Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.01.2017 22:53 - Спука се още един от балоните на Борисов
Автор: chara Категория: Политика   
Прочетен: 3542 Коментари: 2 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Тихомълком правителството в оставка прекрати търсенето на нефт и газ в блок "Терес"

Светла Василева

image
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

     Вчера без много шум и почти под сурдинка правителството в оставка реши да прекрати конкурса за търсене на нефт и газ в блок "Терес" в Черно море. Реките от петрол се отлагат за бъдеще неопределено време, а заедно с тях и по-евтиното електричество, парно, вода, както и огромният ръст на икономиката.
    Всичкото това благоденствие беше обещано на целокупното българско гражданство преди малко повече от две години. На 3 декември 2014 г. в пристъп на паника и загубил почва под краката си след спирането на проекта "Южен поток" (обявено в Анкара на 1 декември 2014 г.) от президента Путин, който заяви, че България няма собствена воля, Борисов изведнъж се сети, че е време за смелост. Обяви, че открива конкурс за търсене на нефт и газ в блок "Терес" и почна да надува розовия балон на мечтите и величието. (виж каре)
      Как България от вносител и потребител ще се превърне в износител и производител на нефт и газ, и то не какъв да е, а конкурентен, защото находищата ни са огромни. Как индустрията на Европа едва ли не ще напусне досегашните си локации и позиции и ще дойде тук, защото така ще е близко до нашия газ. Как не бъдещите, а още днешните поколения ще се възползват от природните богатства на България, като че ли и газът, и нефтът вече са открити, проучени, установено е, че икономически е изгоден добивът и остава само да потекат по тръбите. Как сме осигурени идните 30-40 години с всичко, което ни трябва.
     Ей такъв прекрасен свят ни нарисува Борисов в края на 2014 г., като не пропусна да разкаже, повтори и потрети себе си пред де що видя медии и микрофон като велик, смел, единствен и неповторим, дано някак се разсеем и забравим за същността му на кашкавал-политик по отношение на проекта "Южен поток", а и не само на него. Разбира се, премиерът нищо не каза за това, че конкурсът за търсене на въглеводороди в "Терес", обявяван и от първия му кабинет през 2012 г., приключи с фиаско. Нито една от компаниите, закупили документи за участие, не подаде оферта. И тогава бъднините, които ни очакваха, бяха не по-малко розови. В икономиката трябваше да се влее цял 1 млрд.евро. Но не би!
     Вторият опит да забогатеем рязко, да се диверсифицираме на 100% и да се превърнем в ключов играч на нефто-газовия пазар отново се провали. Не всички са на загуба обаче. Политически фигури, сред които председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и зам.-председателят на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров, обиколиха световните изложения по нефт и газ през 2015 г. От Лондон до Хюстън те рекламираха "Терес", каквато задача имаха и посланиците ни. Според новоизлюпените ни "рекламни" агенти интерес към черноморското находище проявили гиганти от ранга на "Бритиш петролеум", "Статойл", "Ексон Мобайл", "Анадарко". А Бойко Борисов лятото на 2015 г. от Варна обеща, че през февруари 2016 г. проучванията започват. Ама не започнаха. И настана тишина. Защото нефто-газовите гиганти не подадоха оферти за "Терес". Отново. Въпреки стабилността ни. Въпреки смешно ниския ни корпоративен данък. Въпреки африканското ниво на заплащане на труда в страната. Балонът на благоденствието, надут от Борисов, се спука. Вчера. Останаха парчета латекс и медийна тишина. Гарантирано от ГЕРБ.


"Бойко Борисов: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.
България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация.
България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.
Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България.
...повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва. България става производител."


От Стенограма на заседанието на Министерски съвет от 3 декември 2014 г.

 



Тагове:   Бойко Борисов,   нефт,   газ,   Терес,


Гласувай:
20



1. andrei - Какво друго си очаквала
12.01.2017 06:34
от един некомпетентен престъпник и психопат!!!Въпросът е;кой друг психопат през 2009г.му даде властта и защо???Не е ли време БСП-БКП да се покае и извини на всички българи,че участваше в това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!
цитирай
2. dedenze - Съвременните неолиберални политици не се нуждаят от познания, на тях им казват отвън !?
12.01.2017 15:59
Още в 80-те години на миналия век се правеха множество сондажи, без резултат не само по черноморието, отлично се знаеше къде какво има ! Даже с румънците имаше спор, че сондажите ни стигат до техните находища ! Днешните политтъпанари откриват Америка на карта, други топлата вода ! В това време България изчезва, а българите са подложени на бърза асимилация !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chara
Категория: Политика
Прочетен: 6424538
Постинги: 279
Коментари: 11520
Гласове: 89145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031