Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2016 20:57 - Военна хроника – 21.12.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.12.2016 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Оперативна информация от организацията „Информационна съпротива“:

В зоната на провежданата антитерористична операция в Донецка и Луганска области се наблюдават активни действия на руско-терористичните войски едновременно на няколко направления - на Приморското /Мариуполското/ направление, западно и южно от Донецк, на Светлодарската дъга и край гр. Стаханов.

Ситуацията на Светлодарската дъга остава напрегната /вече трети ден/. През последното денонощие руско-терористичните войски многократно нанасяха огневи удари срещу предните позиции и тактическия тил на силите на АТО със 122-мм артилерия и 120-мм минохвъргачки.

image
Линията на боевете на Светлодарската дъга

Окупаторите изведоха към линията на разграничение няколко групи бронетехника (включително танкове). В отделни случаи тяхното придвижване става под прикритието на интензивен огън от 82-мм и 120-мм минохвъргачки. В участъка Гурти-Логвиново са забелязани няколко пехотни групи на екстремистите, извършващи постоянно разузнаване на предната линия и обстрелващи позициите на силите на АТО с автоматично стрелково оъжие и ръчни гранатомети.

Северно от Широкино окупаторите използваха 122-мм артилерия. На масиран минометен огън бяха подложени позициите на украинската армия в участъка между Талаковка и Павлопол. Северно и южно от Докучаевск няколко мобилни огневи групи на противника едновременно обстрелваха силите на АТО със 120-мм минохвъргачки и гранатомети АГС-17 и СПГ-9.

Противникът използва бронирана техника в участъка между Саханка и пътя Мариупол-Телманово. На два пъти групи от руски танкове излизаха на маскирани предварително подготвени позиции и изстрелваха по 10-12 осколъчно-фугасни снаряди. Не по-малко от три пъти група от 3 БМП-2 обстрелва позициите на силите на АТО със своите 30-мм оръдия.

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 21 декември 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/


В района на Новоалександровка, Станица Луганская, Соколники, Кримское и Новотошковка руските окупатори активно използват120-мм минохвъргачки, както и гранатомети.

На Донецкото направление противникът използва активно снайперски групи, гранатомети и голямокалибрени картечници, 82-мм и 120-мм минохвъргачки. На участъка от път Н-20 между Ясиноватая и южните предградия на Макеевка е забелязано движение на товарни автомобили с монтирани върху тях 120-мм минохвъргачки, с които е била обстрелвана Авдеевка.

***

Руските окупаторски войски продължават да прегрупират своите подразделения. В района северно от Дебалцево е прехвърлен личен състав с численост до два взвода, както и 6 ББМ и автотранспорт. Откъм Енакиево окупаторите са прехвърлили южно от Дебалцево артилерийско подразделение, включващо шест 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика», 2 МТ-ЛБ и 1 БТР-80. Позициите на руските окупатори на Бахмутското шосе са усилени с личен състав, 2 БМП-1, 1 МТ-ЛБ и 2 армейски камиона.

В Старобешевски и Телмановски райони са усилени проверките по пътищата. Според «МГБ на ДНР» /Министерство на държавната сигурност/ в тила на «републиката» действат украински шпиони, които наблюдават придвижването на окупаторските войски и военната техника.

В Донецкия «гарнизон на ДНР» са преминали «учения» за евакуация на техниката и имуществото. До личния състав е сведена информация за отмяна на отпуските и уволнителните, също така е усилен контролът върху издаването на болнични листове на екстремистите.

Командването на окупаторските войски се опитва да скрие влошаването на морално-психологическото състояние и на военната дисциплина в подразделенията, както и нежеланието за продължаване на службата в така наречените «1-ви армейски корпус на ДНР» и «2-ри АК на ЛНР» на руските окупационни войски в Донбас. Поради постоянното забавяне на заплатите, лошите условия и проблемите с провеждането на поредната ротация, окупаторите от ІІ батальон на «11-и отделен мотострелкови полк» (дислоциран в Макеевка) и «9-и щурмови мотострелкови полк на морската пехота» (Новоазовск) са изпратили колективни жалби до командващия на «1 АК» на руските окупационни войски. Екстремистите се оплакват на своето командване (руски кадрови офицери) по повод нанесени побои, отнемане на пари, използване на личния състав за строителни работи на цивилни обекти, както и за разтоварване на тирове и хладилни камиони за местни търговци. Окупаторите са недоволни и от това, че трябва да си купуват със собствени средства бронирани жилетки, каски и военно облекло. След решение на командването на «1 АК на ДНР» в посочените подразделения е започнала работа комплексна комисия, чиято главна цел не е разследването на изброените проблеми, а откриването на инициаторите на жалбите.

***

В Луганск на различни публични места е забелязано разпространяване на листовки с проукраинско съдържание. Местното «МГБ на ЛНР» е дало указание за старателна проверка на багажа на лицата, пресичащи линията на разграничение, както и за проверка на всички печатници с извършване на съответната експертиза.

Ръководството на «МГБ на ЛНР» е уведомило ръководителя на «ЛНР» И. Плотницкий, че в редица населени места в южната част на окупираната територия на Луганска област действат няколко добре въоръжени банди, които грабят местните фермери и предприемачи. Според информация на «МГБ на ЛНР» бандите се състоят от местни жители - «ветерани на опълчението», свързани със служители на «МВР на ЛНР» и ФСБ на РФ.

Руските специални служби продължават опитите да обвиняват украинската армия за нарушаване на Минските споразумения. Пропагандаторите от Центъра за информационно противодействие към командването на териториалните войски в гр. Новочеркаск, Русия са подготовили няколко акции, в които е планирано да участват журналисти от руски телевизии и техни колеги от други страни. Телевизиите «Россия 24» и «Life News» готвят подробни репортажи за уж извършения обстрел на КПП «Майорск» от страна на украинската армия. Германският журналист Марк Портолмал работи на предните позиции на «3-а отделна механизирана бригада» на окупаторите, като заснема ответния огън на украинската армия след стрелбата на окупаторите - с цел това да бъде представено като «военните престъпления на Украйна срещу мирните жители на Донбас». «Работата» на германския журналист се подпомага от служителите на ФСБ в Донбас. Тази пропагандна продукция ще бъде предадена на световните медии с обвинения срещу Украйна за «системно нарушаване» на Минските споразумения и «умишлено унищожаване на жителите на Донбас».

Дмитрий Тимчук
военен кореспондент








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307902
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.