Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 14:40 - Андрей Пионтковский: Хибридната капитулация на Русия в Четвъртата световна война
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1379 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.11.2016 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Войната, в която Кремъл въвлече Украйна, представлява решаващ светогледен сблъсък между потомците на Киевска Рус и потомците на Златната орда, в която ординците се оказаха обречени.”

Статия на Андрей Пионтковский, руски политически експерт
Радио Свобода

image
 

Четвъртата световна война” е мем, измислен не от мен, а от кремълските пропагандатори. Те го използваха особено активно през опияняващата „Руска фашистска пролет” на 2014 година. Оттогава звучеше все по-рядко, а към настоящия момент изчезна съвсем. Аз споменавах често този мем – харесваше ми изчерпващата му експресивност, която отразяваше ограничените геополитически и историософски фантазми на кремълските мечтатели. В избраната номерация (четвърта) явно прозираше мечтата за реванш след поражението на СССР в Третата (студената) световна война – както за Германия Втората световна война е била опит за реванш след поражението в Първата. 

Хитлеристката външнополитическа идеология (разделен народ, обединяване на изконни територии, право и даже свещено задължение „да бъдат защитени” етническите руснаци по целия свят) най-пълно и безсрамно беше представена urbi et orbi в знаменитата кримска реч на вожда на „руския свят” пред Федералното събрание на 18 март 2014 г. Следващ идеологически документ на Четвъртата световна война станаха откровенията на Путин по време на срещата с любимия му народ през април 2014 г.: планът за конкретната военна операция „Новорусия” по анексирането на 10-12 области на Украйна. Финалната част на този триптих-2014 беше есенната валдайска реч на президента пред лакействащи западни „експерти”. За тази реч неизвестният спийчрайтър грижливо е подбрал пространни откъси от двете последни и останали без отговор писма на Хитлер до Чембърлейн от 23 и 25 август 1939 година.

В общи линии е разработена идеологията на Четвъртата световна война („Русский мир”), предложено е обосноваване на агресивните операции (защита на етническите руснаци и рускоговорящи по целия свят). Създаден е и получава бойно кръщение нов вид войски за воденето на хибридна война – Силите за специални операции – „вежливи зелени човечета”, занимаващи се с терористична дейност в чужди държави без официално обявяване на война. В съзнанието на редовия гражданин упорито се насажда идеята именно за глобална война на „руския свят” срещу безбожните англосаксонци, срещу Запада начело със САЩ. Всеки ден по телевизора някакви обладани от дяволски сили шоумени ни внушават, че всъщност изобщо не воюваме с Украйна, а воюваме със САЩ на територията на Украйна.

Дори минималното практическо осъществяване на амбициозната идея за „обединяването на изконните руски територии” изисква промяна на държавните граници поне на две държави членки на НАТО – Латвия и Естония. И какви други инструменти освен знаменитата „духовно­ст” и „зелените човечета” би могла да задейства за успешна конфронтация с НАТО и за анексирането на райони от страни, които са в алианса, една държава, която многократно отстъпва на Североатлантическия алианс по икономическо и на­учно-технологично развитие, както и потенциал на конвенционалните въоръжени сили? Само заплаха да използва ядрено оръжие.

Инструментите на хибридната световна война са най-различни: и за­явленията на руското МВнР за угнетени етнически руснаци, и редовното навлизане на руски военни самолети във въздушното про­странство на съседни страни, и „шегата” на Путин за колко дни ще стигне до Рига, Талин, Вилнюс, Варшава и Букурещ, и така нататък. Но решаваща роля в хибридния арсенал (и не само по отно­шение на балтийските държави) играеше все по-активното дрънкане на ядреното оръжие, заплашването с ядрено оръжие, директен шантаж за използване на ядрено оръжие. „Готови ли сте да умрете за Нарва?” – Путин фактически задаваше на Запада класическия хитлеристки въпрос от 30-те години, който тогава се е отнасял за Данциг. /Нарва – град в Естония, на границата с Русия, предимно с рускоезично население  - б.пр./.  Неговите пропагандатори  и „експерти” открито заплашваха, че ако „зелените човечета” се появят в Прибалтика, а НАТО се осмели да окаже помощ на балтийските държави, Русия ще използва ядрено оръжие.

Такъв беше замисълът на Четвъртата световна война. Тя продължава вече над две години и половина. Денят, когато тя започна, е отбелязан, както е известно, на медалчетата за завладяването на Крим – 20 февруари 2014 година. Вече могат да се направят някои изводи. Те са неутешителни за Кремъл. Той претърпя три фундаментални поражения в инициираната от него конфронтация с околния свят.

Първото и най-болезненото – поражението в Украйна , което е по-лошо от военно поражение. То е метафизическо. Идеологията на „руския свят” беше отхвърлена от руското население в Украйна, което в преобладаващото си мнозинство остана вярно на украинската държава и нейния европейски избор. Руснаците се сражават и ще продължават да се сражават с агресора в редиците на украинската армия така, както и етническите украинци. Войната, в която Кремъл въвлече Украйна, не е териториален спор за Крим или Донецк и не е етничен конфликт. Това е решаващ светогледен сблъсък между потомците на Киевска Рус и потомците на Златната орда, в която ординците се оказаха обречени.

Второто – провалът на ядрения шантаж на Кремъл по отношение на балтийските държави. Юлската среща на НАТО във Варшава отговори конкретно не само на думи, но и на дело (с разполагането на военни контингенти) на въпроса на добрия Хитлер. Алиансът ще защитава Прибалтика, както и всяка друга територия на страните членки на НАТО. Путинският въпрос рикошира обратно към него: „А готов ли сте вие, г-н Путин, да умрете за Нарва?”. Но г-н Путин не командва подчинените си ординци с цел да умира за Нарва. От Москва веднага долетяха други изказвания: „Ние сме твърде умни, за да използваме ядрено оръжие и да започваме Трета световна война, дребни сме в сравнение с НАТО, да, скити сме, азиатци сме, милиони сме, но вие сте много, страшно много, цели 600 милиона в страните от НАТО”. Кисельов /един от главните руски телевизионни пропагандатори – б.пр./ получава указания да не допуска провокационни изказвания.

И последно – мнимата победа на Путин в Сирия, където той наистина си правеше каквото иска с американците и под предлог за борба с тероризма последователно унищожаваше и продължава да унищожава всички противници на Асад. Но тази така наречена победа му донесе клеймото на военен престъпник.

Три големи външнополитически поражения. Стратегически загубена Четвърта световна война. Без дори минимални перспективи на нито един от ключовите й фронтове. Това го разбират всички в Кремъл, освен може би Патрушев /ръководител на руския Съвет за сигурност – б.пр./. Когато познавачът на руската душа /визира се путин – б.пр./ казваше: „За нас, руснаците, дори да умреш пред целия свят е прекрасно”, той имаше предвид които щете руснаци, само не и лично себе си. Значи, трябва да се търси някакво измъкване и – както отдавна пишат приближените до Кремъл  анализатори – някакъв „нов вид мирно съжителство” с вечно проклинатия и вечно привлекателния Запад.

Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов обогати световната военна наука с новаторската концепция за „хибридната война”. За съжаление, в нея липсваше неимоверно важният раздел „хибридна капитулация”. Ще опитаме да запълним частично този досаден пропуск.

Изкуството на хибридната капитулация се състои в това тя да бъде обявена пред хибридния противник, но за нея в никакъв случай да не се досеща хибридната родна патриотична общност. Кремълските кадри вече са осъзнали, че всеки опит за ескалация на украинското или балтийското направления ще срещне твърд отпор от страна на хибридния противник. Затова за задоволяване на разпалената от тях похотливост на средностатистическия телевизионен зрител им остава само Сирия – по много проста схема: като бъдат обявени за терористи всички противници на Асад (а това е по-голямата част от населението на страната), техните деца – за бъдещи терористи, и бъдат унищожавани всички наред. Изобщо целта на цялата сирийска кампания беше преди всичко да отвлече вниманието на хибридния народ от провалилия са първоначален план за Четвъртата световна война.

Сравнете споменатата по-горе валдайска реч от 2014 година с изказването на същия оратор на Валдайския форум миналата седмица. Почти цялата реч през 2014 г. беше посветена на Украйна, а през 2016 г. за нея – нито дума. Затова пък огромно внимание е отделено на Сирия плюс нещичко за Ирак. Верните поданици от Генералния щаб на руската армия са се примолили на върховния главнокомандващ да им разреши да възобновят бомбардировките на Източен Алепо с хуманитарната цел да спасят неговите мирни жители. На този фон много по-човешки и във всеки случай по-честно от руския генералитет изглежда известният интернет деец Антон Носик, който неотклонно призовава за унищожаването на сирийците.

А какво да кажем за нашия хибриден противник, който вече е приел хибридната капитулация на „руския свят” в Европа? Защо толкова равнодушно наблюдава тази поредица от безсмислени военни престъпления? Може би това не е показател за глупостта на американците, а за техния циничен ум. Колкото по-безнаказано се ежи Путин в сирийското небе, толкова по-дълбоко и безнадеждно потъва в очите на целия свят в една хилядолетна религиозна война. И повлича в нея заедно със себе си цяла Русия.








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1306576
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.