 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Зайцево позициите на силите на АТО бяха обстреляни със 122-мм стволна артилерия (8 снаряда). Артилерийският огън имаше коректировъчен характер – наскоро в района на Горловка при ротацията на подразделенията на руско-терористичните войски пристигнаха нови артилерийски подразделения на екскремистите, които откриваха огън в дадения случай.

В района на Докучаевск  екскремистите  продължават да използват 120-мм минохвъргачки и лека бронирана техника (БМП-1,2). Наблюдава се активизиране на противника и в района Пески - Опитное - въздушния колектор на мина „Бутовка”. В широката ивица от Авдеевка до районите на север и северозапад от Горловка (Майорск, Зайцево) екскремистите използват активно 82-мм и 120-мм минохвъргачки.

На различни участъци от фронта бандитските формирования  все по-масово използват мобилни огневи групи  – няколко огневи единици (обикновено 82-мм, 120-мм минохвъргачки,  по-често – зенитни установки ЗУ-23-2), монтирани върху превозни средства (обикновено – армейски камиони). Най-често огневите групи разполагат с 2-3 огневи единици (понякога – с 1-2). Тези групи нанасят кратък, но интензивен огневи удар по цели, които са предварително разузнати (от наблюдателни, опорни пунктове или флангови позиции) и бързо напускат позицията за стрелба; през повечето време се намират в дълбочина на тактическия боен ред на бандитските формирования .

Командването на екскремистите извършва ускорено допълнително окомплектоване на подразделенията на 5-а и 7-а отделни мотострелкови бригади, които действат на предната линия. Екстрено се прехвърлят бойна техника и личен състав, включително от дълбокия тил (от така наречените „учебни центрове”, от подразделенията на „МГБ” /Министерство на държавната сигурност/ и др.).

В Донецк екскремистите продължават да се готвят за митичното „настъпление на украинската армия”. В западната част на града (Петровски район), както и в Киевския район (в северозападната част на Донецк) терористите са оборудвали допълнително два батальонни района за отбрана.

В Дебалцево на ул. Сосюра, в района на общежитието на железопътния техникум, е оборудван комуникационен възел на екскремистите. Там непрекъснато се намират 3 специални автомобила с радиоантени и обслужващ персонал с нашивки на въоръжените сили на Руската федерация.

Към управлението на „1-ви армейски корпус /АК/ на ДНР” е създадено структурно подразделение за пропаганда (до 10 души), което координира дейността на пропагандистите в подразделенията (в бригадите и отделните батальони на корпуса). Във всяко подразделение има от 2 до 4 пропагандисти, които разпространяват печатните издания на „ДНР” и агитационна литература сред екскремистите, контролират морално-психологическото състояние на личния състав, събират информация за бойните действия на подразделенията и я предават на ръководството на пропагандистското подразделение на корпуса, което я обработва и публикува чрез пресслужбата на „Министерството на отбраната” /МО/ на „ДНР”. На длъжност пропагандист се назначават „военнослужещи” от „ДНР” с висше образование.

В Луганск и Донецк, в „щабовете на армейските корпуси” на екскремистите се разпространява официално информацията, че в тези градове действат няколко „отлично подготовени от западни специалисти”  украински ДРГ и „екипи от ликвидатори от СБУ /Службата за безопасност на Украйна/ и Главното разузнавателно управление на МО на Украйна”, чиято цел е да унищожават военното командване на терористите. Във връзка с това е усилена охраната на командването на „1-ви АК на ДНР” и „2-ри АК на ЛНР”. „МГБ” извършва спецоперации за откриването на тези митични украински ДРГ. Същевременно в „Горловския гарнизон” на екскремистите се разпространява информацията, че украинските армейски Сили за специални операции подготвят атентати и диверсии в „химическите предприятия в Горловка”, значително е усилена охраната на завод „Стирол”, всичко това предизвиква паника сред местното население.

Ръководството на „ДНР” продължава мероприятията за създаването на „военно-морски флот”. На територията на  гр. Седово, Новоазовски район,  ИС регистрира 6 катера, „реквизирани” от местното население за „флота на ДНР”.

image

Катерите са дислоцирани в района на бившия консервен завод. На 2 от тях са монтирани минохвъргачни системи, на 4 – голямокалибрени картечници.

 

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307617
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.